Jaki dysk do laptopa Acer TravelMate 2480

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Mam zamiar wymienić dysk który pracuje od nowości od 2007 roku i nie wiem na jaki.Dysk ma być podobny do tego.Proszę znawców o pomoc. Hitachi HTS541612J9AT00 (120 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4455
Miasto
Polska
senior38 napisał:
Mam zamiar wymienić dysk który pracuje od nowości od 2007 roku i nie wiem na jaki.Dysk ma być podobny do tego.Proszę znawców o pomoc. Hitachi HTS541612J9AT00 (120 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Na sprzęcie słabo się znam, tak więc jakiej marki, z jakimi parametrami - nie podpowiem, ale:
albo kupiłbym dysk o większej pojemności i podzielił na 2 partycje (na jednej wyłącznie system),
albo kupił identyczny i zainstalował system i kilka niezbędnych programów i dokupił dysk zewnętrzny do przechowywania danych i programów portable.

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
Podaj dokładniejszą specyfikacje laptopa, bo mi w google znajduje kilka i mają one dyski 80gb.

A

Anonymous

Będzie problem, ponieważ Twój stary dysk jest na ATA, a w dzisiejszych czasach bardzo trudno jest dostać 2,5" dysk na ATA / IDE.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

100GB

Tutaj licytacja 120GB

Dostępne są przejściówki z IDE na SATA (na SATA jest masa dysków), jednakże przejściówka znajduje się wtedy z przodu przed dyskiem w laptopie, a ponieważ kieszeń jest wielkości dysku, to dysk się wtedy nie mieści.
Możesz jedynie kupić przejściówkę IDE > SATA na USB, ale w przypadku laptopa nie bardzo ma to sens

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4455
Miasto
Polska
Ola napisał:
Będzie problem, ponieważ Twój stary dysk jest na ATA, a w dzisiejszych czasach bardzo trudno jest dostać 2,5" dysk na ATA / IDE.
Dostępne są przejściówki z IDE na SATA (na SATA jest masa dysków), jednakże przejściówka znajduje się wtedy z przodu przed dyskiem w laptopie, a ponieważ kieszeń jest wielkości dysku, to dysk się wtedy nie mieści.
Możesz jedynie kupić przejściówkę IDE > SATA na USB, ale w przypadku laptopa nie bardzo ma to sens.
:ok

A

Anonymous

Tak jak pisano wyżej, posiłkować się z Allegro wyjdzie taniej.

To z manuala do Twojego lapa:

3951019j.PNG

Do góry