Instalacja MS Office Starter a partycja Q:Recovery

Orion

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
330
Miasto
somewhere in cyberspace....
saper1972 napisał:
Orion napisał:
saper1972 - moja pomyłka :zawsty - masz rację że jeśli partycja nie ma litery to nie będzie widoczna.
Bez litery będzie widoczna ale tylko w zarządzaniu dyskami - nie w "Komputer" czy eksploratorze windows....
Zgodnie z moją wiedzą ta partycja nie powinna być nawet tam widoczna, można ją dopiero zobaczyć używając programów do zarządzania dyskami typu Minitool, Easeus, Paragon itd.
To zależy chyba od laptopa - ostatnio robiłem reinstalkę znajomemu na Asusie i tam partycja recovery była widoczna w zarządzaniu dyskami. Innym razem widziałem recovery normalnie widoczną w eksploratorze. Tak że się nie będę z tobą spierał bo na pewno jest to różnie w różnych kompach

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
d0r0t@ napisał:
@saper1972 - a czytałeś to, co podał użytkownik OXYGEN THIEF?
Hi Taran, and welcome to the Lenovo User Community!
It's because Lenovo chose the letter Q for the system recovery partition, then later Microsoft chose the letter Q for the Office 2010 Click-to-Run install, creating this problem.
Jak widać nie tylko ja mam ten problem i najwyraźniej Lenovo tak właśnie tę partycję oznacza.

Na moim Lenovo partycja recovery nie ma przypisanej litery i jest ukryta. Tak samo jest u znajomej. Chyba, że ostatnio wpadli na taki genialny pomysł :scratch .

A

Anonymous

Coś się musiało namieszać. Przecież standardowo mimo czy jest Q czy nie, jest po instalacji systemu z Recovery jest zainstalowany MS Office Starter. Być może instalacja różnych wersji Office coś namieszała.
Najprościej to chyba go dokładnie odinstalować, zobaczyć czy idzie z instalką z tego dysku z Recovery. Czy to działa.

d0r0t@ napisał:
Warto kupić taką licencję? To nie jest jakieś oszustwo? Zadziała na tym laptopie skoro ten Starter tam działa i jakby udało mi się jednak pożyczyć od kogoś oryginalną płytę? Bo niby to jest OEM czyli chyba do laptopów, na których był preinstalowany Office 2010 a tutaj była zainstalowana wersja próbna ale 2013 (albo 365, już nawet nie pamiętam).

Zadziała. Tam po prostu jest tylko klucz. Po aktywacji poda Ci na emalia link do pobrania, bo płyty nie warto dokupować.
Zawsze obraz offica można pobrać z Konsoli zarządzania kontem.
Swego czasu jak kupowałem to samo to była jeszcze promocja i aktualizacja do wersji 2013 była za darmo. Nie wiem jak jest teraz.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
slawektor napisał:
Coś się musiało namieszać. Przecież standardowo mimo czy jest Q czy nie, jest po instalacji systemu z Recovery jest zainstalowany MS Office Starter. Być może instalacja różnych wersji Office coś namieszała.
Najprościej to chyba go dokładnie odinstalować, zobaczyć czy idzie z instalką z tego dysku z Recovery. Czy to działa.
Nie bardzo rozumiem. Nie wszystkie wersje MS Office tworzą dysk Q:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
, a oryginalnie nie było tam Startera tylko, jak już pisałam, był Office 2013 albo 365 (nie pamiętam, bo nie ja z tego korzystałam) i odinstalowałam go już bardzo dokładnie wg wskazówek na str.:
.
slawektor napisał:
Zawsze obraz offica można pobrać z Konsoli zarządzania kontem.
Swego czasu jak kupowałem to samo to była jeszcze promocja i aktualizacja do wersji 2013 była za darmo. Nie wiem jak jest teraz.
Z jakiej Konsoli zarządzania kontem? Chodzi o konto MS? Tam jest tylko Office 2013 i 365.

A

Anonymous

Chodzi o konto Microsoft Office.

6277720w.PNG

d0r0t@ napisał:
oryginalnie nie było tam Startera tylko, jak już pisałam, był Office 2013 albo 365 (nie pamiętam, bo nie ja z tego korzystałam) i odinstalowałam go już bardzo dokładnie wg wskazówek na str.:

.
O ile dobrze myślę to była to była zainstalowana 2010, ta 2013 albo 365 mogła zostać zainstalowana na tą 2010, potem z tego powodu mogły wystąpić te błędy z dyskiem Q.
Dotyczy wersji 2010:

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Zalogowałam się do tego konta, ale nie wiem jak pobrać stamtąd ten Office 2010 bo za każdym razem przekierowywuje mnie do Office 365 Premium dla Użytkowników Domowych.
Laptop był kupiony z zainstalowaną wersją 2013 albo 365. Taka była od początku, zresztą laptop kupiony kilka miesięcy temu.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Tak, to była wersja próbna. Dzięki za link, właśnie przed chwilą też go znalazłam :)
Czyli jak kupię ten klucz i go tam wpiszę, to będę mogła bez problemu pobrać tę wersję?

A

Anonymous

Dokładnie. Tam po zakupie w pudełku jest instrukcja i odnośnik do strony.

Co ważne.
Nie wiem jak tam jest teraz z aktualizacjami do nowszej wersji, co proponują.
Ja miałem możliwość dostania roczną subskrypcję Office 365 Premium dla Użytkowników Domowych z rozszerzenie licencji jednostanowiskowej na pięć komputerów, tylko po roku bezpłatnego używania trzeba by wykupić subskrypcję na kolejny rok.. lub Pakiet Office 2013 z taką samą licencją użytkowania - wieczysta dla 1 PC jak OEM.

Do góry