GoodSync Pro ----->>> KONKURS !!! <<<-----

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2617
Miasto
Kraków
52d3edea09b9601e.jpg

GoodSync to jedno z najpopularniejszych narzędzi służących do tworzenia kopii zapasowych danych oraz ich synchronizacji pomiędzy dwoma wskazanymi lokalizacjami. Dzięki niemu w bardzo łatwy sposób możemy zabezpieczyć przed np. przypadkowym skasowaniem zawartość skrzynki mailowej, dokumenty, zdjęcia, muzykę i wiele innych cennych dla nas plików. Działanie programu opiera się o analizę zawartości wskazanych folderów, po której jeśli zostaną wykryte jakieś zmiany następuje synchronizacja danych lokalnych z ich odpowiednikami znajdującymi się na innym komputerze, laptopie, zewnętrznym dysku twardym, pamięci USB czy też smartphone'ie pracującym pod kontrolą systemu Windows Mobile. GoodSync oferuje także wsparcie dla protokołów FTP, SFTP, WebDAV i Amazon S3.

Proces synchronizacji uruchamiany może być w dowolnym wybranym przez użytkownika momencie oraz zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem pracy. Największą zaletą narzędzia poza prostotą użycia jest niezawodność. GoodSync doskonale sprawdza się podczas synchronizacji dużej ilości danych.
źródło: dobreprogramy.pl

Najważniejsze funkcje programu
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
:

- Synchronizacja na podstawie wykrytych zmian w plikach lub folderach.
- Wielowątkowość programu (może być uruchomione kilka zadań synchronizacji jednocześnie)
- Porównywanie plików na podstawie sum kontrolnych MD5 w celu uzyskania całkowitej pewności o prawidłowym kopiowaniu danych,
- możliwość wykluczenia lub dodania do procesu synchronizacji plików spełniających określone warunki np. nazwa, rozszerzenie, rozmiar, czy też data modyfikacji.

GoodSync to najnowsze oprogramowanie z serii niezawodnych i łatwych w użyciu produktów od
twórców równie rewelacyjnego
, wykorzystujące innowacyjne algorytmy synchronizacji, które oferują dwukierunkową synchronizację.
synchronizuje i tworzy kopię zapasową plików takich jak m.in: zdjęcia, dokumenty, pliki muzyczne, e-maile. Synchronizacja odbywa się między komputerami stacjonarnymi, laptopami, serwerami i dyskami zewnętrznymi a także chmurą.
Program bardzo uniwersalny, możemy używać go na każdej platformie: Windows, Linux, Mac,
,

W wersji na Windows dostępny jest w dwóch wariantach: klasycznej (do instalacji) oraz wersji portable znanej jako GoodSync2Go

Zestawienie różnic między wersją darmową oraz wersją Pro

ba7bbd62a39f8629.png

możemy dokonać zakupu programu pamiętając że każda następna licencja kosztuje nas tylko $9.95 a w przypadku GoodSync2Go $19.95

Okno główne programu jest bardzo czytelne. Wszystkim dobrze znany Lewy i Prawy panel. W zakładce Widok mamy możliwość personalizacji wyglądu więc możemy dopasować okna programu do naszych preferencji.

4eba28819d27422d.png

3e8f973b49f3e6b2.png

a8ce1f0c3bbd4919.png

Proces tworzenia nowego zadania jest bardzo prosty nawet początkujący użytkownicy nie powinni mieć z tym żadnych problemów. Program posiada Polską wersję językową co jest dużym ułatwieniem.

4be03093256afe7c.png

Wciskając przycisk Przeglądaj w lewej części okna głównego programu wskazujemy folder np. na naszym PC a po wciśnięciu przycisku Przeglądaj w prawej części okna głównego wskazujemy miejsce docelowe. Program posiada zdefiniowane miejsca sieciowe co jest bardzo wygodne.

8a1cc0c33be6fa9c.png

Dzięki uprzejmości Kaitlin z firmy
jest do wygrania 5 licencji na rewelacyjny program
(PC lub Laptop) oraz 2 licencje na wersję Portable
.

