pkolasa napisał:A tablet będzie używany poza sieciami WiFi? W sensie - będziesz na nim korzystał z sieci komórkowej, czy też nie?
Podziel się specyfikacją tego tabletu, albo chociaż model podaj, bo zabezpieczeń mało nie jest, ale jak to sprzęt z prockiem 800 MHz i 512 MB RAM, to będzie Ci zmulał jak zainstalujesz coś ciężkiego.
sPeRaCz napisał:Kilka dni temu był okres komunijny. Kupiłem Lenovo A2107A siostrzeńcowi. Również w Vobisie. W opakowaniu jest (w moim przypadku był) Norton Mobile Security (kod do aktywacji licencji na 1 rok). Zainstalowałem przed oddaniem tabletu siostrzeńcowi. NMS pracuje stabilnie, nie zawiesza, nie zamula spełnia swą role znakomicie.
kinimoD napisał:W sumie zależy co będziesz z tym tabletem robił. Jak nie masz zamiaru instalować pirackiego oprogramowania, łazić po jakiś dziwnych stronkach to myślę, że jakiś darmowy programik wystarczy. Na swoim SGS-ie od paru lat nie mam żadnego zabezpieczenia i nigdy nic nie złapałem.
pkolasa napisał:Jeśli to 1 GHz w parze z gigabajtem, to można załadować jakiś program antywirusowy.
Jednak Android to nie Windows i generalnie ciężko załatwić sobie tutaj jakiegoś wirusa ot tak, bez instalacji aplikacji. I ja proponowałbym dwa warianty załatwienia ochrony:
1) lekki:
a) do sprawdzania instalowanych aplikacji: VirusTotal bez ochrony w czasie rzeczywistym:
b) ochrona przed exploitami w tym USSD - darmowy Norton Halt:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
c) ochrona przed kradzieżą (bo widzę że ma WiFi i GPS, więc może działać z pewną skutecznością takowa) - od AVAST:
i teraz w jaki sposób to robisz: instalujesz Avast Mobile Security, po czym gdy zaproponuje, tworzysz konto AVAST i instalujesz Anti-Theft. Jak zainstalujesz AT, odinstalowujesz AMS. AT zostaje, a ochrona nie zamula. Norton Halt zablokuje próby wywołania niebezpiecznych kodów. Zaś VirusTotal pozwoli sprawdzić czy jakaś aplikacja nie jest szkodliwa - wyniki w formie kolorowych robocików.
2) cięższy:
a) pakiet Avast Mobile Security
który ma wszystkie wymienione wyżej funkcje i zapewni całkiem niezłą ochronę.
Ja chyba osobiście polecałbym pierwszy wariant.
Skoro jest preinstalowany, to najpewniej jest systemową appką.alberto napisał:Na pokładzie jest mobilny Norton - preinstalowany i nie mogę go odinstalować. Jest to wersja na miesiąc,potem trzeba wykupić, więc od razu chcę go wyrzucić. Zainstalowałem avasta,ma najlepsze recenzje, Nortona na razie zdeaktywowałem,ale jak odinstalować to nie wiem. Może ktoś wie?