Laptop Samsunga RV520 - problem

A

Anonymous

Witam
Posiadam mam problem z laptopem ponieważ jak próbuje go włączyć to wyskakuje mi czarny ekran,wszystkie kontrolki świecą się,radiatory działają tylko nie widzę nic oprócz czarnego ekranu.Po kilku krotnej próbie włączenia go udaje się i tak w kółko :scratch
Ktoś wie o co może chodzić?

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Re: Laptop Samsunga RV520

Ja miałem kiedyś taki problem z Acerem.Okazało się że uszkodzona była płyta główna.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23

Nie galopujcie...

Jaki to dokładnie model ? RV520-xxx ?

Może RV520-S02PL ?

Ogólnie najczęściej w "Szajsungach" pada układ graficzny, a nie cała płyta.

A

Anonymous

Podaje cały MODEL CODE:NP-RV520-A03PL
Zapomniałem dopisać że kuzyn 3 letni nie wiem czy skoczył czy tupnął noga jak laptop był zamknięty .

@edit
Możliwe że poszła jakaś warstwa płyty głównej,bo z tego co mi wiadomo składa się z kilku warstw .

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23

Każda PCB składa się z warstwa laminatów i wielu innych elementów.

Akurat ten model ma Intel HD 3000, a to nie były wadliwe układy.
Ale po tupnięciu dzieciaka faktycznie mogła zostać uzkodzona mobo.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144

Wydaje mi się że pada albo już padła karta graficzna , miałem podobny problem. Matryca czarna , diody migają no cóż to najgorsze co może się przytrafić a co może pomóc , regeneracja karty graficznej cena około 200 zł to pomoże na 3 , 4 miesiące albo wymiana płyty głównej z kartą graficzną cena około 800 zł i to rozwiąże problem w 100% ale jest kosztowne !

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23

@Tadek59

Niejednokrotnie wymieniałem układy graficzne na nowe sztuki. Fakt koszt ~300 zł. I pomaga to nie na 2 - 3 miesiące lecz trwale usuwa usterkę.

Pisząc o tych 2 - 3 miesiącach miałeś zapewne na myśli reballing, a to już zupełnie inna sprawa.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144

sPeRaCz napisał:
@Tadek59

Niejednokrotnie wymieniałem układy graficzne na nowe sztuki. Fakt koszt ~300 zł. I pomaga to nie na 2 - 3 miesiące lecz trwale usuwa usterkę.

Pisząc o tych 2 - 3 miesiącach miałeś zapewne na myśli reballing, a to już zupełnie inna sprawa.

Dokładnie miałem na myśli reballing ale jak wymienić w laptopie kartę graficzną na nową jeśli zintegrowana jest z płytą główną a tu pewnie mamy z tym do czynienia ?

A

Anonymous

Tak zintegrowana jest,ale mi się zdaje że to płyta główna poszła

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23

Dlatego napisałem o wymianie całego układu BGA. Koszt takiego układu do tego Samsunga to ~200 zł + wymiana ~ 150 zł.
Koszt nowej płyty głównej do tego Samsunga to w/g mojego cennika 780 zł + VAT (praktycznie nieosiągalne już)
Równie dobrze może się okazać, że nic poważnego się nie stało (po prostu luty wykruszone itp.)
W takich sytuacjach biorę PCB na "biurko" serwisówkę na monitor oraz multimetr w rękę. Dokonuję podstawowych pomiarów i jestem w stanie określić jaki element jest uszkodzony i czy jego reballing jest w ogóle możliwy (70% tak /30% nie). Reballing to rozwiązanie tymczasowe i tak samo pracochłonne jak wymiana układu. Za reballa biorę ~250 zł, za wymianę ze swoim układem ~350 zł (czasem drożej, kwestia ceny układu). A czy warto naprawiać to już kwestia właściciela sprzętu. Wymiana całej PCB to dość poważny koszt i warto wtedy wziąć pod uwagę zakup nowego sprzętu.

Do góry