Monitoring sieci domowej

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Mam ogromny problem z internetem. Otóż nawet jak wyłącze wszystkie laptopy itp to i wciąż często w ciągu dnia mam niską przepustowość łącza.. Wygląda to tak jakby jakiś potajemny komputer bardzo obciążał internet ściągając duże pliki w sieci.

Mam neta w netii.pl i problem mam od 2 tygodni. Posiadam ruter Netgear DGN2200v4 i wydaje mi sie, żę jest ustawiony prawidłowo. Natomiast nie mam jak w nim sprawdzić który komputer pobiera określoną ilość transferu..

Czy jest jakiś program który wyszuka i wyświetli które maszyny pobierają lub wysyłaja kb/s w czasie rzeczywistym? Czyli chodzi mi o coś na wzór programu NetBalancer ale po sieci ;/

Wyczyściłem router i nadal chodzi tak samo ;/ Są chwile kiedy jest idealnie a innym razem znów katastrofa.. Chcę najpierw sprawdzić i dopiero później ewentualnie zgłośić do usługodawcy.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
1. Po pierwsze - przeczytaj:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

2. Po drugie - sprawdź DNS (w ustawieniach routera). Jeśli są inne niż zalecane przez Netię - wpisz prawidłowe (lub secure DNS od Comodo)

3. Zmień hasło do routera i WYŁĄCZ możliwość administrowania nim zdalnie. Nadal będzie to możliwe "po kablu" - przez bezpośrednie podpięcie.

Sprawdź zachowanie sieci po tej operacji.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30558
Miasto
Trololololo
Przecież w ruterze masz pokazane jakie kompki podczepiają się do sieci, możesz też tam na sztywno ustalić które mogą się łączyć a cała reszta będzie automatycznie odrzucana.

A

Anonymous

Jest taki programik możesz wypróbować
czy ktoś Ci nie siedzi na łaczu
Who Is On My WiFi:

Who’s On My Wifi for Windows
Easily Detect all devices on your network
Runs in the background constantly looking for intruders
Be alerted when an Unknown Device shows up
Connect to Who’s On My Wifi Online for Reporting and Notifications

Co do Netii to nie będe się wypowiadał, bo już kiedyś dawałem screena z pozomu jej usług

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Ulala ale szybko odpowiadacie..

Quń napisał:
1. Po pierwsze - przeczytaj:

2. Po drugie - sprawdź DNS (w ustawieniach routera). Jeśli są inne niż zalecane przez Netię - wpisz prawidłowe (lub secure DNS od Comodo)

3. Zmień hasło do routera i WYŁĄCZ możliwość administrowania nim zdalnie. Nadal będzie to możliwe "po kablu" - przez bezpośrednie podpięcie.

Sprawdź zachowanie sieci po tej operacji.

Adres serwera DNS
Uzyskaj automatycznie od usługodawcy internetowego <--- mam to zaznaczone jeśli chodzi o adresy DNS

w Ruterze mam jeszcze jakąś usługę
ale nie wiem czy to jest ważna..

Co do zmiany Admina i hasła - o tym nie pomyślałem zawsze było domyślnie :p

OXYGEN THIEF napisał:
Przecież w ruterze masz pokazane jakie kompki podczepiają się do sieci, możesz też tam na sztywno ustalić które mogą się łączyć a cała reszta będzie automatycznie odrzucana.

Niby mam ale albo ten router jest dziadowski albo coś źle mam ustawione? Bo częśto nie pokazuje mi wszystkich laptopów i kompów podłączonych ;/ czy to po wifi czy kablu.. Nie wiem czemu. Nawet jak odświeżam to po prostu urządzenie jakby źle odczytuje lub odświeża.

Może to wina, że nie mam przypisanych urządzeń pod dany IP.. ale jezu nie chcę tego robić bo mam w domu 3 laptopy, 1 pc, 2 TV z siecią i konsolę + nie licząc smartfony oraz drukarkę sieciową. I kurcze musiałbym w każdym przypisywać IP? hmm Sam już nie wiem jak to ogarnąć.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Zweryfikowałbym te DNS-y - u mnie niby też był z automatu, ale router miał dziurę i zamiast DNS od operatora zasysał "obce". A wtedy muliło totalnie. Router NIE WYKRYWAŁ podpięcia innego sprzętu niż zwykły domowy.
Po wpisaniu poprawnych danych, zmianie hasła admina przez kilka dni był spokój, a później - z racji dziury w zabezpieczeniach routera DNS wskakiwały "obce" i cyrk się powtarzał. W rezultacie wyłączyłem możliwość zdalnego zarządzania routerem (właśnie ta dziura, z odczytem haseł admina z pliku tekstowego wysyłanego na zdalne żądanie). Od tego czasu jest spokój.

