A
Anonymous
Do wygrania zegarek LG G Watch. Konkurs rozpoczął się 29 czerwca 2014 r. o godzinie 12:00 AM (Eastern Time - US & Canada)
a zakończy się 6 lipca 2014 r. o godzinie 12:00 AM (Eastern Time - US & Canada).
a zakończy się 6 lipca 2014 r. o godzinie 12:00 AM (Eastern Time - US & Canada).
Zegarek LG G Watch nie jest urządzeniem autonomicznym. Żeby poprawnie działał, trzeba sparować go ze smartfonem. Musi to być urządzenie działające pod kontrolą Androida, bo z kolei na nim trzeba zainstalować aplikację Android Wear. Łączenie obu sprzętów via Bluetooth jest proste i nie sprawia żadnych kłopotów.
Ale już w trakcie tego procesu można dojść do wniosku, że urządzenie cierpi na niewielkie rozdwojenie jaźni. W czasie konfiguracji wybieramy język w jakim ma być wyświetlany interfejs zegarka. Wśród opcji nie ma języka polskiego. Ale nawet gdy wybierzemy angielski, niektóre powiadomienia będą wyświetlane po polsku.
Zegarek jest porządnie wykonany, waży 63 gramy, pasek jest lekko gumowy w dotyku i powinien być odpowiedni właściwie dla wszystkich nadgarstków. Urządzenie wyposażono dodatkowo w procesor 1,2 GHz, 4 BG pamięci wewnętrznej i 512 MB RAM.
LG G Watch Unboxing and Initial Setup
Podstawową funkcją zegarka jest wyświetlanie czasu. Tu na wyświetlaczu (przekątna ekranu 1,65") zawsze widoczna jest godzina. A dodatkowo, w zależności od kontekstu, będą pojawiać się też dodatkowe informacje. Może to być liczba kroków, pogoda albo ostatnie otrzymane powiadomienie.
A skoro już mowa o powiadomieniach - na ekranie zegarka wyświetlane będą wszystkie powiadomienia, jakie przychodzą na nasz telefon. Nowy mail, nowa wiadomość na Facebooku, informacja że ktoś do nas dzwoni, spotkanie zapisane w kalendarzu, albo informacja, że kopia zapasowa zdjęć została zapisana w chmurze.
Z poziomu aplikacji na smartfonie można wybrać, powiadomienia z których programów nie będą trafiały na zegarek. Z poziomu aplikacji Android Wear na smartfona można też instalować na zegarku dodatkowe programy. A raczej - można będzie je instalować, bo na razie lista jest całkowicie pusta.
Google chce wyróżnić zegarki działające pod kontrolą Android Wear tym, że odpowiednie informacje będą wyświetlane w odpowiednim czasie. Chodzi o kontekst, który ma być zapewniany przez Google Now. I właśnie z tym mam największy problem. Bo Google Now to świetna usługa. Tylko, że w Polsce nie możemy korzystać ze sporej liczby jej bardzo przydatnych funkcji. Na razie karty wyświetlane na LG G Watch są bardzo przydatne - bez wyciągania telefonu z kieszeni wiem, jak dojechać na spotkanie które mam po południu. W zależności od mojego położenia Google Now podpowiada mi, jaki jest rozkład jazdy autobusów z najbliższego przystanku bo wie, że przemieszczam się głównie transportem publicznym.
Źródło: technologie.gazeta.pl, androidauthority.com
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!