[Kupno] routera

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Mój router linksys (WRT54GL-EU) choć od tylu lat niezawodny, lecz muszę się z nim rozstać gdyż jest zbyt wolny, a dodatkowo w najbliższym czasie przechodzę do innego operatora, który w ofercie ma jeszcze lepsze warunki.
Potrzebny mi za rozsądną cenę, z dobrym zasięgiem, tak abym mógł swojej sympatycznej sąsiadeczce użyczać go, na przeszkodzie stoi jedna ściana betonowa i jedna gipsowa. No i powinien być w stylu "włączam i zapominam o nim"

Proszę o rady

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Jeżeli zmieniać na nowy to tylko z (ac) bo cofać się niema co. Dobry zasięg i prędkości ale niestety kosztem sporego zapotrzebowania na energię.

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
Podłączę się do pytania kolegi wcpicker. Mam ten sam router i niestety te same objawy - jak na dzisiejsze standardy jest za wolny.

Szukam następcy tego routera, ale z powodu ceny nie myślę o WRT1900AC :(
Interesuje mnie urządzenie z możliwością wgrania alternatywnego oprogramowania (np. DDWRT, Tomato) w wersji PL.
Teraz na moim WRT54GL korzystam z DDWRT (PL) i jestem bardzo zadowolony. Budżet do 700,00 PLN.

Za pomoc z góry dziękuję :)

A

Anonymous

win98 napisał:
Podłączę się do pytania kolegi wcpicker. Mam ten sam router i niestety te same objawy - jak na dzisiejsze standardy jest za wolny.

Szukam następcy tego routera, ale z powodu ceny nie myślę o WRT1900AC :(
Interesuje mnie urządzenie z możliwością wgrania alternatywnego oprogramowania (np. DDWRT, Tomato) w wersji PL.
Teraz na moim WRT54GL korzystam z DDWRT (PL) i jestem bardzo zadowolony. Budżet do 700,00 PLN.

Za pomoc z góry dziękuję :)
To może ASUS RT-AC68U? Posiada wsparcie dla DD-WRT, zewnętrzne anteny, ładnie się prezentuje i mieści się w podanym przez Ciebie limicie cenowym.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
U mnie bardzo dobrze sprawuje się Netgear WNR3500L. Już od ok. 2 lat działa praktycznie nieprzerwanie. Śle sygnał WiFi przez jedną ścianę nośną i jedną działówkę bez żadnego problemu. 60Mbit idzie po radiu pełną parą. Oprogramowanie Tomato - rewelacyjne opcje konfiguracji jak na moje potrzeby. Zastanawia mnie natomiast wyżej wspomniany Linksys WRT1900AC - rodzi się we mnie pytanie, czy on zaparza też kawę i podaje śniadanie do łóżka? Za tą cenę chyba powinien :scratch

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Do dyspozycji mam 200 - 300 zł internet będę miał z TOYA 50/10 lub 100/10

Przypominam że ważny jest dla mnie zasięg i to żeby nie było problemów z połączeniem.

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
Ponieważ nie jestem biegły w sprawach sieciowych, zależy mi na polskiej wersji oprogramowania w routerze.
Czy w proponowanych routerach Asusa i Netgear'a dostępne są odpowiednio DD-WRT i Tomatow wersji polskiej ?

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
win98 napisał:
Ponieważ nie jestem biegły w sprawach sieciowych, zależy mi na polskiej wersji oprogramowania w routerze.
Czy w proponowanych routerach Asusa i Netgear'a dostępne są odpowiednio DD-WRT i Tomatow wersji polskiej ?
Tomato jest też w wersji polskiej, przynajmniej do mojego WNR3500L (nie wiem jak z innymi modelami) - prawdą jest, że nie jest to najnowszy build ale wersja spolszczona jest na pewno

choć proponowałbym rozważyć nowszą wersję anglojęzyczną - często łatwiej się ogarnie po angielsku niż po polsku o co biega - choć i to zależy od tłumaczenia ;)