Jesteśmy chyba pierwszym forum któremu udało się zdobyć na konkurs licencje tego programu w wersji Portable. Jakie są zalety programów w wersji Portable to chyba wszyscy wiedzą. Osobiście zawsze preferuje takie wersje jeżeli autor takowe udostępnia. Licencje na wersję Portable zostaną przyznane dwóm z siedmiu zwycięzców wg mojej oceny za komentarz.

ff863416f3f28f88.png

Zasady konkursu :

1. Napisz dlaczego chciałbyś stać się posiadaczem licencji Good Sync Pro
2. Komentarz w języku Polskim lub Angielskim.
3. Zakończenie konkursu odbędzie się dnia 19.09.2015 o godzinie 21 czasu Polskiego.
4. Osoby które otrzymają licencje, zostaną wylosowane poprzez portal random

Competition rules:

1. Write down why you want to become a license holder for GoodSync Pro
2. Comment in Polish or English.
3. Completion of the contest will be held on 19.09.2015 at 9 PM time Polish.
4. The persons who receives a licenses, will be drawn by random portal.

Powodzenia Good luck

7709df3b3136c9ec.jpg

Wszystkie komentarze które nic nie wnoszą typu:
- super program, dzięki za konkurs, wchodzę do konkursu itp.
nie będą brane pod uwagę przy losowaniu więc proszę się trochę wysilić i napisać coś co udowodni że naprawdę jesteście zainteresowani tym zacnym programem.

ToGor

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
200
Miasto
Mazowieckie, Polska, Europa, Świat.
Zgodnie z życzeniem -
- super program, dzięki za konkurs, wchodzę do konkursu itp.
nie będą brane pod uwagę przy losowaniu więc proszę się trochę wysilić i napisać coś co udowodni że naprawdę jesteście zainteresowani tym zacnym programem.
. *

Największą zaletą wersji Pro /dla mnie/ jest swobodny dostęp do ważnych plików pomiędzy komputerem stacjonarnym, laptopem i innymi urządzeniami /Windows Mobile na pewno, bo mam też Nokię/. Automatyczna analiza, synchronizacja i proste wykonanie kopii zapasowej poczty e-mail, zdjęć i kontaktów, filmików czy utworów mp3 to jest to czego oczekuję. Widzę, że kolejny konkurs jest traktowany "po macoszemu" przez użytkowników PZD. Dla mnie lepiej, ale nie do końca rozumiem - czemu ?
Program ma też drobne wady, ale ... ograniczę się do zalet:

1. Progsik bardzo prosty w obsłudze i po PL :yahoo
2. Marzę o wersji portable - bez problemu "załatwi" mi synchro na kilka komputerów i pamięci zewnętrznych. Zgodnie z licencją mógłbym za jej pomocą zsynchronizować każdą ilość "sprzętów", podczas gdy instalacja na każdym komputerze wymaga osobnej licencji.
3. GoodSync potrafi synchronizować lokalne foldery z pomięciem sieci.
4. Synchronizuje też pary katalogów /w dowolnej ilości /.
5. Obsługa za pomocą skrótów z klawiszy - F10 rządzi ... :yhy
/automatycznie analiza i synchronizacja/
6. Dodatkową zaletą /zabezpieczeniem/ jest przechowywanie kopii skasowanych i zmienianych plików przez 30 dni w ukrytym folderze.
Powodzenia życzę wszystkim, którzy wykorzystają wygraną ...

P.S. Przepraszam - nie mogę się jednak zgodzić ani powstrzymać ... :szef
Mimo cytatu /wpis z gwiazdką*/ - naprawdę dziękuję za ten konkurs.
Organizując konkurs - musisz się pogodzić z tym, że robisz coś więcej niż tzw. "czytacze i biorcy".
Kolego helium - doceniam skromność, jednak uważam, że wypada /i wręcz trzeba/ docenić Twoje zaangażowanie.
I bez dyskusji - bo :lanie :szydera
Pozdrawiam :)

