Jak odzyskać utracone dane? (sformatowana partycja)

kkgucio

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Witam. W windowsie XP przez przypadek sformatowałem partycję na dysku zewnętrznym partycja miała ok 150 GB a na niej zdjęcia oraz inne pliki , dokumenty ok 45GB sprawdziłem darmowym programem ale nic nie znalazł , proszę o podpowiedz, pomoc bo są tam zdjęcia dzieciaków sprzed 10 lat :(

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12589
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Re: Jak odzyskać utracone dane?

Przeniosłem do nowego tematu bo tam nie miejsce na porady a tu łatwiej uzyskasz odpowiedź. :guma

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30571
Miasto
Trololololo

kkgucio napisał:
Witam. W windowsie XP przez przypadek sformatowałem partycję na dysku zewnętrznym partycja miała ok 150 GB a na niej zdjęcia oraz inne pliki , dokumenty ok 45GB sprawdziłem darmowym programem ale nic nie znalazł , proszę o podpowiedz, pomoc bo są tam zdjęcia dzieciaków sprzed 10 lat :(
Spróbuj tym programem ( jest bezpłatny )
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

a żeby szybciej było zaznacz w nim szukanie tylko zdjęć

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433

Ja tam w pierwszej kolejności spróbowałbym odzyskać cala partycje EASEUS Partition Recovery lub EASEUS Partition Master Pro też ma taką funkcje i często jest w promocji te programy radzą z tym sobie całkiem nieźle kilka partycji już ocaliły. Drugi w kolejności jaki bym sprawdził do odzyskania calej partycji to ten co polecił pss.Natomiast ten co polecił OXYGEN THIEF dobrze radzi sobie z fotkami i innymi multimediami to na pewno i z fotkami powiniem poradzić sobie elegancko jaknak nie wiem jak się sprawuje z odziskiwaniem partycji ,bo nie maiłem okazji testować tej funkcji jeszcze (na szczęście).

hansik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
109

Witam i mam kilka dodatkowych uwag. Myślę, że zanim zacznie się grzebać przy plikach, należałoby wykonać dokładną (czytaj posektorową) kopię dysku lub przynajmniej uszkodzonej partycji. Różne programy mogą sporo namieszać (w szczególności, gdy np. korzystając z jednego odzyskujemy część danych a potem działamy drugim w celu odzyskania reszty). Dodam jeszcze, że lepiej podpiąć dysk od zewnątrz do sprawnego kompa i wtedy próbować naprawy. Powodzenia.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30571
Miasto
Trololololo

Oczywiście że tak, najpierw kopia potem odzyskiwanie, DiskDrill powinien sobie poradzić z odzyskaniem fotek.

kkgucio

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0

PC inspector file recovery, Ashampoo Undeleter, EasyRecovery Home oraz wypożyczony od znajomego jeden komercyjny program w moim trudnym przypadku nie znalazły ani jednego pliku. Przykre gdy zwłaszcza płatny program zawodzi, nie jest to dobra reklama.
Zgodnie z podpowiedzią zastosowałem Disk Drill który odzyskał więcej niż oczekiwałem. :zaciesz
Człowiek cały czas się uczy więc dowiedziałem się że wgrywając kilka różnych programów do odzyskiwania zwiększałem dodatkowo możliwość nieodwracalnego uszkodzenia plików z formatowanego dysku muszę się też przyznać nie przemyślałem wcześniej i nie zrobiłem kopi z formatowanej partycji.
Teraz, pozostaje wykasowanie niepotrzebnych jak również zdublowanych plików, więc pracy jest na kilka wieczorów. Wszystkim dziękuję za to udzielali szczerych fachowych podpowiedzi , może kiedyś ja i pomogę innemu niedorajdzie :)
Pozdrawiam Krzysztof

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257

Ja kilka ładnych lat temu odzyskiwałem zdjęcia weselne koledze programem R-Studio. Udało się uratować ok 70% - wszystkie które nie zostały nadpisane. Drugi przypadek to próba odzyskania danych z utraconej partycji z uszkodzonymi sektorami. Wypróbowałem kilka programów i niestety odzyskałem tylko około 20%.
Dużo zależy od szczęścia w nieszczęściu :) dlatego warto robić kopię.

krzych533

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1
Dzisiaj odzyskałem całą partycję 185 GB danych w 10 minut tym programem EaseUS Partition Recovery 8.5

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433
krzych533 napisał:
Dzisiaj odzyskałem całą partycję 185 GB danych w 10 minut tym programem EaseUS Partition Recovery 8.5
Dlatego kilka postów wyżej polecałem go ,bo sprawdzony kilkukrotnie już:) Tak przy okazji odzyskiwałeś wersją free czy pro ,bo wydawało mi się ze free miała kiedyś ograniczenia co do wielkości partycji jakieś?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30571
Miasto
Trololololo
DIsk Drill z tego co wyczytałem ma funkcję odzyskiwania skasowanych lub utraconych partycji, inna bardzo ciekawa funkcja to Data Protection która po włączeniu zapobiega utracie danych.

Do góry