Kasperski Lab - Pułapka na internautów - Agenci FSB

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Pułapka na internautów. Jeśli masz ten program, agenci FSB przejrzą twój komputer

Masz w komputerze zainstalowany program antywirusowy Kasperski Lab? No to masz problem, bo – jak twierdzi Bloomberg – wspomniana firma ma ścisłe powiązania z rosyjskim wywiadem. Osoby, na które powołuje się agencja, twierdzą, że w każdej chwili dane z twojego dysku mogą zostać zidentyfikowane i wykorzystane w dochodzeniach prowadzonych przez FSB.

Oficjalnie zajmująca się walką z cyberprzestępcami firma Kaspersky Lab, oferująca programy antywirusowe rekomendowane przez największe firmy komputerowe świata, ma bliskie powiązania z rosyjskim wywiadem – twierdzi Bloomberg. Agencja przypomina, że Jewgienij Kasperski, założyciel i dyrektor generalny firmy z siedzibą w Moskwie, pracował w przeszłości dla KGB, czyli służb specjalnych Związku Sowieckiego. Osiem lat temu w japońskiej kampanii Kaspersky Lab jej szefa reklamowano nawet jako „specjalistę z KGB” [...].
Źródło: niezalezna.pl

Cały artykuł:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Paranoja...

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
No no, dobra reklama dla Kaspersky Lab. pewnie sponsorowana przez konkuręcję, szczególnie w obliczu tego co się dzieje za wschodnią granicą. Już widzę jak konkurencja zaciska piąstki i woła Yes Yes Yes.
:zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Mam Kasperskiego, smartfon z androidem, Facebooka, używam wyszukiwarki googla.
Same zagrożenia dookoła.

A

Anonymous

budimex napisał:
Troszeczkę zmodyfikuję Twoją wypowiedź Budimexie :dziękuję
Wszechświat i ludzka naiwność...
Wcale nie dziwi mnie ta informacja :

Ruskie tym różnią się od Jankesów,że w służbach specjalnych stawiają przede wszystkim na człowieka a nie na technologię...i dlatego cały czas są krok przed Amerykanami.
Trudno żeby nie zwerbowali takiego mózgowca jak Kaspierski.
rZxmcLD.png

A

Anonymous

Czytając komentarze na niezalezna.pl można odnieść wrażenie że stopień upośledzenia komentatorów jest dość spory :szydera

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Ja osobiście - jak to już w innym miejscu wspomniałem - cieszę się, że w tych wojenkach i "miłosnych" gierkach jakie prowadzą pomiędzy sobą różne strony, przy okazji są też ujawniane niewygodne fakty dla każdej z nich. Jak się okazuje, prawie wszyscy mają coś za uszami. :yhy

Kaspersky: Czy to NSA szpieguje dyski twarde?
post139082.html#p139082

Kiedyś lubiłem serwisy typu Ceneo, Skąpiec... dopóki nie przejęli ich ludzie pracujący dla konkretnych marek. Dziś tam zaglądam lecz nie polegam na opiniach w nich umieszczanych. Nawet sam nie umieszczam tam opinii o zakupionym przeze mnie produkcie czy sklepie.

Nie można być jednostronnym w przytaczanych informacjach. Nie można też wszystkiego bagatelizować.
Podałem ten wpis, jako taką przeciwwagę dla wcześniejszej informacji ogłoszonej przez Kasperski Lab. Kto więc chce, ten zrozumie. Kto nie chce... to pewnie jakiś agent jest. :jezyk

Neutralność internetu i inne ciekawe zagadnienia
post141015.html#p141015

Proszę też przyjrzeć się temu, gdzie nie kto inny ale sami zainteresowani przyznają się do tego co robią:
AV-Comparatives - Data transmission in Internet security
post110120.html#p110120
Oczywiście, wielką naiwnością byłoby myślenie, że przyznają się do wszystkiego. :p

Również mam "smartfon z androidem" , najczęściej "używam wyszukiwarki googla"... i więcej grzechów nie pamiętam. Nie dbam o to, czy "konkurencja zaciska piąstki" czy też może zapewne z altruizmu i dobroci serca trzyma za mnie kciuki. Wolę nie mieć tu żadnych złudzeń. I to że Microsoft przy okazji objawienia Windows 10 ułaskawi wszystkich piratów dodatkowo obdarowując ich swoim najnowszym produktem, entuzjazmu we mnie nie wywołuje najmniejszego. Pewnie jestem w tym wszystkim oziębły... czy jak mi tam inaczej na imię :szydera ale mi z tym jest dobrze. :yahoo

Stare powiedzenie mówi, że ze służby nie odchodzi się nigdy. Cekawe, które z polskich ministerstw i innych strategicznie ważnych instytucji mają w swoich systemach komputerowych antywirus od Kasperskiego.

:england

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
i cóż takiego ja, biedny miś, podobnie jak Wy wszyscy mam takiego super hiper extra tajnego czy ważnego strategicznie w skali wszechświatowej na swoim malutkim kompie, że mam się strachać tajnych gier szpiegowskich wszelkich agentów dużych i małych? Paranoja...

