Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.

Program Jak użyć EaseUS Todo Bakcup Home- poradnik dla zielonych?

joa87 8 Listopad 2018

View Users: View Users
  1. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    Niedawno zainstalowałam EaseUS Todo Backup Home, chyba wersja 8.8, dostępny w pewnej promocji, aby przy jego użyciu zrobić kopię zapasową, np. partycji systemowej... Szkopuł w tym, że nigdy nie używałam softów tego typu i zupełnie nie wiem, jak zrobić przy jego użyciu backup. W związku z tym, że system automatycznie robi kopie zapasowe, na starym dysku, wybrałam opcję robienia backupu, za pomocą tytułowego softu, na partycji D. Dlatego min. odinstalowałam masę zbędnych programów i gier. W sumie z 41 GB. Wiem, że produkt firmy EaseUS tworzy tylko jedną kopię i chyba może to być tzw. kopia przyrostowa... Proszę mi wytłumaczyć jak utworzyć kopię zapasową i czy to ma być tylko kopia partycji systemowej... Z góry dziękuję za pomoc. :)
     
  2. OXYGEN THIEF

    OXYGEN THIEF Bardzo aktywny Obsługa Forum Administrator

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Posty:
    24,345
    Otrzymane Polubienia:
    2,949
    Lokalizacja:
    Trololololo
    Poradnik producenta w języku Angielskim

    Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć link


    według obrazków będzie to tak:
    System Backup - potem tam gdzie jest napisane - Destination - podajesz miejsce gdzie mają być składowane kopie i potem klikasz na - Proceed -

    rób tylko kopię partycji systemowej, mniej miejsca będzie taka kopia zajmowała.
     
    joa87 lubi to.
  3. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    W czasie robienia kopii zapasowej systemu, poinformowało mnie, że jakaś partycja, bez nazwy, jest uszkodzona... I musiałam wybrać opcję: twórz kopię: sektor po sektorze... Ok, na razie się wylogowuję...

    Edit: popełniłam zasadniczy błąd: przed utworzeniem kopii zapasowej nie usunęłam plików tymczasowych, pamięci podręcznej przeglądarki, itp., za pomocą Ccleaner. Kopia zapasowa waży 105 GB, to chyba zwykła kopia, nie przyrostowa... Jak będę znów robić kopię zapasową, to mam usunąć poprzednią? Backup robić co tydzień? Proszę o dalsze porady. Aha, ów soft ma interfejs w języku polskim. :)
     
    Last edited: 8 Listopad 2018
  4. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    206
    Otrzymane Polubienia:
    65
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    @joa87 Musisz jeszcze na pendrivie utworzyć Dysk Awaryjny z poziomu programu (ja mam z WinPE, ale można z Linuksa, jest do wyboru).
    Kopii przyrostowej nigdy nie robiłem. Mój system pracy to robię kopię ( w nazwie piszę datę ). Trzymam dwie ostatnie kopie, stare wyrzucam. Kopie robię co 3-4 dni, ale ja dużo " grzebię" w systemie więc dlatego.Można co dwa tygodnie jak się nic nie instaluje czy odinstalowywuje. Obowiązkowo po każdej aktualizacji Windy jak się normalnie uruchomi też "kopiuję". Jak zrobisz Dysk Awaryjny na USB, musisz spróbować go uruchomić i zobaczyć czy widzi kopię. ( miałem kiedyś inny program co nie widział mi pewnych dysków). Jak widzi to anulujesz i po sprawie. Jak nie zrobisz DA to jak Ci system padnie nie będziesz mogła go odzyskać. Ja żeby kopie nie były zbyt duże sam system mam na osobnej partycji. Ale to takie moje skrzywienia. Musisz sobie wypracować własny sposób postępowania.
    PS. Widzę że jest konkurs na

    Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć link

    więc weź udział, może Ci się poszczęści, to miałabyś nową wersję.
    Edycja:Strasznie duża Ci ta kopia wyszła ( u mnie ok.40GB), ale ja mam sam system. Programy na D:\, folder Dokumenty przeniesiony na E:\. To chyba byś mogła zrobić z poziomu systemu, ale musiała byś zrobić naprzód kopię na jakimś zewnętrznym ( po udanej przeprowadzce wykasujesz ). W folderze Dokumenty we właściwościach jest taka możliwość. A propo kopii zapasowej to kasuj poprzednią dopiero po zrobieniu nowej i zweryfikowaniu. Na razie to tyle..
     
    Last edited: 8 Listopad 2018
    joa87 lubi to.
  5. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    @tedi13 czy muszę użyć dysku USB, czy mogę wykorzystać np. płytkę DVD lub większą, aby przygotować tzw. płytkę awaryjną? Nie zamierzam już grzebać w systemie... Czyli kopię zapasową mogę zrobić za dwa tygodnie? Chyba że zaktualizuję system... To wcześniej przygotuję backup...
     
