Internet Security dla tabletu z Android

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Zamówiłem tablet z Androidem, jak najlepiej go zabezpieczyć? Chodzi mi o coś w rodzaju Internet Security. Dzięki z góry za odpowiedzi.

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
A tablet będzie używany poza sieciami WiFi? W sensie - będziesz na nim korzystał z sieci komórkowej, czy też nie?
Podziel się specyfikacją tego tabletu, albo chociaż model podaj, bo zabezpieczeń mało nie jest, ale jak to sprzęt z prockiem 800 MHz i 512 MB RAM, to będzie Ci zmulał jak zainstalujesz coś ciężkiego.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
pkolasa napisał:
A tablet będzie używany poza sieciami WiFi? W sensie - będziesz na nim korzystał z sieci komórkowej, czy też nie?
Podziel się specyfikacją tego tabletu, albo chociaż model podaj, bo zabezpieczeń mało nie jest, ale jak to sprzęt z prockiem 800 MHz i 512 MB RAM, to będzie Ci zmulał jak zainstalujesz coś ciężkiego.

To jest lenovo:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
1GHz, 1GB RAM, będzie i WIFI i internet na kartę z orange (chyba nawet częściej).

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Kilka dni temu był okres komunijny. Kupiłem Lenovo A2107A siostrzeńcowi. Również w Vobisie. W opakowaniu jest (w moim przypadku był) Norton Mobile Security (kod do aktywacji licencji na 1 rok). Zainstalowałem przed oddaniem tabletu siostrzeńcowi. NMS pracuje stabilnie, nie zawiesza, nie zamula spełnia swą role znakomicie.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Tylko patrząc na stronkę, którą podał alberto to za wersję z NIS-em trzeba trochę dopłacić, więc pewnie nie będzie miała w zestawie.
Ja na Galaxy Note 10.1 aktualnie używam darmowego AVG i jest ok. Sporo ludzi chwali DrWeb. Zastanawiam się też nad ofertą Bitdefendera, mają kilka ciekawych programików zabezpieczających

W sumie zależy co będziesz z tym tabletem robił. Jak nie masz zamiaru instalować pirackiego oprogramowania, łazić po jakiś dziwnych stronkach to myślę, że jakiś darmowy programik wystarczy. Na swoim SGS-ie od paru lat nie mam żadnego zabezpieczenia i nigdy nic nie złapałem.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
sPeRaCz napisał:
Kilka dni temu był okres komunijny. Kupiłem Lenovo A2107A siostrzeńcowi. Również w Vobisie. W opakowaniu jest (w moim przypadku był) Norton Mobile Security (kod do aktywacji licencji na 1 rok). Zainstalowałem przed oddaniem tabletu siostrzeńcowi. NMS pracuje stabilnie, nie zawiesza, nie zamula spełnia swą role znakomicie.

Ten raczej nie będzie miał Nortona,bo byłaby reklama.
Mam w gratisie etui.

kinimoD napisał:
W sumie zależy co będziesz z tym tabletem robił. Jak nie masz zamiaru instalować pirackiego oprogramowania, łazić po jakiś dziwnych stronkach to myślę, że jakiś darmowy programik wystarczy. Na swoim SGS-ie od paru lat nie mam żadnego zabezpieczenia i nigdy nic nie złapałem.

Nic nie planuje tam instalować, tylko potrzebny mi kontakt z internetem itp. na częstych wyjazdach.

Widzę, że jest też oferta darmowego avasta.

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Jeśli to 1 GHz w parze z gigabajtem, to można załadować jakiś program antywirusowy.
Jednak Android to nie Windows i generalnie ciężko załatwić sobie tutaj jakiegoś wirusa ot tak, bez instalacji aplikacji. I ja proponowałbym dwa warianty załatwienia ochrony:
1) lekki:
a) do sprawdzania instalowanych aplikacji: VirusTotal bez ochrony w czasie rzeczywistym:

b) ochrona przed exploitami w tym USSD - darmowy Norton Halt:

c) ochrona przed kradzieżą (bo widzę że ma WiFi i GPS, więc może działać z pewną skutecznością takowa) - od AVAST:

i teraz w jaki sposób to robisz: instalujesz Avast Mobile Security, po czym gdy zaproponuje, tworzysz konto AVAST i instalujesz Anti-Theft. Jak zainstalujesz AT, odinstalowujesz AMS. AT zostaje, a ochrona nie zamula. Norton Halt zablokuje próby wywołania niebezpiecznych kodów. Zaś VirusTotal pozwoli sprawdzić czy jakaś aplikacja nie jest szkodliwa - wyniki w formie kolorowych robocików.

2) cięższy:
a) pakiet Avast Mobile Security

który ma wszystkie wymienione wyżej funkcje i zapewni całkiem niezłą ochronę.

