Konkurs - Acronis True Image Home 2011

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
acronis-true-image-home-2011-box-pl.jpg

Do wygrania jest jedna licencja .
Zasady konkursu:
1. Napisz sensowny komentarz, dlaczego chcesz wygrać Acronis True Image Home 2011 oraz jak można przywrócić kopię bez dysku startowego i flash(chodzi mi o jedno z narzędzi programu).
(Użytkownik powinien posiadać minimum 25 postów)
2. Komentarz w języku Polskim lub Angielskim.
3. Zakończenie konkursu odbędzie się dnia 03.05.2012 r.

Powodzenia :gracz

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
Jest to jeden z najlepszych programów do backupu danych i partycji systemowej chcę go wygrać bo często przywracam system, nie bawię się w jakieś tam naprawianie różnymi sztuczkami po prostu jak coś jest nie tak robię restore i w ciągu kilku minut mam świeżutki system. kopię systemu można przywrócić następująco: po wcześniejszym zrobieniu kopii zapasowej uruchamiamy program , w ekranie głównym pod napisem "moje kopie zapasowe" widnieją kopie, które stworzyliśmy wystarczy wybrać jedną z nich i kliknąć "odzyskaj" następnie program prosi o restart systemu dalej wszystko odbywa się automatycznie.

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Cetus napisał:
Jest to jeden z najlepszych programów do backupu danych i partycji systemowej chcę go wygrać bo często przywracam system, nie bawię się w jakieś tam naprawianie różnymi sztuczkami po prostu jak coś jest nie tak robię restore i w ciągu kilku minut mam świeżutki system. kopię systemu można przywrócić następująco: po wcześniejszym zrobieniu kopii zapasowej uruchamiamy program , w ekranie głównym pod napisem "moje kopie zapasowe" widnieją kopie, które stworzyliśmy wystarczy wybrać jedną z nich i kliknąć "odzyskaj" następnie program prosi o restart systemu dalej wszystko odbywa się automatycznie.
Chodzi mi o jedno z narzędzi programu do przywracania.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Startup recovery manager ?? czyli prawie jak w keriver 1-click restore .... wbija się w mbr dysku, tyle że potrzeba f11 do wywołania.
Szkoda, że w Keriver nie ma odpowiednika Acronis Secure Zone -> taka ukryta partycja na kopie zapasową jest czasami przydatna. Dla Secure Zone z chęcią wezmę udział w losowaniu. Szczególnie, że poszedłby program na laptopa małżonki i miałbym pewność, że backup nie zostanie "przypadkowo" skasowany przez uroczą blondynkę .....

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
więc zapewne chodzi o Acronis Startup Recovery Manager i/lub Acronis Secure Zone

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Programu Acronis True Image Home używam od dłuższego czasu w bezpłatnej wersji dostępnejjako narzędzie dla posiadaczy dysków twardych Seagate. Ta wersja nie umożliwia mi jednak utworzenia na dysku Systemu Acronis Secure Zone i ukrytej partycji do bezpiecznego przechowywania kopii. W tym celu chciałbym mieć pełną wersję tego programu.
Aby możliwe było przywracanie utraconych danych lub systemu operacyjnego do wcześniejszego stanu, należy najpierw utworzyć kopię zapasową danych lub całego systemu operacyjnego.
W celu wykonania operacji należy uruchomić kreatora tworzenia obrazów klikając przycisk Utwórz obraz znajdujący się w oknie głównym programu.
1. Następnie należy wybrać opcję Mój komputer.
2. W kolejnym kroku należy wybrać dyski lub partycje, których zawartość zapisana zostanie w obrazie. Możliwe jest wybranie dowolnego zestawu dysków lub partycji.
W naszym wypadku wybieramy partycję SYSTEM i to jej obraz utworzymy.
1a15f4d0-0ddc-42f6-a682-b28ef3596532_1_image26.jpg

Wybór lokalizacji
8cd6b03c-0a96-49a8-9ed9-09796a000fee_1_image27.jpg

Należy wybrać lokalizację dla obrazu.Jako lokalizację do utworzenia obrazu wybraliśmy w naszym wypadku partycję KONTENER specjalnie utworzoną w tym celu.

