Miejsca gdzię są najlepsze konta mailowe?

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Posiadam kilkanaście kont pocztowych, po co? A cholera wie po co, ale mam. Mam na google i na microsofcie, w związku z zapędami szpiegowskimi tych korporacji tak sobie dumam gdzie można założyć sobie konto żeby było funkcjonalne, szybkie, bezpieczne, podchodziło z należytą powagą do anonimowości użytkownika. Podawajcie ludzie takie miejsca może się komuś przyda. Druga sprawa to np. przechowywani zdjęć, gdzie można by było robić to w miarę bezpiecznie z poszanowaniem własnej prywatności? Póki co trzymam kilka zdjęć ze swojej burzliwej młodości na google, ale mam mieszane uczucia co do tego miejsca.

A

Anonymous

alojzy napisał:
Mam na google i na microsofcie, w związku z zapędami szpiegowskimi tych korporacji tak sobie dumam gdzie można założyć sobie konto żeby było funkcjonalne, szybkie, bezpieczne, podchodziło z należytą powagą do anonimowości użytkownika.
Alojzy-najpierw napisz : co robisz przy pomocy tych skrzynek ? Jeśli nic to każda jest bezpieczna.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Druga sprawa to np. przechowywani zdjęć, gdzie można by było robić to w miarę bezpiecznie z poszanowaniem własnej prywatności?
Na własnym dysku.....a w zależności od tego jak burzliwą miałeś młodość to w szyfrowanym kontenerze :jezyk

Posiadam kilkanaście kont pocztowych, po co? A cholera wie po co, ale mam. Mam na google i na microsofcie
gratuluje trafnego wyboru co do google i micro :szydera
Pocztę najlepiej trzymać z dala od "demokratycznych" rejonów świata Rosja, Chiny, Kazachstan są dobrym wyborem...niech sobie czytają nasza korespondencje ale prawdopodobieństwo, że na prośbę naszych ubeków o wgląd do treści jako odpowiedź otrzymają środkowy palec wynosi 100%

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jeśli już ktoś skusi się na zagraniczną pocztę to należy zwrócić uwagę gdzie znajdują się serwery tej usługi aby nie dopuścić do sytuacji w której zadowoleni korzystamy z Yandex`a czy mail.ru a nasze wiadomości trafiają na serwer zlokalizowany u Angeli :jezyk

ptr

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Yandex - całkiem sensowna alternatywa gmaila i oczywiście znakomita alternatywa naszych krajowych kont pocztowych typu wp, onet, o2. Od kilku miesięcy yandex wycina IP nadawcy z nagłówka wiadomości, ma historię logowań, brak 2 stopniowego logowania. Jeśli nie masz nic przeciwko FSB to skrzynka jest ok. Tzw. pomoc prawna jest utrudniona bo Rosja to nie UE. Ale w grubszych akcjach nie licz że nie będą współpracować.

Openmailbox.org - całkiem sympatyczna skrzynka. Projekt wolontariacki, serwery są we Francji (retencja danych 1 rok), wycina IP z nagłówków, serwer trzyma wszystko zaszyfrowane, wbudowana obsługa OpenPGP, chmura, serwer xmpp. Po ostatnich akcjach w Paryżu polityka prywatności może się zmienić.

Ruggedinbox.com - Serwery w Bułgarii, ale podobno żadnych logów, wycina IP z nagłówków.
.
.
.
Żeby nie przepisywać to reszta tutaj :
#1 -

#2 -

Podstawowa zasada, jeśli szukasz dostawcy usług pocztowych szanujących prywatność to trzeba szukać poza USA i UE. Wiele znajdziesz na powyższych linkach. Jeśli szukasz czegoś jeszcze lepszego to musisz zejść do podziemi (deepweb)

alojzy napisał:
Druga sprawa to np. przechowywani zdjęć, gdzie można by było robić to w miarę bezpiecznie z poszanowaniem własnej prywatności?
Haha, wyrazy: przechowywanie, własne zdjęcia i z poszanowaniem prywatności nie pasują w jednym zdaniu ;)
alojzy napisał:
Póki co trzymam kilka zdjęć ze swojej burzliwej młodości na google, ale mam mieszane uczucia co do tego miejsca.
Tylko mieszane? Ja bym spać nie mógł jak bym trzymał foty gdzieś na jakimś googlu tym bardziej z burzliwej młodości :D

Zaszyfruj i trzymaj na jakiejś stabilnej (takiej która nie zniknie znienacka) chmurze. Do szyfrowania możesz użyć np. AxCrypt - program otwarto źródłowy, klucz 128 bit AES, szyfrowanie plików na hasło, na plik klucz albo to i to razem, samo deszyfrujące się paczki.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
kurcze
z sentymentu wszedłem na 126.com ......
ale tych robaczków to za chiny nie rozumiem ... :zaciesz

A szkoda, bo po kolei zamykam stare konta mailowe i szukam nowego adresu. Olać prywatność, coś takiego w sieci nie istnieje. Chciałbym prosty adres mailowy. Na googlu i hotmailu nic z sensem do celów w miarę oficjalnych nie jestem w stanie wymóżdżyć.