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
budimex napisał:

Z tym, że co do pierwszego pewności nie ma! :p

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
szpieg-pod-latarnia.gif
Cekawe, które z polskich ministerstw i innych strategicznie ważnych instytucji nie mają w swoich systemach komputerowych antywirusa od Kasperskiego od tego zacząć trzeba . A idąc za ciosem to ciekawe ilu urzędników państwowych jest na usługach obcego wywiadu i destabilizują nasz kraj . Najsłabsze ogniwo w łańcuchu decyzyjnym to zawsze jest człowiek i wiedza jaką posiada .

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Powiem więcej. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Jankesy się plują, bo Ruskie co jak co, ale antywiry z najwyższej półki mają. Niedługo lodówkę strach będzie otworzyć, bo a nuż jakiś Kasper wyskoczy...Niech najpierw Wielki Brat zza Wielkiej Wody napisze ilu, po co, gdzie i jakich szpionów zainstalował. Pewnie będą psiekrwie śpiegować ile razy w lewe, a ile razy w prawe jajko się drapię. A na koniec - zamiast komentarza:

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
sheriff napisał:
szpieg-pod-latarnia.gif
Cekawe, które z polskich ministerstw i innych strategicznie ważnych instytucji nie mają w swoich systemach komputerowych antywirusa od Kasperskiego od tego zacząć trzeba . A idąc za ciosem to ciekawe ilu urzędników państwowych jest na usługach obcego wywiadu i destabilizują nasz kraj . Najsłabsze ogniwo w łańcuchu decyzyjnym to zawsze jest człowiek i wiedza jaką posiada .

No to zdziwisz się jak przeczytasz ten temat:
http://programyzadarmo.net.pl/pogad...a-stw-i-ich-antywirusowe-oprogramow-t589.html

Kaspersky nie jest tak chętnie wybierany przez Polskie Instytucje Państwowe bo jest dość wymagającym pakietem pod względem używanych zasobów komputera. Dlatego częściej wybierają np: pakiety ESETa a ten zdje się jest od naszych sąsiadów :hippie

Choć według mnie instytucje rządowe powinny używać zabezpieczeń do których mają wgląd do kodu źródłowego. Zdaje się że Armii USA nawet Bill musi udostępniać przynajmniej część kodu systemu który zakupiła armia.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Zdaje się że Armii USA nawet Bill musi udostępniać przynajmniej część kodu systemu który zakupiła armia.

Nie zdaje mi się, ale jestem pewien, że to bezsensem pachnie. Skoro armia kupiła - to wie, co kupiła, nie kupowała kota w worku. Jakiego systemu i dlaczego akurat jakiś Bill, skoro aktualnie Barack jest Number One? Bill Gates? A co ma system operacyjny i jego kod do antywirusa?

P.S. Eset to produkt słowacki. Ruscy oprócz Kaspra mają bardzo dobry Dr.Web

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
budimex napisał:
Zdaje się że Armii USA nawet Bill musi udostępniać przynajmniej część kodu systemu który zakupiła armia.

A co ma system operacyjny i jego kod do antywirusa?

Tylko nawiązałem celem zobrazowania. Ale wbrew pozorom ma :gwizdek czego przykładem może być fakt że w najnowszych systemach Bila jest sporo ograniczeń i Antywirusy nie mogą w pełni rozwinąć czasami swoich możliwości.
budimex napisał:
P.S. Eset to produkt słowacki...
Zgadza się :hi
budimex napisał:
Ruscy oprócz Kaspra mają bardzo dobry Dr.Web
Oczywiście że Dr. Web jest bardzo dobry, dlatego też jest wykorzystywany do zabezpieczeń komputerów FSB, przynajmniej gdzieś tak czytałem w internecie.
helium napisał:
No no, dobra reklama dla Kaspersky Lab. pewnie sponsorowana przez konkuręcję, szczególnie w obliczu tego co się dzieje za wschodnią granicą. Już widzę jak konkurencja zaciska piąstki i woła Yes Yes Yes.
:zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz :zaciesz

Helium :hi Gdzie ty byłeś jak Cię nie było? Już dawno nie widziałem Cie na forum. Miło zobaczyć starych forumowiczów :hippie :england

A

Anonymous

Chłopcy bądźcie chociaż raz poważni...przecież tu nie chodzi o żadne antyvirki i FSB tylko o dominację na świecie.
Dla nich spełnienie i szczyt szczęścia to światowa ewolucja Homo sapiens w Homo sovieticus którą starają się wdrażać w życie od prawie stu lat (z różnym skutkiem) :

koniunkturalizm, oportunizm,
agresja wobec słabszych, uniżoność wobec silniejszych,
brak samodzielnego myślenia oraz działania,
zniewolony intelektualnie,
pozbawiony osobowości i godności,
całkowicie podporządkowany władzy

Do góry