Ja chyba osobiście polecałbym pierwszy wariant.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Generalnie jeśli chodzi o antywirusy na androida to na razie jest nieciekawie

Także myślę, że kasy nie ma co wydawać. Trochę zdrowego rozsądku i coś darmowego powinno załatwić sprawę.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
pkolasa napisał:
Jeśli to 1 GHz w parze z gigabajtem, to można załadować jakiś program antywirusowy.
Jednak Android to nie Windows i generalnie ciężko załatwić sobie tutaj jakiegoś wirusa ot tak, bez instalacji aplikacji. I ja proponowałbym dwa warianty załatwienia ochrony:
1) lekki:
a) do sprawdzania instalowanych aplikacji: VirusTotal bez ochrony w czasie rzeczywistym:

b) ochrona przed exploitami w tym USSD - darmowy Norton Halt:

c) ochrona przed kradzieżą (bo widzę że ma WiFi i GPS, więc może działać z pewną skutecznością takowa) - od AVAST:

i teraz w jaki sposób to robisz: instalujesz Avast Mobile Security, po czym gdy zaproponuje, tworzysz konto AVAST i instalujesz Anti-Theft. Jak zainstalujesz AT, odinstalowujesz AMS. AT zostaje, a ochrona nie zamula. Norton Halt zablokuje próby wywołania niebezpiecznych kodów. Zaś VirusTotal pozwoli sprawdzić czy jakaś aplikacja nie jest szkodliwa - wyniki w formie kolorowych robocików.

2) cięższy:
a) pakiet Avast Mobile Security

który ma wszystkie wymienione wyżej funkcje i zapewni całkiem niezłą ochronę.

Ja chyba osobiście polecałbym pierwszy wariant.

Dziękuję, jak przyjdzie to wypróbuję, może już w poniedziałek.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Na pokładzie jest mobilny Norton - preinstalowany i nie mogę go odinstalować. Jest to wersja na miesiąc,potem trzeba wykupić, więc od razu chcę go wyrzucić. Zainstalowałem avasta,ma najlepsze recenzje, Nortona na razie zdeaktywowałem,ale jak odinstalować to nie wiem. Może ktoś wie?

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
alberto napisał:
Na pokładzie jest mobilny Norton - preinstalowany i nie mogę go odinstalować. Jest to wersja na miesiąc,potem trzeba wykupić, więc od razu chcę go wyrzucić. Zainstalowałem avasta,ma najlepsze recenzje, Nortona na razie zdeaktywowałem,ale jak odinstalować to nie wiem. Może ktoś wie?
Skoro jest preinstalowany, to najpewniej jest systemową appką.
Takiej nie odinstalujesz bez rootowania sprzętu, niestety (a po nim poradzi sobie np. Titanium Backup).

Jeśli chce Ci się z tym bawić, to podobno dokładny poradnik zawiera strona:

- ale mój szczery podziw jak w jakiś sposób to ogarniesz, bo nawet tłumacz Google wysiada przy birmańskim. :szydera
Być może jednak, gdyby poszukać na Google, znalazłoby się coś lepszego. Jest też wątek na xda, ale przebicie się przez ponad 150 stron postów jest chyba wyczynem porównywalnym z wykonaniem instrukcji po birmańsku :szydera
Na wszelki wypadek, oto link:

Osobiście jednak wydaje mi się, że można by spróbować z UnlockRoot, taką chińską aplikacją, która powinna sobie poradzić.
Pobierzesz stąd:

ale uwaga - próbuje wgrywać adware, więc uważaj przy instalacji na komputerze! :k......
Potem instrukcje na temat działania programu znajdziesz np. tu:

Jednak zanim cokolwiek zaczniesz przy tym manipulować - lepiej przeczytaj o co dokładnie w rootowaniu chodzi i pomyśl czy serio warto :)

Alexander

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
W.
Spróbuj wejść w ustawienia- aplikacje- znajdź Nortona i sprójrz czy będzie przy nim opcja wyłączenia. Ogólnie nie polecam tego programu. Szału nie ma. Bardzo dobrą barierą ochroną są Dr. Web, Ikarus, avg i Comodo. Produkty te charakteryzują się nie tylko świetną detekcją wirusów, ale także bezwzględnie eliminują Adware, którego w Google Play pełno. Avg i Comodo posiadają dodatkowo moduł antykradzieżowy. Sam osobiście używam avg i Kaspersky Mobile. Ten pierwszy służy mi tylko do skanu na żądanie, drugi działa w realtime, bo żal mi aktywnej licencji. Niestety Kaspersky praktycznie wcale nie wykrywa reklamiarzy, przez co musiałem doinstalować pomocnika.

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Nie dało się odinstalować, ale dało się wyłączyć. Zainstalowałem darmowego Avasta.

Do góry