Farstone RestoreIT za darmo !

tomekwba

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
mi tez przysłali licecje z opóźnieniem :lanie Zrezygnowalełm z instalacji tego programu została wolna licencja

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam !

No cóż mam potwierdzenie i to będzie też informacja ważna dla tych co mają tu na forum ten program .
Jeżeli mamy zainstalowany ten program , należy wykluczyć z defragmentacji z partycji C folder Farstone oraz dla pewności dysk D gdzie ten program robi sobie ukrytą partycję . Zrobiłem eksperyment , który potwierdza niemożność defragmentacji , otóż ponad godzinę temu zaryzykowałem i programem Defraggler , podejrzewam że jakikolwiek program do defragmentacji zachowa się identycznie , zdefragmentowałem Dysk C , Dysk D i Dysk E .
Przed defragmentacją w programie RestoreIT 7 , kiedy klikniecie na ikonę , pojawi się Quick Start i Jobs , klikamy na Jobs i mamy info z zieloną kropeczką System Snapshot oznacza to że system migawek działa i to co ważne RestoreIT Space tu możemy odczytać ile procent zajętości wydzielonego obszaru stanowią migawki , program miałem zainstalowany od kilku dni i opcję migawki co 24 godziny i tych procent było 11% , czyli okay nie wiele !
A co się zrobiło po defragmentacji , niby obszar zamknięty a defragmentator porządkując pliki tak je po przesuwał , że na koniec defragmentacj , kiedy kliknąłem ikonkę RestoreIT i odczytałem RestoreIT Space , nogi się pode mną ugięły było 47% zajętości . I tak pierwszego dnia 2 % , drugiego 4 % , i tak jak pisałem po dniach kilku 11 % i kiedy użyłem defragmetatora klastry , pliki jak je zwał tak się poprzesuwały że zajęły mi po defragmentacji 4 razy tyle ile sama migawka :ireful . I ponownie odinstalowałem program zrobiłem defragmentację dysku i wykluczyłem z defragmentacji z partycji C folder Farstone oraz dla pewności dysk D gdzie ten program robi sobie ukrytą partycję .
Teraz jest pewne i potwierdziło się że nie należy defragmentować , mając na dysku Farstone RestoreIT 7 , ale już inny program z tej rodziny o czym pisałem w innych postach tak !

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Mam 11 migawek i 10% zajętości. Dzięki za to ciekawe info o defragmentacji. Aż dziw, że sobie nie namieszałem defragmentując. No, w każdym razie nic nie zauważyłem niepokojącego. Mój znajomy ma darmowego SysRestore i jak defragmentuje, to się nie obcyndala z reinstalacją. :wariat

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Manila napisał:
Mam 11 migawek i 10% zajętości. Dzięki za to ciekawe info o defragmentacji. Aż dziw, że sobie nie namieszałem defragmentując. No, w każdym razie nic nie zauważyłem niepokojącego. Mój znajomy ma darmowego SysRestore i jak defragmentuje, to się nie obcyndala z reinstalacją. :wariat

Jeżeli defragmentowałeś tylko partycję C systemową to okay ale cuda dzieją się przy defragmentacji Dysku D , czyli tam gdzie są migawki ja w każdym razie odradzam defragmentację tego Dysku , pozostałe Okay można :klawik.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30878
Miasto
Trololololo
Czyli jednak można defragmentować byle nie tylko folder w którym są kopie, więc wystarczy zrobić wykluczenie i gitara.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Musiałem przywrócić za pomocą tego programu cały dysk (może trzeba było tylko C?) po defragmentacji O&O Defrag. Folder FarStone był wykluczony z defragmentacji (no i oczywiście part. D, na której jest ukryta partycja RestorelT nie była defragm.). Przywracanie trwało...uwaga...4,5 godziny!!! Wypadło na noc i myślałem, że mnie szlag... Takie przywracanie wg ich sloganów reklamowych miało trwać parę minut. Bzdury! :lanie
Po przywracaniu wywaliło mi taką masę błędów w chkdsk, że przez pół godziny przed rozruchem leciały mi naprawiane błędy. Amen :papież

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30878
Miasto
Trololololo
Przywracanie tyle trwało bo defragmentator że tak ładnie powiem rozpier......... kopie, więc to jego wina a nie Farstone RestoreIT ten musiał te rozwalone kopie skleić do kupy.Normalnie Farstone RestoreIT przywraca migiem.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
OXYGEN THIEF napisał:
Przywracanie tyle trwało bo defragmentator że tak ładnie powiem rozpier......... kopie, więc to jego wina a nie Farstone RestoreIT ten musiał te rozwalone kopie skleić do kupy.Normalnie Farstone RestoreIT przywraca migiem.

