Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

Program Jak użyć EaseUS Todo Bakcup Home- poradnik dla zielonych?

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #1
Niedawno zainstalowałam EaseUS Todo Backup Home, chyba wersja 8.8, dostępny w pewnej promocji, aby przy jego użyciu zrobić kopię zapasową, np. partycji systemowej... Szkopuł w tym, że nigdy nie używałam softów tego typu i zupełnie nie wiem, jak zrobić przy jego użyciu backup. W związku z tym, że system automatycznie robi kopie zapasowe, na starym dysku, wybrałam opcję robienia backupu, za pomocą tytułowego softu, na partycji D. Dlatego min. odinstalowałam masę zbędnych programów i gier. W sumie z 41 GB. Wiem, że produkt firmy EaseUS tworzy tylko jedną kopię i chyba może to być tzw. kopia przyrostowa... Proszę mi wytłumaczyć jak utworzyć kopię zapasową i czy to ma być tylko kopia partycji systemowej... Z góry dziękuję za pomoc. :)
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25596
Polubienia
4447
#2
Poradnik producenta w języku Angielskim
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć

według obrazków będzie to tak:
System Backup - potem tam gdzie jest napisane - Destination - podajesz miejsce gdzie mają być składowane kopie i potem klikasz na - Proceed -

rób tylko kopię partycji systemowej, mniej miejsca będzie taka kopia zajmowała.
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #3
W czasie robienia kopii zapasowej systemu, poinformowało mnie, że jakaś partycja, bez nazwy, jest uszkodzona... I musiałam wybrać opcję: twórz kopię: sektor po sektorze... Ok, na razie się wylogowuję...

Edit: popełniłam zasadniczy błąd: przed utworzeniem kopii zapasowej nie usunęłam plików tymczasowych, pamięci podręcznej przeglądarki, itp., za pomocą Ccleaner. Kopia zapasowa waży 105 GB, to chyba zwykła kopia, nie przyrostowa... Jak będę znów robić kopię zapasową, to mam usunąć poprzednią? Backup robić co tydzień? Proszę o dalsze porady. Aha, ów soft ma interfejs w języku polskim. :)
 
Ostatnia edycja:

tedi13

Bardzo aktywny
Dołączył
25 Październik 2010
Posty
227
Polubienia
92
#4
@joa87 Musisz jeszcze na pendrivie utworzyć Dysk Awaryjny z poziomu programu (ja mam z WinPE, ale można z Linuksa, jest do wyboru).
Kopii przyrostowej nigdy nie robiłem. Mój system pracy to robię kopię ( w nazwie piszę datę ). Trzymam dwie ostatnie kopie, stare wyrzucam. Kopie robię co 3-4 dni, ale ja dużo " grzebię" w systemie więc dlatego.Można co dwa tygodnie jak się nic nie instaluje czy odinstalowywuje. Obowiązkowo po każdej aktualizacji Windy jak się normalnie uruchomi też "kopiuję". Jak zrobisz Dysk Awaryjny na USB, musisz spróbować go uruchomić i zobaczyć czy widzi kopię. ( miałem kiedyś inny program co nie widział mi pewnych dysków). Jak widzi to anulujesz i po sprawie. Jak nie zrobisz DA to jak Ci system padnie nie będziesz mogła go odzyskać. Ja żeby kopie nie były zbyt duże sam system mam na osobnej partycji. Ale to takie moje skrzywienia. Musisz sobie wypracować własny sposób postępowania.
PS. Widzę że jest konkurs na EaseUS Todo Backup Home 11.0 więc weź udział, może Ci się poszczęści, to miałabyś nową wersję.
Edycja:Strasznie duża Ci ta kopia wyszła ( u mnie ok.40GB), ale ja mam sam system. Programy na D:\, folder Dokumenty przeniesiony na E:\. To chyba byś mogła zrobić z poziomu systemu, ale musiała byś zrobić naprzód kopię na jakimś zewnętrznym ( po udanej przeprowadzce wykasujesz ). W folderze Dokumenty we właściwościach jest taka możliwość. A propo kopii zapasowej to kasuj poprzednią dopiero po zrobieniu nowej i zweryfikowaniu. Na razie to tyle..
 
Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #5
@tedi13 czy muszę użyć dysku USB, czy mogę wykorzystać np. płytkę DVD lub większą, aby przygotować tzw. płytkę awaryjną? Nie zamierzam już grzebać w systemie... Czyli kopię zapasową mogę zrobić za dwa tygodnie? Chyba że zaktualizuję system... To wcześniej przygotuję backup...
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25596
Polubienia
4447
#6
Zrób kopię partycji systemowej tak jak napisałem, niema sensu robić kopii wszystkiego tzn wszystkich dysków czy partycji.Skoro program pokazał że masz rozwaloną partycję to wypadałoby ją naprawić tzn.odpal jakiś program do defragmentacji i tam na bank jest opcja sprawdzania dysku i naprawy.Kopie rób jak chcesz i rób je na wyczyszczonym z plików śmieci systemie bo tak kopia będzie szybciej zrobiona.
 

tedi13

Bardzo aktywny
Dołączył
25 Październik 2010
Posty
227
Polubienia
92
#7
Możesz na płycie, to nie jest duże. Nie pamiętam jak w wersji 8.8, ale tam u góry powinna być zakładka "Kopia zapasowa systemu" cz coś takiego. Tylko to Cię interesuje. Zresztą OXY już Ci to powyżej napisał
Przeczytaj moją edycję
Programów czasem nie przenoś. Nowe instaluj na innym dysku niż systemowy
 
Ostatnia edycja:

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #8
@OXYGEN THIEF posłuchałam Twojej rady i zrobiłam kopię zapasową systemu... Chyba się udała, pomimo małego błędu, związanego z jakąś, widocznie ukrytą partycją, bez nazwy... Zrobiłam kopię sektor po sektorze i na końcu był komunikat, że kopia została utworzona pomyślnie...

@tedi13 dziękuję, że przypomniałeś mi o tamtym konkursie...

Większość programów instaluję na partycji D, wszystko co się da... Ok, nie będę przenosić programów, ani instalować nic nowego na partycji systemowej...
 
Ostatnia edycja:

tedi13

Bardzo aktywny
Dołączył
25 Październik 2010
Posty
227
Polubienia
92
#9
Kopię oczywiście zrobiłaś na innej partycji niż systemowa ? Z góry przepraszam, ale różne rzeczy w życiu widziałem.....
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #10
Kopię zapasową zrobiłam na partycji D... Dodatkowo na starym dysku system sam robi kopie zapasowe...
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #12
@andyxa, nie mam dysku zewnętrznego... Może kiedyś go kupię, najlepiej w lubianym przeze mnie sklepie internetowym, albo w pewnym serwisie komputerowym...
 

joa87

Bardzo aktywny
Dołączył
13 Październik 2010
Posty
455
Polubienia
104
Autor tematu #14
@Rycho dziękuję Ci za przetłumaczoną instrukcję...

Moja kopia zapasowa ważyła 105 GB, bo chyba uwzględniła wszystkie gry i aplikacje zainstalowane ze sklepu Microsoft? Jeśli kiedyś ich sporo zainstaluję, to zrobię nową kopię zapasową systemu... Na razie nic nie będę instalować na partycji systemowej... Dziękuję wszystkim za pomoc. :)