Poza tym: jakie zabezpieczenie WiFi i zasady dostępu gościa?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30558
Miasto
Trololololo
Hasła natychmiast zmień z domyślnych na swoje bo tak każdy się podczepi, a co do blokowania dostępu to poszukaj czegoś w dodatkowych opcjach konfiguracji WLAN.Blokować dostęp możesz nawet po adresach MAC, czyli zezwalasz dla swoich urządzeń a dla całej reszty wypad z automatu.

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Więc tak jakie DNS przydzielić?

Co do zlikwidowania zdalnego dostępu - tego nie widzę :( Tzn jest jedna opcja ale ona jest wyłączona i chbya dotyczy wchodzenia do routera przez inne kompy przez podany adres URL. Na szczęście to jest wyłączone.

Zabezpieczenia itp to mam tak jak na tym obrazku
gi575_2016-01-12_14h17_58.png

Nie mogę użyć tych drugich zabezpieczeń bo pisze, że wówczas nie będę miał wifi N (coś takiego).

Co do gościnnego to mam tak ustawione
pq232_a.png

odznaczyłem tę opcję co pokazałe strzałką.. BO nie wiem czy ona coś mogła powodować. Ale jak widać też jest wsio wyłączone.

Co do blokowania dostępu itp to chyba faktycznie pomyślę nad stałym przypisaniem urządzeń pod IP.. Zrobiłem tak z drukarką sieciową. Zastanawiam sie czy warto też ilość IP zmniejszyć/ Bo domyślnie jest od 0.1 do 0.254?

Mam pytanie jeśli akura tjesteśmy w temacie.
fq249_1.jpg

bh541_2.png

Czy warto coś tu ustawić? Mam netię po linii tpsa ..

hansik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
109
Witam. Rozgłaszanie SSID nie ma praktycznie nic do rzeczy. Ja bym ustawił tam, gdzie jest adres serwera dns i "użyj tych dns" "na sztywno" w ten sposób: dns1: 62.233.233.233, dns2: 87.204.204.204 (to są adresy netii), ale czy to da efekt trzeba sprawdzić "organoleptycznie".

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Dla gościa - włącz w Profilu1 zabezpieczenie WPA2/PSK (oraz użyj hasła). To na wypadek, gdybyś w pobliżu miał "hakiera", który (pomimo nie rozgłaszania nazwy punktu dostępu) i tak go wykrył lub, czego nie wykluczam, gdyby ktoś Twoją sieć i tak miał już w "ulubionych".

Co do DNS - proponuję dla testów DNS'y Comodo

- zapisać ustawienia i zrestartować router.

Za dwa - trzy dni sprawdź, czy NIE zostały zmienione. Jeśli tak - to nadal szukamy opcji w samym routerze przed reklamowaniem usługi w Netii. Czego również nie wykluczam.

I jeszcze jedna sprawa: jakie sąsiednie sieci nadają na tym kanale (12) ? Jest możliwe, że sąsiedzi są w pobliżu tego akurat kanału i sygnał się zakłóca.
To dla odmiany apką na androida (wifi Analyzer) - wyświetli zajęte lub najbardziej obciążone kanały. Warto przestawić, jeśli sąsiedzi również jadą na domyślnych kanałach 11 czy 12.

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Oki zaraz to zrobię

Wczoraj np wieczorem internet chodził superancko i sprawdzałem speedtest.. Natomiast po par minutach już znów wyglądało tak jakby ktoś coś ściągał.. A włączony miałem tylko smartfon i swój PC oraz konsole. I nie możliwe by to one ;/

Zresetowałem ruter do fabrycznych ustawien (hard reset) i było już dobrze.. Dziś rano znów chodzi gorzej ale nie aż tak źle.. Dziwne to .. może to wina Netii... A może ruter ? Bo Netie mam od 2 lat i do ostatniego miesiąca nie było takich problemów.. Czasami wariował net ale nie tak często jak teraz..

Do góry