Jak przesłać pulpit z tabletu na TV?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jak przesłać obraz z tabletu z andkiem tj cały pulpit na tv samsunga. Chodzi o tablet NVIDIA Shield K1 i Tv Samsung UE40H6700. Jedno i drugie urządzenie obsługuje wi-fi direct a poza tym Tv wspiera także allshare lecz to działa tylko ze sprzętem samsunga. W necie doczytałem , że potrzebny do tego jest chromecast ?? Nie mam dostępu do żadnych z wymienionych urządzeń więc muszę młodemu pomóc na odległość ale najpierw wy pomóżcie mi :) Z tego co mi wiadomo to nawet po sparowaniu urządzeń przez Wi-fi direct obraz nie jest przesyłany. Działa tylko przesyłanie obrazu z YT

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Może TV i tablet obsługują Miracast. Jeśli tak to powinny mieć opcję o nazwie Screen mirroring i za pomocą tego się połączyć.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Screen mirroring jest tym samym co allshare i tv ma te funkcję jak również wi- fi direct...tablet posiada tylko wi-fi direct i dlna (chyba) :scratch

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Wszyscy używają androida, co roku kupują nowsze wydajniejsze modele fonów, bo oczywiście są one niezbędne w ich pracy
( tak większość mawia :szydera )....... a nikt nie odpowie mi na to pyt? :eek:
Czy pozostaje mi tylko kupno andkowej słuchawki i samemu "pobawienie" się opcjami??

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12588
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Bo najłatwiejsze rozwiązanie to chromecast :jezyk A może ludzie korzystają z tabletów do przeglądania PZD, grania w gry i oglądania filmików na YT i nie wiedzą jak to zrobić :scratch Albo mają inne marki TV i tam to jest prostsze bo każdy producent rozwiązuje to trochę inaczej. Najłatwiejsze rozwiązanie problemu podałeś w pytaniu więc czego chcieć więcej :zaciesz

EDIT

Gdyby jednak nie było Ci w smak wydawanie sporej kasy na chromecasta to jest alternatywa w postaci takiego cuda:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dziwna sprawa z tym tabletem. Na kilku stronach z recenzjami znalazłem wzmiankę, że obsługuje miracast lecz w kilku innych miejscach przewija się info, że tablet ten pozbawiony został tej funkcji gdyż częstotliwość połączenia kolidowałaby z bezprzewodowym kontrolerem shield. Chyba najłatwiejszym rozwiązaniem będzie zakup jednej z w/w przystawek :scratch
BTW Zapomniałem, że tv nie posiada miracastu więc nie tędy droga......pozostaje przystawka, kombinacje z wi-fi direct lub jakaś apka.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12588
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Popytaj się może ktoś ma pożyczyć i jak się sprawdzi to wtedy zakup. Na chromecasta często są zniżki więc można trafić za trochę ponad 120zł

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Niby mój telefon obsługuje mracast, tv niby też, ale to co uzyskuję na ekranie tv, to szkoda gadać. Obraz klatkuje, jakieś opóznienia, słaba ostrość. Być może pomocna będzie wskazówka, że korzystając z miracast " smartfon musi nawiązać jednocześnie dwa połączenia: w trybie infrastructure z podłączoną do internetu siecią oraz w trybie punkt-punkt z TV", no i funkcja miracast jest wbudowana w systemy Android od wersji 4.2 wzwyż.
Teoretycznie listę certyfikowanych urządzeń można znalezć na stronie:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Kiedyś próbowałem przesyłać obrazy z laptopa na tv za pośrednictwem DLNA. Obraz udało się przesłać, ale trwało to na tyle długo, ze szkoda gadać.
Jedynym dla mnie sensownym rozwiązaniem, z którego udało mi się skorzystać, żeby telefon przesyłał obraz na tv było skorzystanie z wyjścia MHL 2.0 w telefonie i przesłanie do TV obrazu przez jego wejście HDMI.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Z tym sprawdzeniem nie będzie tak łatwo...tak jak zaznaczyłem na początku, sprzęt nie należy do mnie a odległość sprawia, że z fizycznym dostępem też jest problem :( lecz mam już punkt zaczepienia, więc coś wymyślę :mistrzunio
BTW Z tego co doczytałem to chromecast ma działać w 100u% a cena ok 150 zł nie odstrasza.
Zeno napisał
Niby mój telefon obsługuje mracast, tv niby też, ale to co uzyskuję na ekranie tv, to szkoda gadać. Obraz klatkuje, jakieś opóznienia, słaba ostrość
W przypadku wymienionego tv i tabletu strumieniowanie działa tylko z kilku apek np YT i obraz jest idealny, nic nie tnie i nie muli.
Kiedyś próbowałem przesyłać obrazy z laptopa na tv za pośrednictwem DLNA. Obraz udało się przesłać, ale trwało to na tyle długo, ze szkoda gadać.
Może to wina routera, bo u mnie dlna w różnych konfiguracjach zawsze działało szybki i sprawnie.

Do góry