Jaką drukarkę polecacie?

ROYTER3511

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam.
Jak w temacie,chce kupić niedrogą drukarkę kolorową więc laserówki odpadają z tym że nie specjalnie jestem w temacie.
Znalazłem taki model EPSON Stylus S22 - A4, kolor, 1440 dpi, 29/15 ppm w cenie 150zł.Co o niej sądzicie.Używana będzie sporadycznie 1-2 razy w tygodniu a może się zdarzyć że przez miesiąc nic nie będę na niej robił.Nie będę drukował zdjęć z aparatu,ale tekst,grafiki,wykresy czasami jakieś zdjęcie które będę musiał umieścić w pracy.
-czy gdy będzie stała nie używana np.miesiąc nie pozasycha tusz w dyszach itp,i czy nie uszkodzi się,
-oryginalne tusze,czarny 5,9ml w cenie 37zł,kolory 3,5ml w cenie 32zł.Czy to dużo czy raczej skromna ilość bo nie chciał bym co 2 miesiące ich kupować,
-czy ma ktoś może ten model i może napisać jak się sprawuje i czy są jakieś zamienniki tuszy bo trochę szukałem w necie i nie znalazłem albo źle szukałem,
Może jakieś propozycje odnośnie innych modeli drukarek od osób które je posiadają i mogą coś o nich powiedzieć (do 200zł).Chodzi również o koszty eksploatacji. Znalazłem jeszcze taką CANON PIXMA iP2700 do której są zamienniki z tym że EPSON o którym pisałem ma 4 karticze ,wjęc jeśli któryś się skończy to tylko jego trzeba wymienić a w tym CANONIE są 2 czarny i kolorowy,to chyba gorsze rozwiązanie.cena 149zł
I następna LEXMARK Z617 która ponoc ma duże karticze z tuszem i są zamienniki.Cena 199zł
Do LEXMARKA z617 jest sporo zamienników już od 35zł za 15ml czarnego i od 37zł za 15ml kolorowego.
Tylko co myślicie o nich
POZDRO

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
epsony i lexmarki sa drogie w utrzymaniu...moim zdaniem canon jest otymalnym rozwiazaniem.Ale w zasadzie to kwestia gustu....Gdy drukarka stoi nieuzywana to pamietaj aby jej nie wylaczac z zasilania gdyz po ponownym uruchomieniu przeprowadzi test i zuzyje sporo tuszu...niech stoi sobie na czuwaniu.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44668
Miasto
Gdzieś w Polsce
ROYTER3511 polecam ci drukarkę u sąsiadów, to najlepsza i najtańsza drukarka... :dziwak
Przynajmniej moi sąsiedzi tak myślą... :(

Likwis

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Okolice Krk
Mi się bardzo nie dawno zepsuła drukarka Epsona DXa, prawdopodobnie głowica siadła i nie polecam tych drukarek, szybko tusz wcina ( oryginały czy zamienniki), szybko się dysze zapychają i głowica . Dużo pochlebnych opinii jest o drukarkach Brother, też ją zakupię , tylko w 150zł się nie zmieścisz . Z tego co się orientuję nastawiają się na urządzenia wielofunkcyjne więc naturalnie drożej będzie. Czytałem dużo o drukarkach HP, podobno teraz odwalają lipe, tak samo na Canony , niby japońskie, ale teraz wszystko ze znanych firm robią w Chinach :D Mój wujek ma Canona wiele lat, ale drukarka zakupiona dobrych parę lat temu, teraz nie są takie dobre . Epsony się szybko zapychają, nie tylko ja tak miałem, sporo czytałem jak drukara mi siadła, test dysz, czyszczenie głowicy nie pomogło, programowo nic , fizycznie głowica padła. Epsony są tańsze od Canonów, lecz stawiałbym na Canona bardziej , chyba,że dołożysz 100-150 i kupisz brothera. Nie ma co żałować na drukarkę za bardzo bo jak się kupi lipe , na chwilę pochodzi , znów trzeba będzie kupić i wywalenie dalej kasy na kolejną. Brothery mają to do siebie,że się nie zasychają . Kolega ze studiów doradzał mi ją, chodzi mu 2 lata i ani razu mu się nie zapchała, wylała nic, nie czyścił ją nigdy , chodzi jak nówka . Podsumowując Brother, do 150zł Canon, Epsona i HP omijaj :)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29988
Miasto
Trololololo
Mam Canona Pixma czy coś takiego (urządzenie wielofunkcyjne ) i naprawdę jestem zadowolony ( kupiłem 3 lata temu ).Więc ze swojej strony mogę polecić Canona , nie ma problemu z napełnianiem kartridży.

ROYTER3511

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Brother to niestety 300-350zł więc odpada,tym bardziej że potrzebuje jej od czasu do czasu stąd mowa o taniej.
Ja też skłaniam się do CANONA a dokładnie CANON PIXMA iP2700,tym bardziej że znalazłem ją za 129zł.Co prawda oryginalne tusze to PG510-52zł czarny,
CL511-69zł kolor po 9ml,natomiast 13ml 69zł czarny,85 zł kolor trochę kosztują a zamienniki firmy Dr.Tusz po 13ml 35zł czarny,59zł kolor.
Być może są jakieś tańsze.
EPSON Stylus S22 najdroższy w eksploatacji ,brak zamienników .Tusze co prawda po 32-36zł ale czarny 5.9ml a kolory 3.5 ml czyli niewiele tego.
LEXMARK Z617 chyba najtańszy w utrzymaniu bo jest sporo zamienników i ceny nie wysokie.
@Securitas Dzięki o info o tym teście po wyłączeniu i włączeniu.Tak hipotetycznie,gdyby była wyłączona np 2 miesiące (wiadomo wykona test po włączeniu) ale czy nic w niej nie pozasycha i się nie uszkodzi?
@Kamelka Fajna rada,ale z tego można skorzystać raz może dwa w bardzo pilnej sytuacji a nie biegać z każdym wydrukiem.Mi przynajmniej by nie wypadało no chyba że był bym twoim sąsiadem :D
I jeszcze takie przemyślenie,ten CANON kosztuje praktycznie tyle co komplet oryginalnych tuszy więc myślę że można kupić na próbę a jak się nie sprawdzi,tusz się skończy to i z nim można się pożegnać .
Tylko nie bardzo się orientuje czy dużo się podrukuje CANONEM na komplecie tuszy,by się nie okazało że co 2-3 miesiące trzeba kupować bo wtedy to załamka.
Dzięki wielkie za rady i oczywiście jeszcze proszę o opinie.
POZDRO.

Jeszcze takie pytanie.Gdy mamy w drukarce 2 karticze z tuszem,jeden z czarnym,drugi z kolorami i skończy się np w karticzu z kolorami jeden kolor to czy można drukować pozostałymi czy jest blokowany i można drukować tylko czarnym,czy może nie można nic drukować dopóki się nie zmieni na nowy.
POZDRO.

Do góry