Kupno multimedialnego laptopa.

A

Anonymous

Witam !

Ponieważ **** w bombki strzelił i wesela (na razie) nie będzie postanowiłem poprawić sobie humor kupując nowego lapka.
Moje preferencje : 17,3",dobra matowa matryca,bardzo dobre głośniki,dobrej jakości obudowa...reszta do uzgodnienia.
W gierki raczej nie pykam dlatego nie musi być demonem wydajności.Gdybym się nie radził i musiał wybrać sam....to zdecydowanie ten...więc niech on będzie punktem odniesienia :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Hornet napisał:
Witam !

Ponieważ ch** w bombki strzelił i wesela (na razie) nie będzie postanowiłem poprawić sobie humor kupując nowego lapka.
Moje preferencje : 17,3",dobra matowa matryca,bardzo dobre głośniki,dobrej jakości obudowa...reszta do uzgodnienia.
W gierki raczej nie pykam dlatego nie musi być demonem wydajności.Gdybym się nie radził i musiał wybrać sam....to zdecydowanie ten...więc niech on będzie punktem odniesienia :

Jeśli tyle mniej więcej chcesz przeznaczyć na zakup (4500-5000), to wybór bardzo dobry. Trudno mi polecić coś lepszego w porównywalnej cenie. Ewentualnie, do rozważenia: wersja z 16GB RAM - tylko o stówkę droższa, czyli biorąc pod uwagę, że ceny kości SODIMM 8GB 1600MHz zaczynają się od około 170 zł - niedużo:

Tylko, czy będziesz do czegoś tych dodatkowych 8GB potrzebował? :scratch

Jeszcze taki detal: te modele do najcichszych zdaje się nie należą (ważne - jeśli cisza też jest jednym z Twoich priorytetów).

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Nieźle Hornet - ja też szukam laptopa ale twoja nieśmiała propozycja to jak dla mnie "pełny wypas" nic dodać nic ująć.
Ja niestety zaniżyłem sobie poziom cenowy max do 3500 zł.
Tak na marginesie podłączę się do twojego tematu i spytam co myślcie o polizingowych laptopach, np:.

lub

A

Anonymous

Panowie...zawstydzacie mnie...nie wiedziałem,że znam się tak na lapkach :zawsty .
Poszperałem tu i ówdzie i nie znalazłem nic lepszego dźwiękowo od tych 5 głośników Dynaudio w tym lapku.Szkoda tylko,że to aluminium nie jest czarne bo srebrne pasuje bardziej do białych kołnierzyków.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Hornet trzeba było tak od razu. Ładnego wybrałeś. Mi się podoba. Myślałem też, że odpowiada Ci ta stylistyka. Ale ja zdecydowałbym się na któryś z tych:

może ten:

i masz jeszcze bonusik:
Przy zakupie dowolnego notebooka MSI GE62 lub GE72 otrzymasz plecak gamingowy MSI GE oraz rabat 100 zł na zakup akcesoriów firmy MSI. To nie wszystko - jeśli podczas targów PGA 2015 pojawisz się na stoisku GameRagona i cykniesz sobie na nim fotę, zamieszczając ją później na swoim profilu Facebook, do powyższego pakietu dorzucimy także słuchawki SteelSeries Siberia V2
Szkoda, że już po targach...

chociaż tu masz w lepszej cenie i w dodatku z Win10 (bateria 6-komorowa, ale więcej pojemności 4730 mAh, Li-Ion + dołączony nośnik z systemem MS Windows 10 Home PL 64bit :yhy )

a ten jeszcze taniej (bez systemu - możesz postawić sobie jakiegoś Minta Cinnamona, tylko że już nie postartujesz w konkursach, bo po co :guma ):

a tu mi się podoba jeszcze bardziej - bo dodatkowo dysk 240 GB SSD SATA (wychodzi, że za jedyne 280 pln dopłaty :yhy ):

i tu cenowo dobrze:

Przy okazji, jeżeli jest tak jak napisał ArekS, że tylko stówka drożej za dodatkowe 8 Gb, to nie ma co się zastanawiać, tylko brać. Jak laptop ma być multimedialny (powiedzmy do pracy z grafiką i filmami + kilkadziesiąt/naście otwartych stron w takim Chromie), to pamięć momentalnie znika.
To tak na szybko...
Ale ze dwa lata temu szukałem lapka dla swojej kobiety. Wybraliśmy cienkiego, aluminiowego 15 " Asusa z "zimnym" procesorem... Model mogę podać Ci jutro.. Budżet też nie ten, bo kosztował 2500- 2700 pln. Ma on jednak pewne zalety, których jej zazdroszczę. Kilkadziesiąt otwartych stron w Chromie, a on zimny - wciąż przyjemny chłód aluminium, a co za tym idzie słabo drenuje baterię i wciąż niesłyszalny. Mój stary Dell Vostro 3300 głośnością plasuje się miedzy suszarką a odkurzaczem. Jeżeli coś na nim oglądam, to na początek muszę zagłuszyć samego lapka, a dopiero potem coś usłyszeć... Poza tym wybrałeś lapka z 17" świetną, matową matrycą, bardzo dobrymi głośnikami i ... słabą baterią. Więc mobilność Ci odpada. Z 17" też nieporęcznie się przemieszczać. Jeśli będziesz korzystać w domu, to nie wykorzystasz zalet matowej matrycy, które najlepiej doceniać w terenie. Jak bym miał kupować lapka to poszedłbym jednak w 14-15" matową matrycę FullHD (nie muszę jeszcze mieć czcionki wielkości paznokcia i od czego w nim HDMI), szczotkowane aluminium, dużą baterię (swojego od razu kupiłem z 9 ogniwową i nigdy tej decyzji nie żałowałem), maksymalnie dużą pamięcią ram, "zimnym" prockiem (nie pamiętam już, które to modele), cichym chłodzeniem, dobrą kartą grafiki (2 GB pamięci). Co do dźwięku, to aż tak bym się nie przejmował, bo wczoraj akurat wyjąłem z piwnicy (co on tam robił :scratch ) stary zestaw Logitecha (2 głośniki + subwoofer) posłuchałem Krokusa (od Bonaventury), Thin Lizzy (od jorna) i Gibbonsa (od ala) i odjazd. Wątpie, żeby najlepsze laptopowe głośniki to przebiły. Z tym weselem - przykro, jeżeli to ktoś o kim udało się nam wymienić parę zdań to raczej wczuwałbym się bardziej w "Ratujmy co się da" niż "Nigdy nie wierz..." Powodzenia. :hippie
Chciałem pomóc, a czuję, że chyba tylko namieszałem... :facepalm
Edit:
jeśli nie któryś z powyższych to ewentualnie poszedłbym w to (tylko 15" sporo kasy w kieszeni) :ok :

to też ewentualnie (nie ma szans na opinię "białego kołnierzyka" :zaciesz ):

chmm... :yhy

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Całkowicie się zgadzam z zeno06, a już na pewno co do głośników. Jeżeli mają one grać jakąś większą rolę w tym zakupie, to bym odpuścił, bo żaden laptop nie będzie wydawał dźwięku powyżej dostatecznego (IMO). Jakby nie patrzeć - jaką średnicę mają laptopowe "pierdziawki" w stosunku do prawdziwych kolumn? Do tego to co powiedział ArekS, że ten model do najcichszych raczej nie należy... głośność pracy i wyższa jakość (jakkolwiek) dźwięku będą na siebie wpływać antagonistycznie - więc po co przepłacać?
Poza tym, wybrałeś model 4-"rdzenny" i wydaje się, że za to płacisz sporo grosza więcej - pytanie, czy faktycznie jest to dla Ciebie niezbędne :) Ale to już do przemyślenia dla Ciebie. Nie będę mieszał, bo wiedzy dużej w tej materii nie mam - niejeden tutaj zapewne posłuży lepszą radą ;)