Wybór opcji tworzenia obrazu
Można dowolnie skonfigurować opcje tworzenia obrazu ,ale dla mało doświadczonych użytkowników polecam ustawienia domyślne.
64bf94b7-8cb3-436b-a807-7563fa45a954_1_image28.jpg

Możliwe jest również utworzenie komentarza dla archiwum. Komentarze mogą pomóc przywrócić system z właściwego archiwum. Zawartość komentarza może być pusta. Standardowo do komentarza dołączane są informacje o rozmiarze pliku i dacie utworzenia obrazu.
3a849e03-480b-4401-85fe-096b7e3162f8_1_image29.jpg

W kolejnym oknie program wyświetli skrypt tworzenia obrazu. Za pomocą przycisku Wstecz można wybrać inne ustawienia dla utworzonego zadania. Po kliknięciu na przycisku Wykonaj rozpocznie się wykonywanie zadania.
8ad2115f-f3f9-4676-b645-9d5665c244a5_1_image30.jpg

Postęp wykonywania zadania widoczny będzie w specjalnym oknie. Po zakończeniu wykonywania zadania można wyświetlić raport. Aby wyświetlić raport należy kliknąć przycisk Pokaż raport.

Przywracanie danych z obrazu

W celu przywrócenia partycji z obrazu, program Acronis True Image musi uzyskać bezpośredni dostęp do partycji. Oznacza to, że inne aplikacje nie mogą w tym czasie korzystać z tej partycji. Po otrzymaniu informacji o niemożności zablokowania partycji, należy zamknąć wykorzystujące ją aplikacje. Jeżeli określenie aplikacji, które wykorzystują żądaną partycję jest niemożliwe, należy zamknąć wszystkie uruchomione programy.

1. W celu przywrócenia obrazu należy uruchomić Kreatora przywracania danych
wybierając odpowiednią opcję w oknie głównym programu.
2. Następnie należy kliknąć przycisk Dalej.Teraz należy wybrać obraz do przywrócenia.
be9c8898-5d97-4bb3-b0a8-2daafa3ca073_1_image31.jpg

3. W kolejnym kroku należy wybrać rodzaj danych które zostaną przywrócone:
5e107b20-cb84-467e-9d3b-c8336d591bac_1_image32.jpg

Możemy wybrać przywracanie plików i folderów bądź przywracanie dysków i partycji .Po wybraniu opcji przywracanie plików i folderów możliwe będzie późniejsze określenie lokalizacji przywracania wybranych folderów/plików (oryginalnej lub nowej lokalizacji), oraz wybranie plików/folderów do przywrócenia.
Po wybraniu standardowej metody przywracania dysków/partycji, należy skonfigurować ustawienia . W naszym wypadku użyjemy przywrócenia partycji C na jej domyślne miejsce Plik archiwum może zawierać obrazy wielu partycji lub dysków. Należy wybrać dysk/partycję do przywrócenia
2c645bf4-ed17-4ccd-8b7e-d0572e89afc1_1_image33.jpg

W tym oknie w oddzielnej linii. Możliwe jest określenie kiedy sektor zerowy i MBR mają być przywracane. Należy przywrócić sektor MBR jeżeli jest to niezbędne do uruchomienia systemu operacyjnego.
Następnie należy kliknąć przycisk Dalej.
Należy wybrać lokalizację przywracania dla dysku/partycji. Najczęściej obraz przywracany
jest do partycji, z której został utworzony. Możliwe jest jednak wskazanie dowolnej partycji
posiadającej odpowiedni rozmiar.
Wszystkie dane zapisane na przywracanej partycji zostaną zastąpione danymi obrazu dysku/partycji.
76c7d23f-8cce-434f-a4dc-4ee44ef0cc15_1_image34.jpg

Następnie należy kliknąć przycisk Dalej
b324c00c-997f-43fa-aa9a-1fbe79e685c8_1_image35.jpg

Podczas przywracania całej zawartości dysku, program dokona analizy struktury dysku w celu sprawdzenia czy nie ma na nim danych.
W celu kontynuowania operacji należy wybrać pierwszą opcję i kliknąć przycisk Dalej.
Ustawienie partycji zawierająca system operacyjny jako logiczna spowoduje brak możliwości uruchomienia komputera.
Możliwe jest modyfikowanie rozmiaru i lokalizacji partycji poprzez przeciąganie jej granic przy użyciu myszy, lub wprowadzanie wartości w odpowiednich polach.
20726d05-0684-4096-8cd2-057aef0bf76c_1_image36.jpg

Za pomocą tej funkcji możliwa jest zmiana rozmiaru i lokalizacji partycji w celu wykorzystania przestrzeni pomiędzy istniejącymi partycjami. W takim przypadku, należy przywrócić partycję uprzednio zredukowaną.
Powyższe zmiany mogą być użyteczne podczas kopiowania dysku twardego na nowy dysk o większej pojemności z uprzednio utworzonego obrazu. W naszym wypadku nic nie zmieniamy.
Acronis True Image umożliwia przyporządkowanie wolnej litery do przywracanej partycji. Literę można wybrać z listy rozwijalnej. Do partycji nie zostanie przydzielona litera, jeżeli przełącznik alternatywny znajdujący się w kolejnym oknie kreatora ustawiony zostanie w położeniu Nie.
Nie należy przydzielać liter do partycji, które są niedostępne dla systemów Windows, czyli innych niż FAT i NTFS.
eb9d2375-b18f-4782-9156-3a9686db1c07_1_image37.jpg