  6. OXYGEN THIEF

    OXYGEN THIEF Bardzo aktywny Obsługa Forum Administrator

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Posty:
    24,345
    Otrzymane Polubienia:
    2,949
    Lokalizacja:
    Trololololo
    Zrób kopię partycji systemowej tak jak napisałem, niema sensu robić kopii wszystkiego tzn wszystkich dysków czy partycji.Skoro program pokazał że masz rozwaloną partycję to wypadałoby ją naprawić tzn.odpal jakiś program do defragmentacji i tam na bank jest opcja sprawdzania dysku i naprawy.Kopie rób jak chcesz i rób je na wyczyszczonym z plików śmieci systemie bo tak kopia będzie szybciej zrobiona.
     
    joa87 and tedi13 like this.
  7. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    206
    Otrzymane Polubienia:
    65
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    Możesz na płycie, to nie jest duże. Nie pamiętam jak w wersji 8.8, ale tam u góry powinna być zakładka "Kopia zapasowa systemu" cz coś takiego. Tylko to Cię interesuje. Zresztą OXY już Ci to powyżej napisał
    Przeczytaj moją edycję
    Programów czasem nie przenoś. Nowe instaluj na innym dysku niż systemowy
     
    Last edited: 8 Listopad 2018
    joa87 lubi to.
  8. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    @OXYGEN THIEF posłuchałam Twojej rady i zrobiłam kopię zapasową systemu... Chyba się udała, pomimo małego błędu, związanego z jakąś, widocznie ukrytą partycją, bez nazwy... Zrobiłam kopię sektor po sektorze i na końcu był komunikat, że kopia została utworzona pomyślnie...

    @tedi13 dziękuję, że przypomniałeś mi o tamtym konkursie...

    Większość programów instaluję na partycji D, wszystko co się da... Ok, nie będę przenosić programów, ani instalować nic nowego na partycji systemowej...
     
    Last edited: 8 Listopad 2018
  9. tedi13

    tedi13 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    25 Pażdziernik 2010
    Posty:
    206
    Otrzymane Polubienia:
    65
    Lokalizacja:
    okolice Krakowa
    Kopię oczywiście zrobiłaś na innej partycji niż systemowa ? Z góry przepraszam, ale różne rzeczy w życiu widziałem.....
     
    joa87 lubi to.
  10. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    Kopię zapasową zrobiłam na partycji D... Dodatkowo na starym dysku system sam robi kopie zapasowe...
     
    tedi13 lubi to.
  11. andyxa

    andyxa Bardzo aktywny Fąfel

    Dołączył:
    29 Grudzień 2011
    Posty:
    2,081
    Otrzymane Polubienia:
    867
    Moja rada
    kopie rób na dysk zewnętrzny, jak możesz.
     
    joa87 and tedi13 like this.
  12. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    @andyxa, nie mam dysku zewnętrznego... Może kiedyś go kupię, najlepiej w lubianym przeze mnie sklepie internetowym, albo w pewnym serwisie komputerowym...
     
  13. Rycho

    Rycho Bardzo aktywny Zasłużony

    Dołączył:
    14 Grudzień 2011
    Posty:
    233
    Otrzymane Polubienia:
    29
    Przetłumaczona instrukcja użytkownika EaseUS Todo Backup przez tłumacza Google:

    Zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć link

     
    joa87, Kamelka and OXYGEN THIEF like this.
  14. joa87

    joa87 Bardzo aktywny

    Dołączył:
    13 Pażdziernik 2010
    Posty:
    383
    Otrzymane Polubienia:
    64
    Lokalizacja:
    Szczecin
    @Rycho dziękuję Ci za przetłumaczoną instrukcję...

    Moja kopia zapasowa ważyła 105 GB, bo chyba uwzględniła wszystkie gry i aplikacje zainstalowane ze sklepu Microsoft? Jeśli kiedyś ich sporo zainstaluję, to zrobię nową kopię zapasową systemu... Na razie nic nie będę instalować na partycji systemowej... Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
     
Ładuję...
Similar Threads - Jak użyć EaseUS Forum Date
PORADNIK: Jak przedłużyć czas pracy laptopa na baterii? Poradniki / Tutoriale 11 Sierpień 2017
Jak sprawdzić zużycie pamięci zainstalowanych wtyczek w FF Poradniki / Tutoriale 9 Marzec 2013
Ocena jakości plików muzycznych Szukasz programu, masz pytania? Napisz / Software 2 Pażdziernik 2011
Nagrania zarejestrowane ponad 1,5 roku temu przez Amazon Echo posłużą jako dowód Pogadanka o wszystkim i o niczym / Chat Wczoraj o 13:52
Jak korzystać z pliku mp3 jako dzwonka na moim iPhonie? Szukasz programu, masz pytania? Napisz / Software Piątek o 08:25

Udostępnij Tą Stronę