A

Anonymous

Zeno06-te lapki które zapodałeś są piękne...ale jednak będę upierał się przy 17,3"...większa matryca bardziej mi odpowiada.Nie jeszcze starym dziadem i te kilka kilo dam radę targać.
Arturo-w ogóle nie zwróciłem uwagi na baterię...ale słaba to znaczy co ? Ile godzin pociągnie na jednym ładowaniu ?
Co do dźwięku....to jednak czuć różnicę...w X-kom-ie włączyli mi 6 innych i jest przepaść.Chciałem posłuchać 10 następnych ale widziałem po minie sprzedających,że limit się wyczerpał i zrobił się straszny probem :szydera .
A to Polska właśnie...jeszcze dużo muszą się uczyć w temacie handlu.
Mi się Chłopcy nie spieszy...więc może ktoś jeszcze wpadnie na coś godnego uwagi :)

BTW.Zeno-nie ma się czym przejmować....przecież zawsze twierdziliście,że blondynki to idiotki...brunetki muszą depilować ręce i podobno szybciej się starzeją ale mają za to więcej testosteronu.Więc coś za coś.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Hornet jeżeli ma być 17" i z dobrym dźwiękiem to pewnie lepszego nie znajdziesz, niż ten do którego się skłaniasz. Mi jednak podoba się ten (500 pln w kieszeni, gorsze nieco głośniki i brak dysku SSD, ale jest złącze M2, no i ta stylistyka :yes master, a różnicy między GTX950M i GTX960M - skoro nie grasz - nie odczujesz):

Ja jakbym miał kupować 17" to pewnie nie inwestowałbym, aż takiej kasy i skusiłbym się na to (trochę pojemniejsza bateria):

PiotrN właściwie to zmieściłbyś się w budżecie przy tej drugiej propozycji. Co do poleasingowych lapków, to nie ma co się czepiać, tym bardziej że chodzi o Della. To są biznesowe sprzęty i były sprzedawane z gwarancją Next Business Day (prawdopodobnie na 48 m-cy, ja swojego kupiłem z gwarancją NBD na 5 lat). Raz z niej skorzystałem. Rewelacyjna sprawa - po 4 latach coś mi szwankowała karta wi-fi, bezproblemowy kontakt z Dell Polska, odpalenie Dell System Detect (apka na ich stronie) potwierdziło, następnego dnia przyjechał serwisant i wymienił płytę główną na nową (no powiedzmy - raczej na "odnowioną", ale z 2 letnią gwarancją), coś w niej nie grało z kartą grafiki, więc następnego dnia nowy serwisant z nową płytą. Więc pod tym względem uważam, ze Dell jest super. A zmierzam do tego, że zanim kupisz - poproś o service tagi kilku lapków (na naklejce na spodzie lapka), na stronie Della wpisz je i sprawdź status gwarancji (zobaczysz też ich konfigurację fabryczną). Niewykluczone, że są jeszcze na gwarancji NBD producenta, co w przypadku używanych sprzętów jest bardzo istotne. Sprawdziłbym też dedykowane karty graficzne na pokładzie, czy nie były wadliwe. W rodzinie już 2 lapki (HP i Sony) leżą w szafie, bo siadły karty NVidii z wadami fabrycznymi (właść. chodziło o rodzaj stosowanych lutów, za późno się połapaliśmy), a naprawa czegoś takiego na granicy opłacalności. Sam też mogę potwierdzić, że matowe matryce w Dellu są bardzo dobre - lapek chodzi od 6 lat niemal na okrągło, a matryca jak nówka.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Dzięki zenon06
Twoja druga propozycja mnie zaciekawiła. A jeśli chodzi o te poelasingowe to też mnie zachęciłeś komentarzem.
Z uwagi że jak Hornet nie mam "noża na gardle" więc na spokojnie przeanalizuję i rozważę wszystkie propozycje.

Sorry Hornet że ci się "wcinam" w temat ale myślę że oboje na tym skorzystamy.

Do góry