Historia aktualizacji [Windows XP/7]

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Nie napiszę nic odkrywczego, ,ale nie każdy wie, że większość programów do "porządkowania" systemu nie zagląda do folderu gdzie system Windows [XP oraz 7] przechowuje tzw. "historię aktualizacji' w formie logów i specjalnych plików *.edb

Z biegiem czasu folder ten może urosnąć do sporych rozmiarów [Win 7] oraz do nieco mniejszych [Win XP].

Zwracam tutaj szczególną uwagę iż zawarte tam dane można w sposób całkowicie bezpieczny usunąć.

Windows XP [wszystkie wersje] / Windows 7 [wszystkie wersje]

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Bezpiecznie można usunąć:

folder Logs

plik z rozszerzeniem *.edb

Nadmieniam iż operacja ta jest wykonalna tylko w przypadku gdy w systemie nie ma oczekujących aktualizacji ! Po jej wykonaniu należy komputer uruchomić ponownie !

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Jest jeszcze polski i zresztą świetny program , odkurzacz on też czyści niepotrzebne pozostałości po wszelkiego rodzaju aktualizacjach , osobiście polecam sam używam i nigdy w systemie mi nie namieszał / ustawienia domyślne / :klawik.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29977
Miasto
Trololololo
ja dodałem sobie ścieżkę do Wise Care 365 :mistrzunio

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Tadek59 napisał:
Jest jeszcze polski i zresztą świetny program , odkurzacz on też czyści niepotrzebne pozostałości po wszelkiego rodzaju aktualizacjach , osobiście polecam sam używam i nigdy w systemie mi nie namieszał / ustawienia domyślne / :klawik.
Tadek59- z całym szacunkiem, ale odkurzacz nie jest ani świetnym, ani nawet godnym polecenia programem, szczególnie do czyszczenia systemu operacyjnego
sPeRaCz napisał:
Nie napiszę nic odkrywczego, ,ale nie każdy wie, że większość programów do "porządkowania" systemu nie zagląda do folderu gdzie system Windows [XP oraz 7] przechowuje tzw. "historię aktualizacji' w formie logów i specjalnych plików *.edb

Z biegiem czasu folder ten może urosnąć do sporych rozmiarów [Win 7] oraz do nieco mniejszych [Win XP].

Zwracam tutaj szczególną uwagę iż zawarte tam dane można w sposób całkowicie bezpieczny usunąć.

Windows XP [wszystkie wersje] / Windows 7 [wszystkie wersje]

Bezpiecznie można usunąć:

folder Logs

plik z rozszerzeniem *.edb

Nadmieniam iż operacja ta jest wykonalna tylko w przypadku gdy w systemie nie ma oczekujących aktualizacji ! Po jej wykonaniu należy komputer uruchomić ponownie !
Z tymi ścieżkami do wyczyszczenia pozostałości po aktualizacjach też bym polemizował...
Swego czasu opublikowałem poradniki dotyczące czyszczenia systemu na portalu Podaj Dalej

To jest fragment dotyczący czyszczenia pozostałości po aktualizacjach w XP

A to w Windows 7

Jak widać instalatory hotfivów pobierane są do folderu Download i tam zalegają, dotyczy to wszystkich systemów Windows poczynając od Windows 2000.
Pliki logów (małe pliki tekstowe są przechowywane w XP bezpośrednio w folderze Windows, podobnie jak skompresowane foldery z dezinstalatorami (oznaczone kolorem niebieskim)...i jedne i drugie można usunąć. Można to zrobić również zaznaczając w programie CCleaner odpowiednią opcję:
ccleaner.jpg

Wspomniane wcześniej instalatory i inne pliki związane z aktualizacjami Windows można również usunąć używając cenionego programu TuneUp
tune.jpg

Z poważaniem...

A

Anonymous

Do wykonania opisanych przez szperacza czynności można także użyć programiku PureRa

PureRa jest bezpłatnym programem służącym do czyszczenia systemu Windows ze zbędnych plików. Aplikacja dokładnie usuwa pozostałości umieszczone w koszu, a także bez większych problemów likwiduje wszelkie pliki tymczasowe tworzone przez system lub inne programy.Oprócz tego czyści pamięć podręczną czcionek i ikon oraz umożliwia usunięcie plików instalacyjnych aktualizacji Windows Update, które są przechowywane w celu późniejszego usunięcia wybranych łatek.

Program oczyszcza również folder Config.msi, w którym znajdują się kopie plików instalowanych lub aktualizowanych podczas instalacji poszczególnych aplikacji. PureRa usuwa też pliki z miniaturowymi obrazami i wszelkie pozostałości po komunikatorach Windows Live Messenger i MSN Messenger. W programie wyświetlanie są również informacje odnośnie ilości uzyskanego miejsca po oczyszczeniu całego systemu operacyjnego

A

Anonymous

dzięki Ola za info :ok nie znalem tego softu
swoja droga fajnie ze portal "instalki.pl" jest coraz bardziej popularny
DP spada na psy

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Wiem, że post nie na temat ale mam pytanie. Czy mogę to usunąć? Nigdy tego nie usuwałem i nie wiem czy to będzie bezpieczne - program "mówi" że tak ale chciałbym poznać waszą opinię.
Fcawcej.jpg

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
1qaz napisał:
Wiem, że post nie na temat ale mam pytanie. Czy mogę to usunąć? Nigdy tego nie usuwałem i nie wiem czy to będzie bezpieczne - program "mówi" że tak ale chciałbym poznać waszą opinię.
Fcawcej.jpg
Możesz bezpiecznie usunąć. Ostatni utworzony punkt przywracania i tak nie zostanie usunięty więc gdyby się coś działo z komputerem to zawszę możesz przywrócić system z tej kopi.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Systemowe przywracanie to najlepiej całkowicie wyłączyć ( mało skuteczne i niepotrzebnie żre zasoby) a w jego miejsce wrzucić jakiś program do robienia snapów lub kopi systemu, Na forum jest tego pełno

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29977
Miasto
Trololololo
remool napisał:
Systemowe przywracanie to najlepiej całkowicie wyłączyć ( mało skuteczne i niepotrzebnie żre zasoby) a w jego miejsce wrzucić jakiś program do robienia snapów lub kopi systemu, Na forum jest tego pełno

Święte słowa :yes master :yes master :papież

Do góry