Karta sieciowa - instalacja

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Prawdopodobnie będę koledze aplikował do leciwego komputera kartę sieciową - model jakiś z tych poniżej:
RTL8139D 4AA04S1 , RTL8139DL 31820T1 i RTL8139D 27266A1
Czy tego typu karty są Plug&Play czy potzebuje do nich sterowników.
Dawno nie reanimowałem w ten sposób sprzętu więc nie bardzo pamiętam. A chciałbym być przygotowany do zagadnienia.
Będzie to komputer z Windows XP

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Nie wiem na pewno, ale biorąc pod uwagę że XP miał dość ubogą i staaaaarą bazę sterowników, to dla bezpieczeństwa i wygody zaopatrz się w nie.

Karty są p&p ale czy winXP o tym wie to inna para kaloszy :piwko

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1
Zawsze staraj się zapodać sprzętowi jak najnowszy sterownik, chyba że w sieci doszukasz się wyraźnych przeciwwskazań że nowa wersja faktycznie źle działa. Bo skoro jest nowsza wersja driverów, to co prawda skrzydeł sprzętowi nie dołoży, ale najczęściej eliminuje jakieś tam problemy.

hansik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
109
Tak się składa, że wiele razy instalowałem karty sieciowe i inne w "starszym" sprzęcie, zatem pozwolę sobie na parę uwag. Oczywiście, jak napisali szanowni poprzednicy, zasadą jest instalacja najnowszych sterowników (najlepiej pobranych ze strony producenta). Dotyczy przede wszystkim najbardziej typowych chipsetów umieszczanych na kartach. Jednak, jak zawsze, jest jakieś "ale" ;-) Otóż zdarzało się, że nowszy sterownik po prostu nie działał jak trzeba, co powodowało "zwiechy" lub nawet "wysypanie się" systemu. Trzeba było np. uruchamiać system w trybie awaryjnym, deinstalować drivera i zabawę zaczynać od początku. Dlatego minimum to przed instalacją zrobić punkt przywracania, bo mogą być niespodzianki. Powodzenia.

Do góry