Mini Bezprzewodowy Mikrofon Klapowy BOYA BY-V20 USB C 2szt + odbiornik

Rycho

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5070
Mikrofon Klapowy BOYA BY-V20 USB C 2 mikrofony plus jeden nadajnik

Ciekawe rozwiązanie do prowadzenia transmisji online szczególnie w terenie do przeprowadzania wywiadów. W zestawie mamy jeden odbiornik podłączany do smartfona i dwa mikrofony które mogą pracować jednocześnie. W każdym mikrofonie możemy przyciskiem włączyć redukcję szumów i wtedy nie słyszymy dźwięków otoczenia czy miejskiego hałasu. Oczywiście możemy także poprzez aplikację do nagrywania nagrać wywiad na smartfonie. Odległość pomiędzy odbiornikiem a mikrofonami w wolnej przestrzeni sięga aż do 50 m.

Zakupiłem sobie taki zestaw ale napotkałem 3 problemy z którymi musiałem sobie poradzić:

1. Problem - mój smartfon nie posiada gniazda USB C lecz mikro USB

Zastosowałem przejściówkę mikro USB na Gniazdo USB + wtyczka przejściowa USB na Gniazdo USB C i po włączeniu na smartfonie funkcji OTG i podłączeniu odbiornika zaczęła migać niebieska dioda (gotowość do połączenia z mikrofonem) i mikrofon połączył się z odbiornikiem.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

2. Problem - w tablecie (Android) posiadam gniazdo typu USB C , a odbiornik mimo włączenia funkcji OTG nie łączył się z smartfonem.

Zastosowałem rozwiązanie które wydawałoby się nie logiczne ale okazało się skuteczne: Do gniazda USB C w tablecie podłączyłem wtyczkę przejściową z USB C na gniazdo USB do którego włożyłem drugą wtyczkę USB na gniazdo USB C do którego podłączyłem odbiornik, który zaczął poprawnie działać.

3. Problem - Czy można użyć ten mikrofon do prezentacji, prelekcji, aby nasz głos był słyszalny na sali w głośniku Bluetooth.

Rozwiązanie - do smarfona instalujemy bezpłatną i bez reklam aplikację Mikrophone:

A następnie parujemy smartfon (przez Bluetooth) z głośnikiem Bluetooth. Po podłączeniu odbiornika BOYA i połączeniu z mikrofonem włączamy w aplikacji funkcję mikrofonu. Aplikacja posiada regulację: czułości mikrofonu (Gain), głośności, equalizer oraz wybór mono lub stereo.

Do góry