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
65
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Marzy mi się wersja portable GoodSync2Go. Wersja portable to podstawa, jeden dysk obsługujący kilka komputerów - po prosu "malina".
Rewelacyjny Soft, synchronizacja bez błędów, używałem go jakiś czas. Spotkałem się z opiniami że coś tam źle synchronizuje i gubi - nie potwierdzam. Uważam że w 99% winien jet użytkownik.
Bardzo intuicyjne i przydatne dla mnie reguły umożliwiające eliminowanie z synchronizacji poszczególne pliki lub foldery. Przejrzysty interfejs, wg mojej opinii lepszy niż w programach konkurencyjnych.
Kopia plików usuniętych podczas synchronizacji w folderze _gsdata_ może czasami się przydać (piszę z doświadczenia).
Przejrzysta informacja o konfliktach. Zresztą co tu więcej pisać - wg mnie ma jedną zaletę - BRAK WAD.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Na wstępie pragnę podziękować organizatorowi za konkurs na najlepszy soft do synchronizacji, jaki miałam okazję używać. :dziękuję
Marzy mi się druga licencja, ponieważ jest ona tylko na 1PC. Przydałaby się licencja na mój drugi komputer, ponieważ mam mały dysk i muszę na bieżąco przenosić ręcznie nowe pliki (dokumenty, programy, zdjęcia itp.)
Program wypróbowałam, nie zaliczyłam wpadki (jak w przypadku innego programu, gdzie źle skonfigurowałam synchronizację), tylko miałam pecha, bo pendrive, na którym była kopia pewnego dnia "został zniknięty", a właściwie to jego zawartość. Pendrive renomowanej firmy, a d... - pokazuje 0GB. Jeśli ktoś wie czy można z niego coś (wartościowe dane dla mnie) wycisnąć, to bardzo proszę o pomoc.
GoodSync to przejrzysty program zarówno do synchronizacji w obu kierunkach, jak i do backupu. Oczywiście możemy korzystać równocześnie z obu wariantów we wszystkich kierunkach, tworząc nowe lub przyrastające kopie.
Dodam tylko, że program jest bardzo prosty w konfiguracji a jego wielką zaletą są przejrzyście skonfigurowane filtry. Bardzo dobrym rozwiązaniem są też zdefiniowane miejsca sieciowe na serwerach np. Google Drive czy OneDrive. Ciekawą a zarazem bardzo pomocną funkcją w programie jest opcja kopiowania samych sygnatur czasowych "Kopiuj czas L do P lub P do L". Bardzo pomocne, kiedy mamy na serwerze kilka GB plików a musieliśmy np. przeinstalować międzyczasie program. Po reinstalacji programu GS wykonuje analizę folderu docelowego i porównuje czasy utworzenia plików w obu lokalizacjach (macierzystym i docelowym), jeżeli czasy utworzenia plików różnią się, proponuje synchronizację plików traktując pliki na serwerze jak inne (pomimo tej samej nazwy). Jeżeli mamy pewność że pliki są takie same na serwerze i na PC to korzystamy tylko z opcji kopiowania czasu pliku, oszczędzi nam to nawet kilka godzin czasu zakładając że mamy na serwerze ok. 20 GB a upload niezbyt szybki.. :ok

Po staropolsku: Count me in! :dziwak

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
@tofana - załóż wątek w odpowiednim dziale, postaram się pomóc

Na start:
Przeskanuj powierzchnię pendrive aby zobaczyć czy nie ma uszkodzonych sektorów (np HdTune, Victoria etc.)
Zrób screena z "Zarządzanie dyskami" aby pokazać jak widziany jest pendrive w systemie

