Którą pamięć Ram wybrać ?

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Mam dwie karty pamięci jedna DDR2-800(400 MHz) Druga DDR2-667(333MHz).Którą lepiej założyć do laptopa.Czy jest jakaś różnica między nimi ?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Zależy jaką już masz w laptopie. Kontroler pamięci/BIOS dostosuje się do wolniejszej no chyba że masz coś poustawiane w opcjach pamięci w BIOSie to może się skończyć zwiechami.
Ja uważam że należy zastosować podobna do tej co jest lub te która jest najbardziej stabilna. Niekiedy zdarza się ze pamięci się nie lubią i nie wiadomo czemu. Szczególnie w dual channel.Jaka jest w laptopie to albo zobaczyć albo poprzez CPU-Z.
Jak masz czas to przetestuj stabilność na przykład boot-owalnym CD lub USB z MemTest86.
Klika godzin testów z pamięcią DDR2-800 a potem DDR2-667 i jeśli jedna z nich wywali błędy to już wiesz co wybrać. Oczywiście zakładając że nie ustawiasz coś konkretnego w opcjach pamięci w BIOSie tylko "lecisz" na ustawieniach default.

hansik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
109
Witam. Jak napisał wcześniej remool chodzi o "kości" RAM. Odpowiadając na pytanie. Różnica między nimi jest i to widać w oznaczeniach (różnica w częstotliwości taktowania). Gdyby nie było, po co inaczej oznaczać? ;-) Natomiast wg mnie nie zauważysz różnicy w działaniu. Pozostaje jedynie kwestia zgodności i stabilności, ale o tym już wyczerpująco napisał wyżej Mikelonsky, więc nie będę powtarzał. Pozdrawiam.

Do góry