Której Firmy Dysk HDD wybrać

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Ponieważ Hard Disk informuje mnie o uszkodzeniach na dysku,zamierzam zakupić dysk jednej z firm i nie wiem który.Mam na uwadze Segate i WD.Który wybrać? Dysk do laptopa Samsung RV510

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
Ja z tych dwóch wybrałbym jakiś dobry WD. Zamiast Seagate prędzej brałbym coś od Toshiby.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Ponieważ Hard Disk informuje mnie o uszkodzeniach na dysku,zamierzam zakupić dysk jednej z firm i nie wiem który.Mam na uwadze Segate i WD.Który wybrać? Dysk do laptopa Samsung RV510

Nie patrz na firmę tylko na to kto dostarcza dyski.

Ja z tych dwóch wybrałbym jakiś dobry WD. Zamiast Seagate prędzej brałbym coś od Toshiby.

Toshiba korzysta z dysków WD więc wybór pomiędzy WD a Toshibą jest trudny :winked

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1230
Toshiba korzysta z dysków WD więc wybór pomiędzy WD a Toshibą jest trudny :winked
No tak. Zapomniałem o tym szczególe, a jeszcze całkiem niedawno szukając dysku dla siebie czytałem na ten temat.
Z drugiej strony jednak nie wiem sam jak to już jest bo też jakiś czas temu interesując się tematem przy zakupie innego dysku, natknąłem się na testy które były robione w odniesieniu do tak naprawdę tych samych dysków tyle że np. była inna obudowa (bo nawet pod tą samą marką są sprzedawane jako niby inne) czy inny sprzedawca i okazało się, że z jakichś powodów te dyski miały inne parametry.
Co to były za testy i przez kogo robione, nie pamiętam. Pewnie do znalezienia w sieci.

WD czy Toshiba ?
Ja do blaszaka wybrałem dysk Toshiba ale tylko dlatego, że cena była sporo niższa.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Nie wiem bo nie czytałem tych testów. Na pewno swoje robi firmware. Generalnie na rynku jest teraz taki podział:

WD znajdziemy w dyskach Toshiby i Hitachi no i w samych dyskach WD a Seagate dostarcza swoje dyski Samsungowi. Trzeba tylko pamiętać, że kupując jakiś używany stary dysk np. Samsunga można jeszcze trafić na ich dysk a nie ten od Seagate.
Sony też korzysta z rozwiązań innych firm ale to już zależy od konkretnych modeli.

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433
Mam dyski obu firm i jak dla mnie różnica jest tylko taka ,że seagate jest ciut szybszy w testach typu DiskMark ,ale za to wd jest chyba cichsze w pracy.Jaka pojemność? Jak nie chcesz przepłacać i wystarczy 500 gb i chcesz się zmieścić w 100zł za nowy to daj znać na pw podeśle info.

Ostatnia edycja:
S

spamtrash

Bardziej istotne niż która firma - dla mnie byłoby jakie są parametry dysku.
Różnice w wydajności pomiędzy 5400rpm a 7200 są czasami powalające.
Poza tym zastanowiłbym się nad dyskiem hybrydowym... zakładając że Twój laptop go uciągnie sprzętowo ( mogę się mylić, ale ten model fabrycznie miał chyba 320 lub 500GB...?).

O ile mnie pamięć nie zawodzi, RV510 to około 6 letnia konstrukcja oparta na dwurdzeniowym Celeronie, więc zastanowiłbym się nad odświeżeniem całościowym sprzętu... Wiesz, ekran dobiega kresu swojego żywota projektowego, procek rakietą to nie jest, za dużo RAMu tam też nie wsadzisz (chyba było 3 lub 4, a chipset chyba pozwalał na instalację max 4GB, co nie powala i nie pozwala na rozbudowę)... masz tylko port VGA, bez HDMI, 3 porty USB 2.0... itd, itp.

Serio zastanowiłbym się raczej nad wymianą laptopa na coś nowszego, całościowo.

Do góry