Keepass czy Lastpass

Który program byś wybrał?

• KeePass

Głosy: 3 60,0%
  • LastPass

Głosy: 2 40,0%

• Głosujących
    5

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
Witam,
przymierzam się do używania, któregoś z w/w programów. Chciałbym, abyście mi poradzili co wybrać. Jeśli używacie tych programów to napiszcie swoje odczucia, wad i zalety Lastpassa czy Keepassa. Swego czasu używałem Lastpassa ale po włamaniu na ich serwery zrezygnowałem na rzecz Keepassa. Ostatnio swoje hasła zapisywałem w notesie, ale jak się dzisiaj okazało do jednej strony hasła nie mam zapisanego (no chyba, że mi ktoś się włamał na konto i pozmieniał hasło i pytania zabezpieczające :ireful ). Wyczytałem, że Keepass ma wtyczkę do Chrome ale czy to jest bezpieczne? (w sensie połączenia chrome z bazą haseł w keepass). Jak radzicie - co będzie bezpieczniejsze i wygodniejsze?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo
Może trochę nie ma temat ale spróbuj sobie Sticky Password 6 (licencję mogę ci dać jakby co)
Wyczytałem, że Keepass ma wtyczkę do Chrome ale czy to jest bezpieczne? (w sensie połączenia chrome z bazą haseł w keepass)
Większość menadżerów haseł ma tyczki do przeglądarek.

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
OXYGEN THIEF napisał:
Może trochę nie ma temat ale spróbuj sobie Sticky Password 6 (licencję mogę ci dać jakby co)
Wyczytałem, że Keepass ma wtyczkę do Chrome ale czy to jest bezpieczne? (w sensie połączenia chrome z bazą haseł w keepass)
Większość menadżerów haseł ma tyczki do przeglądarek.

Program dobry jest? Bo szczerze to nie słyszałem o nim :zawsty Jak masz wolną licencję to możesz podesłać.

Co do wtyczek, to chodzi mi o to, że w KeePass masz tę bazę haseł zaszyfrowaną i żeby wejść poszukać jakieś hasło to musisz wpisać hasło główne. Czyli wydaje mi się, że używając wtyczki w przeglądarce ta baza jest cały czas odszyfrowana.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo

sigma

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Używam Lastpassa i jestem happy :piwko :yes master Dla mnie takie wynalazki jak Sticky Password wcale to a wcale w niczym nie są lepsze.

A

Anonymous

Po pierwsze: SP to nie żaden wynalazek, tylko znany i szanowany :yhy programik.
A po drugie to dla mnie jest to tyle lepszy od LP że mam hasełka u siebie na dysku i tylko ode mnie zależy co się z nimi stanie :sarkazm

destry5

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
wszystko zalezy co komu odpowiada. Jesli masz kilka przegladarek, wiecej niz jeden pcet to sprawdza sie LastPass.
Skoro sie do niego wlamali to jest juz bezpieczny :scratch , poza tym, nikt nie trzyma loginow do banku w takim programie, troche trzeba cwiczyc pamiec.
Aktualizujesz przegladarke, zmieniasz na inna, wystarczy ten maly dodatek i masz wszystkie hasla, ulubione strony i notatki od razy ready.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30487
Miasto
Trololololo
destry5 napisał:
wszystko zalezy co komu odpowiada. Jesli masz kilka przegladarek, wiecej niz jeden pcet to sprawdza sie LastPass.
Skoro sie do niego wlamali to jest juz bezpieczny :scratch , poza tym, nikt nie trzyma loginow do banku w takim programie, troche trzeba cwiczyc pamiec.
Aktualizujesz przegladarke, zmieniasz na inna, wystarczy ten maly dodatek i masz wszystkie hasla, ulubione strony i notatki od razy ready.
Toć sticky obsługuje praktycznie wszystkie popularne przeglądarki to raz, a dwa jak ma się kilka PC to jak ktoś nie chce tam instalować Sticky to robi sobie wersję portable i nosi na pendraku, na pewno bezpieczneij przechowywać hasła na pendraku czy dysku niż na serwerach producenta.

yuppy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5
Ok, narazie wypróbuje Sticky Password. Dzięki OXY za licke.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jeśli chodzi o mnie to hasła trzymam tylko i wyłącznie na dysku ...żadna chmura :chory ...no chyba że własny NAS z opcja prywatnej chmury
Co do menadżera haseł ( jakby nie było przechowuję b. ważne dane ) według mnie powinien być to program otwartoźródłowy ( sprawdzony przez społeczność i nie kryjący żadnych niespodzianek w kodzie ) ...dlatego KeePass jest optymalnym wyborem
Dla miłośników chmury...W sieci można znaleźć poradniki jak trzymać hasła pod kontrola KeePassa na dropbox`ie i uzyskać coś na kształt LP

Do góry