komunikat Wykryto uzycie ukrytego kanalu w pakiecie ICMP

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Od czasu jak zainstalowalem sobie SD z ostatniej promocji ..oczywiście z Emmersowej instalki :) Eset 6, przy włączeniu komputera krzyczy -
Wykryto użycie ukrytego kanału w pakiecie ICMP 178.235.42.147 77.238.178.122ICMP
Mam zainstalowanego Tlena z ktorego czesto wyskakuja reklamy ale po jego odinstalowaniu dalej mam ten komunikat.KMP player tez sprawdzony, programy Ashampoo(przegladarka zdjec oraz nagrywanie płyt) tez ,zostaje SD którego zaraz odinstaluje ale szczerze wątpię czy to jest przyczyna. Komputer przeskanowany, Hitmanem, Esetem6,MBAM Pro,Webrootem oraz Bitdefenderem i zero syfu .
Napisalem e-mail do supportu i otrzymałem lakoniczną odpowiedz ...nie ma się co przejmowac bo skoro Eset informuje o tym to znaczy że coś zablokował .
Po rozmowach ze znajomymi wychodzi na to że to jakaś próba włamania ,atak sieciowy albo cholercia niewiadomo co.
Mam takie pytanko czy ktoś z was miał coś podobnego?
ps.Oczywiście odinstalowanie SD nic nie dało , wiec problem dalej zostaje...Czy mozliwe jest ze te komunikaty to normalna aktywnosc dobrze działającego Eseta?

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Re: komunikat Wykryto uzycie ukrytego kanalu w pakiecie ICM

Nie masz przypadkiem AllPlayera? Tego rodzaju komunikaty wyskakują podczas próby aktualizacji kodeków w AllPlayerze. Używam ESS i pewien jestem, że nie jest to spowodowane wymienionym przez ciebie na samym początku SD. Zainstalowałem ten program zarówno na XP , gdzie mam ESS i na ósemce gdzie mam Kacpra, żadnych podejrzanych działań czy ukrytego pobierania aktualizacji nie stwierdziłem. Ale kiedyś miałem taki komunikat po zainstalowaniu i uruchomieniu Process Lasso Pro

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok

All playera nie uzywam, ale tak jak napisałem dla św. spokoju sprawdziłem Km player, Sd nie podejrzewałem o problemy , ale że przyjąłem metodę eliminacji to pokoleji instaluje programy aby stwierdzić czy wywołuje komunikat...o dziwo na starym lapku Eset się nie drze, na stacjonarnym juz tak.Proces Lasso nie uzywam.Do przetestowania została już tylko Zemana i Libre office.Jak nic nie znajdę to wieczorem zrobie formata i postawie golasa 8 i zobacze co i jak.W ostateczności zostanie zmiana antywira :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Sprawdzałem, nadal można korzystać z "darmowego" Kacpra na rok...

Do góry