Klikamy przycisk Dalej.
Podczas pojedynczej sesji możliwe jest przywrócenie kilku partycji lub dysków. Należy wybierać jeden dysk i skonfigurować jego parametry, a następnie powtórzyć procedurę dla każdej przywracanej partycji.
W celu przywrócenia kolejnego dysku, należy wybrać opcję Tak, chcę przywrócić kolejną partycję lub strukturę dysku twardego. Po wykonaniu opisanych powyżej czynności, na ekranie ponownie pojawi się okno wyboru przywracanej partycji
W naszym wypadku zaznaczamy Nie chcę zakończyć przywracanie
ce7477f4-86f7-4a1a-80ae-bb205fe01639_1_image38.jpg

Wciskamy przycisk Dalej.
W kolejnym oknie program wyświetli skrypt przywracania obrazu.Po kliknięciu na przycisku Wykonaj rozpocznie się wykonywanie zadania
1707ba7c-4ef3-4379-a822-5b8e16654de8_1_image40.jpg

Zadanie widoczne będzie w panelu Aktywne zadania. Postęp wykonywania zadania widoczny będzie w specjalnym oknie.
Jeśli przywracamy partycję systemową na jej domyślne miejsce z pozycji programu uruchomionego w działającym systemie zostaniemy poinformowani o tym że komputer musi być zrestartowany
9f303f71-4dfe-4e0f-998d-69aad9f5b5b8_1_image41.jpg

Klikamy uruchom ponownie i po restarcie operacja przywracania zostanie wznowiona w specjalnym trybie. Nie możemy jej w żadnym wypadku przerwać , cierpliwie czekamy aż dobiegnie koca a komputer uruchomi się z przywróconego systemu.

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
Szczęśliwym zwycięzcą został Conti. Zwycięzca jest proszony o wysłanie na PM adresu email. Gratulacje. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie . Temat do zamknięcia . :suuper
edO6u.png

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
wow
dziękuję :)
:piwko

1qaz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Gratulacje Conti :ok

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Również gratuluję uśmiechu losu. Myślę ,że moja porada z zamieszczonego postu się przyda. Ostrożnie tylko podczas tworzenia systemu Acronis Recovery , pamiętaj że może ci ostro namieszać w partycjach podczas wygospodarowywania miejsca na tę ukrytą , przeznaczoną na kopie. Najlepiej samemu utworzyć nieprzydzielone miejsce np. za pomocą Paragon Partition Managera (zmniejszając odpowiednio ostatnią partycję logiczną na dysku i pozwolić Acronisowi tam właśnie ,na nieprzydzielonym miejscu utworzyć kapsułę ratunkową albo jak kto woli Recovery. Domyślnie Acronis podchodzi do zadania w ten sposób że zmniejsza proporcjonalnie wszystkie partycje by wygospodarować wolne miejsce i wówczas cała procedura przenoszenia danych trwa bardzo długo. Pozdrawiam

Przy okazji mam pytanie do Administratora (jeśli obserwuje ten wątek) czy jako nowy ,niedoświadczony użytkownik tego forum mogę rozpisać podobny konkurs na licencje , mam dwie zbędne licencje na Paragon Drive Copy i Partition Manager 11 Personall i chciałbym je przekazać komuś kto będzie wiedział co zrobić z tymi programami , mam również oryginalne pliki instalacyjne i spolszczające do wymienionych programów.

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
A mogło być tak pięknie. Gratulacje Conti

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Conti gratuluje wygranej :)

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Nic straconego panowie , możecie z powodzeniem używać darmowych wersji Acronis True Image dostępnych na stronach producentów dysków
1.Acronis True Image Western Digital Edition
Ta wersja programu Acronis True Image jest kierowana do posiadaczy dysków Western Digital i tylko z nimi będzie działać! Program po angielsku

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

2.Segate DiscWizard
Z kolei to narzędzie przeznaczone jest dla współpracy z dyskami marki Segate. Program ten również jest oparty na Acronis True Image , a więc posiada podobną funkcjonalność jak program Acronis, a także jest zupełnie darmowy i legalny dla posiadaczy dysków Segate. Dostępny w polskiej wersji językowej (działa również z dyskami Maxtor)

3.Maxtor MaxBlast
Ze strony Segate możemy pobrać oddzielną wersję narzędzia opartego na Acronis True Image przeznaczoną do współpracy z dyskami Maxtor. Program jest oczywiście w pełnej wersji i zupełnie za darmo- po polsku.

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Dzięki Emmers za linki :piwko Z pewnością się przydadzą :)

Do góry