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
GoodSync Pro
Wg mnie jeden z dwóch najlepszych programów do synchronizacji jakie miałem możliwość używać (kilka lat temu i wersji wstecz).
Prosty w obsłudze - tutaj bym troszeczkę polemizował, mnogość opcji wymaga odrobinę wysiłku przy konfigurowaniu i wyznaczaniu zadań. Potem to faktycznie czysta przyjemność i wydajność przy użytkowaniu.
Obsługuje równolegle wiele zadań - tego brakuje w wielu rozwiązaniach do synchronizacji. Jest to duże ułatwienie szczególnie jeśli zapisujemy różne rzeczy w różnych katalogach. Można wskazać wiele konkretnych lokalizacji plików / dokumentów. Można skonfigurować wykonywanie kopii zapasowej skrzynki email z programu pocztowego itd. Raz skonfigurowane zadania potem wystarczy 1 kliknięciem uruchomić i pójść wypić herbatkę .... Program wykona je wszystkie.
Szczególnie wartościowa jest opcja przechowywania kopii zapasowych zastępowanych plików i możliwość ich odtworzenia. Zdarzyło mi się nadpisać nowszy plik starszym. Gdyby zamiast darmowego i prostego oprogramowania robiłbym to przy pomocy GoodSync - kilka klików i stary (a nowy) plik byłby odzyskany....
Ciekawie wygląda opcja Block-Level Synchronization. Skoro jest zaimplementowana to chyba działa bezpiecznie. Kopiowany jest tylko zmieniony fragment pliku a nie całość. Brzmi bardzo rozsądnie i wydajnie, wręcz rewelacyjnie przy synchronizacji przez sieć dużych plików.
Miało być bez takich tekstów, ale ogólnie: świetny program do synchronizacji danych, tworzenia kopii zapasowych na dysku, NAS czy też w chmurze (aczkolwiek kopia danych prywatnych w chmurze jakoś do mnie nie przemawia).

Wersja stacjonarna jak i portable - obie mają swoje mocne strony i służą odrobinę innym celom -> wydaje się, że wersja stacjonarna lepiej sprawdzi się w roli archiwizacji danych natomiast wersja portable jako synchronizacja danych pomiędzy wieloma urządzeniami. Ktoś powie, że synchronizować wygodniej przez chmurę, ale ja widzę zasadniczą zaletę synchronizacji "domowej" - nasze dane mamy my a nie jakieś bliżej nieokreślone małe rączki w białych (albo czarnych) rękawiczkach .... w chmurce .... Z tego powodu odrobinę bardziej zależałoby mi na wersji portable, koniec z "ręcznym" porównywaniem plików na 3 kompach. Ale i wersja stacjonarna znajdzie zastosowanie - zamieniłbym freefilesyc na bezpieczniejszy i pewniejszy program.

Dziękuję za konkurs i pozdrawiam.

juh

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Osobiście często synchronizuję dane pomiędzy dyskiem USB a dyskiem w komputerze. W ten sposób tworzę kopię bezpieczeństwa danych. Korzystam z zamienników ale mając kiedyś okazję wypróbować GoodSync muszę przyznać, że program jest genialny. Chciałbym móc z niego korzystać na codzień aby jeszcze bardziej przyspieszyć nie tylko synchronizację danych lecz także mieć pewność że nie zgubi po drodze jakiś plików co zdarzało mnie się w darmowych odpowiednikach.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Dzięki helium za super konkurs !!

Dlaczego chcę wygrać, ponieważ często przenoszę swoje dane na dysk zewnętrzny, wiadomo za pomocą
kopiuj lub wytnij i wklej
co jest czasochłonne i tak nie do końca pewne czy wszystko się się przeniesie nienaruszone .więc GooDSync Pro
by mi ułatwił to przenoszenie i miałbym pewność ,że wsio jest :ok .Wykorzystał bym go też do synchronizacji folderów
z 2 komputerem , harmonogram zadań upewniłby mnie ,że niczego nie pominąłem.

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Dzięki kolego za zorganizowanie na tak zacny program konkursu. :dziękuję . Często przenoszę swoje dane między innymi programy , klucze , foldery ze zdjęciami na zewnętrzne nośniki , żeby w razie awarii czy ponownej instalacji nieć wszystko pod ręką . Przenoszenie lub kopiowanie jest czasochłonne jak wspomniał mój kolega w poprzednim poście , ale i bywało czasami że zawarość całego folderu nie skopiowała się do końca . Dzięki GoodSync Pro miałbym pewność , że wszystko co chciałem przenieść znajduje się na zewnętrznym nośniku . Zgłaszam swój akces w , a pozostałym życzę powodzenia w losowaniu

extern.int

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
Dziękuję helium za konkurs na ten świetny program.