Zgadza się u mnie pełne przywracanie trwało około 3 - 4 minut :D
Manila napisał:
Musiałem przywrócić za pomocą tego programu cały dysk (może trzeba było tylko C?) po defragmentacji O&O Defrag. Folder FarStone był wykluczony z defragmentacji (no i oczywiście part. D, na której jest ukryta partycja RestorelT nie była defragm.). Przywracanie trwało...uwaga...4,5 godziny!!! Wypadło na noc i myślałem, że mnie szlag... Takie przywracanie wg ich sloganów reklamowych miało trwać parę minut. Bzdury! :lanie
Po przywracaniu wywaliło mi taką masę błędów w chkdsk, że przez pół godziny przed rozruchem leciały mi naprawiane błędy. Amen :papież

Hm , trzeba powiedzieć jedno ten program jest bardzo delikatny i nie toleruje defragmentatorów a zwłaszcza tych bardzo dokładnych płatnych , ja jadę darmowym defragglerem i jak na razie jest okay i jeszcze jedno ten program czyli RestorelT cały czas kontroluje to co dzieje się na dysku i im więcej czegoś zainstalujemy albo odinstalujemy z dysku to proporcja zapisanych kopii potrafi się dziwnie zmieniać np : na początku dnia mamy 51% zajętości ale jeżeli coś nowego pojawi się na dysku to mimo tego że nie robiona była nowa migawka mamy 58% takie cuda :scratch

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Człowiek uczy się na błędach. "Trza" było przed defragmentacją odinstalować delikatesa Restorela. Miałem też inny pomysł bez deinstalacji. Mianowicie: za pomocą Parted Magic live CD przerzucić przed defragmentacją folder Restorela z C na D, a potem w drugą stronę. To samo można zrobić z ukrytą partycją z kopiami na D. Noo, ale na planach się skończyło.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Kolejna obserwacja. Program jest faktycznie niewiarygodnie wrażliwy...na wszystko. Umieściłem na tej samej partycji (D), gdzie sofcik rozgościł się ze swoją ukrytą partycją, kopię zapasową p.systemowej (wykonanej przez Parted Magic). Restorel stworzył z tej okazji 2 nowe snapshoty, ale resztę swoich kopii wykasował do zera.
:wariat :dziwak

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Już z nerwów wychodzę przy tym programie. Czy ktoś może mi pomóc?
Za pomocą monitorowanej deinstalacji (Revo Pro) chwilowo chciałem się pozbyć RestorelaT, by zrobić defragmentację Auslogicsem Pro. Revo nie usunął kopii (ukryta partycja na D), więc zrobiłem to ręcznie za pomocą linuksowego Parted Magic. Jednak została dalej konsola, która pokazuje się zawsze przed startem systemu. Włączyłem więc regedit i usunąłem 2 wpisy w rejestrze z nazwą farstone (restorel). Konsola dalej jest i boję się, że mogę mieć kłopoty przy ponownej instalacji. Macie jakieś sugestie? :pomocy

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30878
Miasto
Trololololo
bo tego typu programy muszą dopisać się do MBR (warunek dla konsoli odzyskiwania uruchamianej przed systemem) i błąd zrobiłeś że usunełeś przez revo.Zainstaluj ponownie i wywal przez wbudowany w program "usuwacz"

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Oxy jesteś wielki :dziękuję
Kurde, myślałem że Revo tak czy inaczej uruchamia najpierw odinstalator każdego programu. No nic, biorę się za defro.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Dla zainteresowanych informacja o programie. Kontaktowałem się z supportem i już wiadomo, że nie jest możliwe kasowanie poszczególnych migawek wedle uznania. Można wszystkie skasować klikając na "Turn off" w dziale "Jobs", ale nie wiem czy to ma jakiś sens. :nea Możliwa jest natomiast zmiana (kto ma ten sofcik,to pewnie o tym wie) wielkości ukrytej partycji tworzonej przez RestorelT. Tak na marginesie, wczoraj podobała mi funkcja wirtualnej partycji w Aomei Data Backuper, a w RestorelT jest również taka możliwość, czego wcześniej nie sprawdziłem.
Ostrzeżenie: Jakby ktoś zamierzał korzystać z Dr.Web Live CD, to zawiadamiam, że po skończonym skanie i restarcie traci się wszystkie migawki RestorelaT. :papież

Do góry