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Hornet napisał:
-najpierw napisz : co robisz przy pomocy tych skrzynek ? Jeśli nic to każda jest bezpieczna.
Nic nie robię, mam. Co do zdjęć to tragedii nie ma, kilkanaście zdjęć z Jarocina z 1993 roku i może z wcześniejszych lat itp. Na google i Micro mam z powodów telefonów, jak już pozakładałem to czasami zajrzę albo i zarejestruję się na nie "gdzieś". Wiem, że prywatności nie ma, ale temat ciekawy może komuś się przyda, także warto dopisywać jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Nicolas78 napisał:
Tutanota

g_-_-x-_-_-_70287x20160209175215_0.png

z artykułu w temacie:
(...)Zlokalizowana w Niemczech usługa pocztowa od marca zeszłego roku prowadzona jest przez prawdziwych bojowników wolności (jak się sami określają). (...) Tutanota oferuje też ciekawy, autorski system szyfrowania. Tak, wiemy że „autorski system szyfrowania” brzmi strasznie, ale autorzy zdecydowali się nie korzystać ze standardowego PGP, ponieważ chcieli, by szyfrowane były także tematy wysyłanych wiadomości. Oczywiście nie wymyślali przy tym własnych algorytmów, stosowane są tu AES-128 i RSA-2048, cały kod został też otwarty i udostępniony społeczności, by przejść z powodzeniem niezależny audyt.(...)
Oprócz lokalizacji (choć tu można się spierać, czy oficjalnie szanujące prywatność Niemcy są faktycznie dobrym miejscem na serwery prywatnej poczty), atutem Tutanoty jest także szyfrowanie załączników i częściowe szyfrowanie metadanych, wielojęzyczność (w tym obsługa języka polskiego), oraz dostępność aplikacji mobilnych – na Androida oraz iOS-a, oraz wtyczki do desktopowego Outlooka. Niestety nie podepniemy się jednak przez IMAP-a, niepokoi też wykorzystanie tego samego hasła, które używamy do logowania jako hasła szyfrującego zawartość skrzynek. Podstawowe konto o pojemności 1 GB jest płatne, kosztuje 1 euro miesięcznie za użytkownika i pozwala podpiąć własną domenę pocztową oraz korzystać z aliasów. Jeśli jednak chcemy korzystać Tutanoty tylko do celów prywatnych, to można założyć konto za darmo, tracimy jednak możliwość podpięcia swojej domeny i korzystania z aliasów.
SCRYPTmail

compose.jpg

Za tą webmailową usługą pocztową stoi Sergei Krutov, Rosjanin z Estonii, który wyemigrował kilkanaście lat temu do USA i uważa, że prywatność jest naszym prawem. Jego poczta ukrywa przed użytkownikami wszystkie techniczne detale, zarazem udostępniając zainteresowanym cały swój kod źródłowy, tak byśmy nie obawiali się tylnych furtek. Zastosowanie szyfrowania end-to-end (czyli takiego, w którym fraza szyfrująca nigdy nie opuszcza komputera użytkownika), kryptosystemów AES-256 i RSA-2048 (w przyszłości dla wersji płatnej także RSA-4096) oraz szyfrowania metadanych (czyli oprócz treści także listy odbiorców i załączników) dobrze świadczy o projekcie. Zaletami SCRYPTmaila są także prosty i przejrzysty interfejs, dbałość o bezpieczeństwo połączeń SSL, hostowanie skryptów wyłącznie na własnych serwerach, przejście niezależnego audytu bezpieczeństwa, łatwość integracji z oprogramowaniem OpenGPG, i możliwość wykorzystania aliasów pocztowych. Największe wady to umiejscowienie serwerów (Stany Zjednoczone), brak klienckich aplikacji mobilnych oraz obsługi IMAP (to czysto przeglądarkowa aplikacja), niektórym może też nie odpowiadać rozmiar skrzynki pocztowej (do tysiąca wiadomości), jak i to, że usługa pozostaje wciąż w fazie beta. To jednak oznacza też, że jest dostępna za darmo, jej twórcy przyjmują jednak datki w bitcoinach i litecoinach.
ProtonMail

PGkZppu.png

(...) Ten cieszący się sporym uznaniem społeczności szwajcarski dostawca lubi podkreślać znaczenie swojej lokalizacji, deklarując, że nasza poczta będzie tam bezpieczna tak, jak pieniądze w szwajcarskim banku. (...) Usługa wykorzystuje dwa hasła – pierwsze potrzebne jest do logowania, drugie do odszyfrowania prywatnego klucza RSA-2048, wykorzystywanego do odszyfrowywania skrzynki. Wszystko to dzieje się w przeglądarce – wykorzystano implementację OpenPGP w JavaScripcie.
ProtonMail szyfruje załączniki, częściowo szyfruje metadane, jest w pełni zgodny z OpenPGP, oferuje też usługę wygasania e-maili po określonym czasie (efemeryczna komunikacja a la Snapchat) i obiecuje liczne atrakcje w przyszłości, na czele z mechanizmem wygodnego importu kluczy innych użytkowników z innych usług pocztowych. Na swoją pocztę do wykorzystania dostajemy 1 GB. Główną wadą tego systemu jest brak obsługi IMAP. Do niedawna nie było też dostępnych aplikacji mobilnych, ale osoby, które prześlą na konto projektu 29 dolarów wsparcia, będą mogli pobrać wersje beta na Androida i iOS-a. Korzystanie z ProtonMaila jest darmowe, choć na założenie konta trzeba nieco poczekać.
cytaty z artykułu:

W dalszej części autor omawia również metody szyfrowania treści wiadomości elektronicznych w popularnych usługach pocztowych jak Gmail, Outlook, Yahoo Mail i GMX poprzez: rozszerzenie Mailvelope dla Google Chrome i Firefoksa z użyciem szyfrowania OpenPGP, na Androidzie za pomocą klienta poczty K-9 Mail i menedżera kluczy APG (androidowa implementacja OpenPGP), narzędzia GPG (Gpg4win) i rozszerzenie Enigmail w Thunderbirdzie.

Do góry