Od jakiegoś czasu posiadam dysk zewnętrzny i do zrobienia kopii zapasowej często potrzebuję porównać ze sobą katalogi. Robię to za pomocą programu WinMerge (czysta porównywarka katalogów). WinMerge nie pokazuje wyraźnych różnic na poziomie katalogu, więc żeby dokładnie zobaczyć co się różni trzeba się namachać. Wykonywanie kopii zapasowej za pomocą metody kopiuj+wklej też nie należy do najprzyjemniejszych czynności dnia codziennego. Z drugiej strony program GoodSync stanowi kwintesencje tego co potrzebne przy tworzeniu kopii zapasowej danych. Niezależnie od tego czy chcesz zabezpieczyć dane przed uszkodzeniem, czy też jedynie chcesz zsynchronizować pliki w sieci, GoodSync ułatwia utrzymanie danych w kopii zapasowej, tak aby były aktualne i bezpieczne przy minimum wysiłku.

Podsumowując GoodSync to bardzo dobry program do synchronizacji danych i jeśli los się do mnie uśmiechnie to bardzo mi się przyda.

angellomichel387

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
1060
Dziękuje za konkurs helium
i nie będę się rozpisywał ponieważ szczerze nie wiem co napisać :p
ale bardzo przydał by mi się ten program synchronizacji
ponieważ z tego co czytam to jest bardzo dobry
dlatego startuje w konkursie

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Miało być sensownie i konkretnie, bez zbędnych farmazonów a więc tak też będzie :guma
Program po wstępnej konfiguracji ułatwiłby życie moim staruszkom i sprawiłby im wiele radości. Z narzeczoną często wycieczkujemy, "pykamy" też dużo fotek z tych wyjazdów (głownie Ona ;) ). Oboje mamy telefony bez możliwości rozszerzenia pamięci o kartę SD (taka przypadłość Nexusów) więc ze względu na ograniczone możliwości synchronizujemy fotki z chmurą, skąd dalej są synchronizowane z Naszymi komputerami, jak i komputerem rodziców.
Dalej tato przenosi je na dysk zewnętrzny podpinany do TV (takie centrum multimedialne) i na dużym ekranie z mamuśką wspólnie oglądają. Problemem zawsze było to ręczne przenoszenie oraz przeszukiwanie wszystkiego w celu odnalezienia plików, których jeszcze na zewnętrznym HDD nie ma. Tato jest grubo po 60-ce, z komputerem ma styczność dopiero od paru lat więc kosztuje go to dużo wysiłku i nerwów. A dzięki GoodSync Pro wystarczyłoby jedno kliknięcie :)
Dziękuję za konkurs :piwko

hocik

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
466
Miasto
szczecin
Ja startuję w tym konkursie z myślą o żonie. Korzysta od lat z laptopa i twardego dysku zewnętrznego. Kopiuje dane za laptopa czasami, jak nie zapomni. A jeśli już to ręcznie, niejednokrotnie dublując pliki do różnych folderów bo mało czasu. Nie dopuszcza mnie… :facepalm .tzn. nie pozwala nic robić na jej komputerze, sugerując bałagan po moim działaniu. Myślę, że do programu; GoodSync Pro miałaby większe zaufanie niż do męża. Widziałem już, jak traciła dane na laptopie. Niby coś było na dysku zewnętrznym, ale nie wszystko i nie to co trzeba. Widząc po opcjach programu GoodSync Pro zabezpieczanie danych może być szybsze, automatyczne i przez to oszczędzające czas, a w perspektywie i nerwy. Wybór między nadpisywaniem a dopisywaniem kolejnych wersji dokumentów na etapie synchronizacji to fajna sprawa. Ja przy okazji więcej poczytałem o GoodSync2Go :eek:czko
Dzięki za konkurs.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2617
Miasto
Kraków
Zwycięzcy konkursu

Zjpg_spqnnsp.jpg

Wersja portable (GoodSync2Go) dla:
- tofana