Jak Zoptymalizować windows XP professional ?

darom

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Na stacjonarnym komputerze z 447 MB pamięci ram i zainstalowanym systemem windows XP professional robię sobie optymalizację. Dużo czytałem na temat tego, że usunięcie plików czcionek z folderu Fonts nieco przyspiesza komputer. Chciałem się Was zapytać, które zatem pliki czcionek mogę bezpiecznie usunąć ? tak, żeby nie zepsuć sobie niczego podczas przeglądania internetu, czy podczas korzystania z komputera. Niektóre czcionki są podobno nie potrzebne. Powiedzcie mi proszę, które to są czcionki ?

Teraz jak wchodzę do menadżera zadań to w zakładce "Wydajność" w sekcji "Sumy" mam:
Dojścia: 7938
Wątki: 387
Procesy: 28
Natomiast zużycie procesora skacze teraz od 35% do 100% przy pisaniu tylko tego wątku.
Czy da się w jakiś sposób coś wyłączyć albo włączyć w rejestrze systemu albo w samym systemie, żeby zmniejszyć procesy do np. 11, wątki też żeby były mniejsze i dojścia też mniejsze i żeby zużycie procesora zmniejszyć ?
Proszę o pomoc w tej sprawie.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30016
Miasto
Trololololo
darom napisał:
Na stacjonarnym komputerze z 447 MB pamięci ram i zainstalowanym systemem windows XP professional robię sobie optymalizację. Dużo czytałem na temat tego, że usunięcie plików czcionek z folderu Fonts nieco przyspiesza komputer. Chciałem się Was zapytać, które zatem pliki czcionek mogę bezpiecznie usunąć ? tak, żeby nie zepsuć sobie niczego podczas przeglądania internetu, czy podczas korzystania z komputera. Niektóre czcionki są podobno nie potrzebne. Powiedzcie mi proszę, które to są czcionki ?

Teraz jak wchodzę do menadżera zadań to w zakładce "Wydajność" w sekcji "Sumy" mam:
Dojścia: 7938
Wątki: 387
Procesy: 28
Natomiast zużycie procesora skacze teraz od 35% do 100% przy pisaniu tylko tego wątku.
Czy da się w jakiś sposób coś wyłączyć albo włączyć w rejestrze systemu albo w samym systemie, żeby zmniejszyć procesy do np. 11, wątki też żeby były mniejsze i dojścia też mniejsze i żeby zużycie procesora zmniejszyć ?
Proszę o pomoc w tej sprawie.
dokup z 1GB Ramu kosztuje grosze i będzie to najlepsza optymalizacja.

darom

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Ale jeszcze zanim dokupie pamięc ram to, można jeszcze w jakiś sposób to zoptymalizować ?
Czytałem, że program nLite jest dobry do optymalizacji i zmniejsza zużycie procesora, procesów, wątków itd.
Tylko pytanie, czy on nie kasuje - nie odinstalowuje dodatku service pack 3 ? i korzysta się wtedy już tylko z service pack 2 ?

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
Nie kasuje Service Pack 3.Póki sam go nie odinstalujesz.

Camel1965

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
37130
darom napisał:
Ale jeszcze zanim dokupie pamięc ram to, można jeszcze w jakiś sposób to zoptymalizować ?
Czytałem, że program nLite jest dobry do optymalizacji i zmniejsza zużycie procesora, procesów, wątków itd.
Tylko pytanie, czy on nie kasuje - nie odinstalowuje dodatku service pack 3 ? i korzysta się wtedy już tylko z service pack 2 ?
nLite nie jest programem do optymalizcji jest to raczej narzędzie do tworzenia własnego instalatora.
Do poczytania:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Najprostszym, chociaż mało znanym sposobem na odchudzenie Windows XP jest uruchomienie go w trybie awaryjnym z wierszem poleceń i wykonanie komendy:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Tym sposobem poza usunięciem zbędnych usług i procesów zwolnisz też nieco miejsca na dysku.
Wesołych Świąt :piwko

darom

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
ktośtam ta komenda co mi podałeś to kasuje windowsa z dysku taki format c
Więc, dziękuje - postoje.
Jaką dobrą przeglądarke mi polecicie na moj komputer ? zeby byla dobra i lekka ?

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Firefoxa, wyczyszczonego z ciasteczek :D

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30016
Miasto
Trololololo
już to widzę Firefox czy chrome pobierający z 300 - 400 Megsów i do tego działający system.Kup mjentek chociaż z 1 GB i na ten system wystarczy.

darom

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Przeglądarka slimjet podobno jest kobyłą tak jak i firefox czy chrome. Zatanawiam się nad palemoon.
Co o niej sądzicie ?
ktośtam napisał:
Slyszałem o tej przeglądarce, jednak brak w niej obslugi multimediów. Ale chyba nie o to mi chodzi.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Ach, prawda, prawie zapomnieliśmy... Znowu te filmy vod...

A

Anonymous

darom napisał:
Przeglądarka slimjet podobno jest kobyłą tak jak i firefox czy chrome. Zatanawiam się nad palemoon.
Co o niej sądzicie ?
ktośtam napisał:
Slyszałem o tej przeglądarce, jednak brak w niej obslugi multimediów. Ale chyba nie o to mi chodzi.
Widziałem kiedyś jakieś pocieracze w ASCII, to może jednak jakoś dałbyś radę ;)

Do góry