kalkulator snu

Status
Zamknięty.

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Dobry!
Mam pytanie do osób, dla których matematyka, a dokładnie obliczenia jest niestraszna, chodzi mi o to, czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie kalkulatory wyliczają o której godzinie najlepiej iść spać przykładowy kalkulator

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Np wpisuje, że chcę wstać o 10 rano, a on wylicza mi, że powinnam iść spać w godzinach 1:00 AM , 2:30 AM , 4:00 AM , 5:30 AM

Kalkulator snu działa na zasadzie odliczania cykli snu. Jeden cykl snu trwa mniej więcej 90 minut.

Kiedy obudzisz się w śœrodku trwania cyklu będziesz się czuł zmęczony i senny, jeżeli obudzisz się pomiędzy cyklami, będziesz wyspany!

Proszę o wyjaśnienie jak samemu to obliczyć

Za błędy w tekście przepraszam, ale wysyłałam z telefonu

A

Anonymous

Śnieżynka napisał:
czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie kalkulatory wyliczają o której godzinie najlepiej iść spać przykładowy kalkulator
Śnieżynka nie bądź śmieszna...kalkulator snu :eek: ?? A jest kalkulator jedzenia albo kalkulator życia :szydera ?
To jakiś sztos dla dzieci.Idziesz spać wtedy : kiedy ci się chce albo kiedy możesz.
Innej opcji nie ma.

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Ale to chyba nie jest opowiedź na moje pytanie, nie jest ważne czy ja w to wierzę czy nie, ja po prostu chcialabym wiedzieć jak to samemu obliczyć i potrzebuję pomocy

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12604
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Śnieżynko przecież to jest zwykłe dodawanie i odejmowanie. Skoro jeden cykl trwa 90 minut (półtorej godziny) to żeby sobie to samemu obliczyć odejmij od godziny o której chcesz wstać kilka cykli. Np. jeśli chcesz wstać o 10 to od tej godziny odejmuj po jednym cyklu czyli możesz iść spać o 8:30, 7:00, 5:30, 4:00, 2:30, 1:00, 23:30, 22:00 itd. Skoro tam piszą że przeciętny człowiek na zaśnięcie potrzebuje 14 minut to kładź się kwadrans przed wyliczona godziną.

Swoją drogą pierwszy raz o czymś takim słyszę. W dodatku to się kupy nie trzyma bo co jeśli w nocy wstanę za potrzebą albo obudzi mnie jakiś hałas? Muszę sprawdzić czy nie wstałem w trakcie cyklu a jeśli tak to co dalej? Czekać aż cykl się skończy i dopiero wracać do łóżka czy może od razu kontynuować sen ale wówczas co z kwadransem na zaśnięcie? Przecież jestem częściowo rozbudzony i zaśnięcie zajmie mi chwilę. Więc lepiej poczekać do końca cyklu, ale pech jeśli on się dopiero zaczął. Wtedy muszę czekać ponad godzinę żeby móc iść spać bo kalkulator tak każe. No i najważniejsze - czy dodawać ten czas do porannej pobudki, który w nocy przesiedziałem i od razu pytanie czy doliczenie tej godzinki może być usprawiedliwieniem na spóźnienie do szkoły/pracy? nie sądzę! W efekcie zakłócisz sobie swój naturalny cykl snu i będziesz niewyspana w ciągu dnia i w efekcie możesz zasnąć w ciągu dnia i obudzić się w trakcie cyklu :eek:

A

Anonymous

Śnieżynka napisał:
Ale to chyba nie jest opowiedź na moje pytanie, nie jest ważne czy ja w to wierzę czy nie, ja po prostu chcialabym wiedzieć jak to samemu obliczyć i potrzebuję pomocy
To może inaczej Śnieżynka :)
Nie da się tego obliczyć bo każdy człowiek jest INNY.Ma inną genetykę,potrzeby,nawyki,uwarunkowania etc.
Twórca tego "kalkulatora" albo jest idiotą albo żeruje na takich naiwnych dziewczynkach jak Ty :jezyk .

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
al_arsen, bardzo Ci dziękuję za pomoc, masz rację, w tej metodzie jest wiele "niedociągnięć" i dużo rzeczy na jej temat nie wiadomo, np właśnie to o czym sam napisałeś

Hornet napisał:
Nie da się tego obliczyć bo każdy człowiek jest INNY

Oczywiście, masz rację, dlatego trzeba samemu na sobie sprawdzić jaka długość snu jest odpowiednia dla danej osoby, np u jedenj osoby cykl będzie trwał te 1,5 godziny, a u innej np 2 godziny

Hornet napisał:
albo żeruje na takich naiwnych dziewczynkach jak Ty

Chłopczyku, nie wiesz, po co jest mi to potrzebne więc proszę, zanim coś do kogoś napiszesz zastanów się, bo ani te Twoje teksty nie są śmieszne, ani pomocne, są do niczego

PS. A dziewczynki to są w... w innym miejscu

A

Anonymous

Śnieżynka napisał:
Chłopczyku, nie wiesz, po co jest mi to potrzebne więc proszę, zanim coś do kogoś napiszesz zastanów się, bo ani te Twoje teksty nie są śmieszne, ani pomocne, są do niczego

PS. A dziewczynki to są w... w innym miejscu
Wow ! Śnieżynko ale mnie pojechałaś...so sweet :zawsty .Tak lubię najbardziej :szydera .
Nie wszystko może nam się podobać i nie z wszystkiego możemy być zadowoleni...bo wtedy życie byłoby nudne.
Dziewczynki w tym miejscu też są Śnieżynko.Przeanalizuj posty i zwróć uwagę na formę osobową :) .

Status
Zamknięty.
Do góry