Keyscrambler, a logowanie na konto banku ING

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Problem maści następującej - jak loguję się gdziekolwiek, na gmail etc. to wszystko działa jak należy... natomiast jak próbuję się zalogować do banku ING, to ile razy bym to robił, to wyskakuje komunikat o niezgodności identyfikatora z podanym hasłem. Zakładam, że 5 razy z rzędu bym się nie pomylił. Wyłączenie ochrony KS "rozwiązuje" problem. Trochę to niedorzeczne, żeby ochrona tego, na czym najbardziej mi zależy nie działała. Kwestia dotyczy wersji free keyscrambler'a (zarówno v2 jak i v3) i najnowszej stabilnej firefox'a. Ktokolwiek się spotkał z takim zachowaniem? Podczas prób doszło nawet do tego, że musiałem z banku pobrać kod do zresetowania hasła (kwestia bezpieczeństwa) - myśleli, że ktoś próbuje się włamać :p

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
U mnie również ten problem wystąpił, wprawdzie na stronie logowania do mBank. Moje zdanie jest takie: otóż prawdopodobie jest to kwestia działania samego Firefoxa i jego modułu do obsługi zewnętrznych wtyczek lub współpracy z modułami innych programów. Szybkość rozwoju FF sprawia iż producenci innego oprogramowania nie nadążają z kompatybilnością wtyczek/modułów. To są właśnie skutki wojny przeglądarek, gdzie ostatnimi czasy liczy się szybkość, a nie jakość. Przy IE 8 problem z Keyscrambler'em bynajmniej u mnie nie występuje. Na innych przeglądarkach nie testowałem. Mimo wszystko jest to dość flustrujące i zmierza do tego, że niebawem porzucę swojego ulubionego liska, na rzecz innej przeglądarki.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
sPeRaCz, słuszna uwaga... przez chwilę myślałem, że nie jest do końca tak jak piszesz, ale faktycznie jest to realne. Obecnie Keyscrambler nawet w wersji free (v3) jest jako osobny program, nie jako wtyczka, więc może nie leży problem po stronie wtyczki (programu samego w sobie), a raczej po stronie Firefox <-> strona banku... bo zaiste przez IE wbijam się bez problemu.

Co więcej... redagując tego posta, wielokrotnie zdarzało się, że pisząc wyraz, początek był prawidłowy, a koniec już nie, coś w stylu "Keysc5^by(.e". Zdarzało się to zwykle kiedy musiałem cofnąć backspace'm jedną, czy dwie literki... ale nie zawsze tylko wtedy. A szkoda, bo kolejny raz przymierzałem się do tego całkiem fajnego programu :|

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
No niestety programiści muszą jeszcze wiele popracować. Wybierając mniejsze zło na razie zmuszony jestem porzucić Keyscrambler'a, gdyż nie spełnia on swojej roli do końca właściwie.

A co ciakawsze zrobilem podmianę FF z 18.0.2 na 15.0 oraz 14.0 i Keyscrambler działa prawidłwo. Ale co za tym idzie, używanie starszych wersji przeglądarek nie jest bezpieczne. Zatem mój "test" utwierdził mnie w 100% przekonaniu, że problemem nie jest sam Keyscrambler tylko Firefox, który w nowych wersjach (w zasadzie od 14.0) nie jest w 100% kompatybilny z innym oprogramowaniem, które działa w FF lub z FF jako moduł lub wtyczka.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
waldemar1965 - bardziej chodzi mi o to, że Mozilla powinna wydać jakieś oficjalne API lub SDK (to co teraz jest to farsa i każdy twórca wtyczki, dodatku itp jest zmuszony sam dostosować wymienione do nowej wersji FF), czy coś w tym stylu. Wtedy problemu niekompatybilności by nie było. W interesie M jest, aby jak największa liczba wtyczek, dodatków itp. idealnie współpracowała z Firefoxem. Owszem w pewnym stopniu mogłoby to opóźniać proces nowych wydań liska, ale tu nie liczą się numerki wersji i czas wydania tylko funkcjonalność. Obiektywnie reasumując nadal trzymam się stwierdzenia, iż na "wojnie" przeglądarek tracą tylko ich potencjalni użytkownicy.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
a na innych przeglądarkach działa logowanie do tego banku z KeyScramblerem ??

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
OXYGEN THIEF napisał:
Ja osobiście sprawdzałem na IE i tu działało prawidłowo, więc... no cóż, na jednej działa, na drugiej nie. Ale i tak nie zmienię przeglądarki tylko dlatego, że jest problem z dogadaniem się miedzy KS, FF i strona banku ;)

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
Warto by było poinformować o tym Mozillę

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
mBank bez problemu
Deutsche Bank bez problemu
Alior Sync bez problemu
Przeglądarka Firefox 18.02

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
OXYGEN THIEF napisał:

IE 8 / IE 9 - OK
FF 18.0.2 - FAIL
CHROME 24.0.1312.57 - OK
OPERA 12.14 - OK

W moim przypadku problem dotyczy mBank'u. U Kolegi artoor ING, zatem to raczej nie kwestia stron banku i ich mechanizmów logowania.

Do góry