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
Chyba zdecyduję się na ASUS RT-AC68U, na razie z oryginalnym oprogramowaniem (bo nie znalazłem alternatywnego w pl). Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
wcpicker napisał:
Do dyspozycji mam 200 - 300 zł
Przypominam że ważny jest dla mnie zasięg i to żeby nie było problemów z połączeniem.
Ja przypominam że IEEE 802.11ac ma wiele odmian od AC600 do AC1900 jeśli chodzi o prędkość i zależne jest to od szerokości kanału i liczby strumieni.
Nie mam bezpośrednich doświadczeń z routerami IEEE 802.11ac więc nie chce się wymądrzać.
Sprawdź ile jest działających w okolicy urządzeń sieciowych, jak jest bardzo dużo to IEEE 802.11ac ma sens...ale to koszt bo trzeba mieć i router i kartę sieciową w tym standardzie.
Te 200-300zł to suma za którą możesz kupić porządny router 802.11n najlepiej z minimum 2 antenami, może i z trzema ale czy to będzie miało realny wynik w praktyce to popytaj na forach gdzie ludzie zjedli zęby na testach wydajności sprzętu.
Rozumiem że TOYA da Ci modem a nie router?
Zastanów się nad routerem z Gigabit WAN i LAN.
Zastanów się czy router ma mieć USB (serwer plików lub drukarka sieciowa)

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Nie zależy usb, jeżeli chodzi o ac to nie mam ochoty dopłacać dodatkowo za kartę sieciową która to obsłuży .W sklepie stacjonarnym w moim mieście polecono mi TP-LINK TL-WR841N za 59zł lub NETGEAR WNR614 za 85zł warto czy nie?
Ewentualnie polećcie mi jakieś dobre forum gdzie mógłbym się dowiedzieć jaki router zakupić.

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
233
@wcpicker jeśli chcesz router typu "włącz i zapomnij" to polecam routery Fritz!Box niemieckiej firmy AVM.

Bawiłem się tp-linkiem i OpenWRT i cenie ich możliwości, ale stabilność i wszechstronność Frytek sprawiła, że obecnie tylko z nich korzystam.
Fritz!Box-y są drogie ale u Niemców większość dostawców netu ma router razem z usługą w pakiecie, AVM daje 5 lat gwarancji a przeciętne umowy na net są na 2 lata, więc na rynku niemieckim masz sporo używanych sprzętów które mają jeszcze 3 lata gwarancji.

Jeśli nie masz nikogo znajomego za zachodnią granicą to na allegro, czy ebay też można fajne używki wyhaczyć, mnie się niedawno udało zakupić na allegro FRITZ!Box 7362 SL z 2-miesięcznym stażem za 215zł - czyli właściwie nówka.

Jak coś to Ci mogę doradzić jakąś frytkę, zależy jak masz doprowadzany net ADSL/VDSL czy po WAN, no i czy znasz niemiecki, bo nie wszystkie modele mają firmware w wersji polskiej czy niemieckiej.

Ogólnie porady tego typu najlepiej szukać na forum elektroda.pl lub bez-kabli.pl

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
FrantiQ napisał:
Ogólnie porady tego typu najlepiej szukać na forum elektroda.pl lub bez-kabli.pl
Zgadzam się. Tam szukaj porad tych co w praktyce przerabiali kwestie "mocy" routerów.
Przypomniałem sobie że jest coś takiego jak PENTAGRAM Cerberus P 6363. Ma trzy anteny i jeśli znajdziesz tanio,
podkreślam tanio czyli ciut drożej od TP-LINKa o którym piszesz to warto spróbować. Jeśli cena jest niska to w stosunku do parametrów to ciekawy wybór.
Poza tym to są minusy czyli firmware chyba nie często aktualizowane i chyba obsługa tylko po angielsku.

Do góry