Jak zabezpieczyć dysk przed skasowaniem plików?

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Ogólnie mówiąc w sposób prosty, nie utrudniający życia oraz zabezpieczający przez skasowaniem, to raczej nie da rady.
Szyfrowanie w większości przypadków zabezpieczy przed odczytem / dostępem, ale nie zabezpieczy przed skasowaniem zaszyfrowanego kontenera ze wszystkimi plikami. Jeśli jest to kontener ukryty to zabezpieczy przed prostym skasowaniem, ale nie przed formatem dysku a już na pewno nie przed partycjonowaniem.
Problem jest w formacie zapisu plików. fat/fat32 nie ma zabezpieczeń, ntfs ma namiastkę zabezpieczeń ale tylko ...... namiastkę. Pod windowsem - prawy przycisk myszy/właściwości/zabezpieczenia/uprawnienia i tam masz system/użytkownik/ ..... nadajesz uprawnienia dostępu, modyfikacji ..... średnio skuteczne a na pewno wcześniej czy później wqwi na całego.
Są dyski zewnętrzne ze sprzętowym szyfrowaniem - drogie ustrojstwo i też nie zabezpieczy przed skasowaniem tylko przed dostępem, a po uzyskaniu dostępu już można skasować.
Kiedyś przerabiałem ten temat. Chcesz się zabezpieczyć użyj dobrej gumki, tfuu użyj kopii zapasowej i kopii zapasowej kopii zapasowej. A i tak wskaźnik pearla nie jest idealny.

Te softowe pseudozabezpieczenia utrudnią skutecznie życie a bezpieczeństwo jest nikłe. Tzn bezpieczeństwo przez odczytem może być zasadniczo bardzo wysokie, nawet sama możesz już nie odczytać, ale skasowanie to inna inszość. Wszyscy się skupiają przez zabezpieczeniem nieupoważnionego odczytu danych. Do zabezpieczenia przed utratą danych -> kopie zapasowe.
Teraz dyski są już na tyle tanie że podwójna kopia zapasowa ważnych rzeczy jest osiągalna. Jak nie to zostaje chmura. Zaszyfrowane archiwum rar i w chmurę.

P.S.
A w sumie to napisz dokładniej o co Ci chodzi ?? Bo rozumiem, że Twój komp, Twój dysk i zabezpieczenie przed Twoją nieuwagą i wywaleniem pliku.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Conti napisał:
P.S.
A w sumie to napisz dokładniej o co Ci chodzi ?? Bo rozumiem, że Twój komp, Twój dysk i zabezpieczenie przed Twoją nieuwagą i wywaleniem pliku.

Dokładnie to chodzi o taki przypadek:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Każdy plik i folder można zabezpieczyć ustawiając odpowiednie prawa dostępu we właściwościach. Najlepiej przejąć plik na własność i ograniczyć prawa jedynie do odczytu, nawet dla samego siebie (jako właściciela). Oczywiście w miarę potrzeby prawa dysponowania plikiem można w każdej chwili jako właściciel zmienić , edytować. Nie jest to bardzo proste ale można się tych sztuczek nauczyć.

Tutaj znajdziesz spakowane dwa poradniki wideo o uprawnieniach windows, warto obejrzeć...

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Ok, czyli to nie ma być zabezpieczenie przed użyszkodnikiem działającym celowo.
Każdy w miarę przyzwoity program do backup lub synchronizacji ma w opcjach backup kasowanych/zmienianych / zastępowanych plików. Ja używam allwaysync, ma taką opcję. Goodsync tez ma. Wtedy nawet w tamtej sytuacji po prostu odwracasz to co się nabroiło. Proponuje zmienić program do backup/synchronizacji.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Emmers napisał:

Tutaj znajdziesz spakowane dwa poradniki wideo o uprawnieniach windows, warto obejrzeć...

Dzięki Emmers!

Conti napisał:
Ja używam allwaysync.... Proponuje zmienić program do backup/synchronizacji.

O taki program mi właśnie chodziło. Mam Acronisa, ale to do innego rodzaju backupu, tu zależy mi, aby mieć od razu taki widok na zawartość w folderze docelowym na dysku zewnętrznym, jak i w folderze źródłowym. Jeden kierunek kopii z napisywaniem, jak dobrze zrozumiałam opcje programu, czyli przerzucanie wszystkiego co nazbieram na dysk zewnętrzny, a kasowanie na dysku źródłowym pozostaje bez wpływu na zawartość dysku docelowego. :ok
Dzięki Conti!

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Allwaysync oraz goodsync jak i freesync mają tyle opcji w ustawieniach, że trzeba je dobrze przejrzeć. Ja mam ustawione, że skasowane pliki na głównym hdd prawie usuwa z dysku zapasowego - przerzuca do folderu "historia" czy jakoś tak. To samo z plikami zmienionym.
W sumie to Ty chcesz robić archiwum przyrostowe. Acronis powinien mieć taka opcję.

Z darmowych synchro (które miałem / mam okazję używać), naj.... jest FreeFileSync. Tutaj masz krótki przegląd opcji:

Allwaysync jest płatny, ale jeśli kupować to wersję na dysk zewnętrzny czyli allwaysync'n'go. Wersja darmowa ma limit porównywania plików, na początku niby starcza, ale z czasem niestety wyraźnie go ogranicza.
Goodsync - program płatny i jest dobry, ale ..... Allwaysync masz licencje dożywotnią również na aktualizacje, Goodsync tylko aktualizacje drobne, dużych już nie obejmuje. Mam licke na v 8.x i niestety d.pa, wersje 9.x musiałbym kupić.....

Do góry