- Reakcje/Polubienia
- 56076
źródło newsa:Jest też kilka innych, ciekawych informacji. Niedawno pisaliśmy o tym, że firma Facebook analizuje możliwości wprowadzenia płatnego dostępu do serwisu społecznościowego Facebook, w ramach którego dane użytkownika nie byłyby wykorzystywane do doboru reklam, a i te w ogóle nie byłyby wyświetlane. Fundacja Mozilla przeprowadziła własną sondę w tej sprawie.
Z danych Mozilli wynika, że tylko 12% internautów mogłoby zdecydować się na płacenie Facebookowi. Jedna czwarta nie ma zdania, a niecałe 63% odpowiedziało "Nie".
Przy okazji Mozilla zadała też parę innych ciekawych pytań. Z danych wynika, że po ujawnieniu skandalu z firmą Cambridge Analytica blisko dwie trzecie (73,22%) użytkowników Facebooka nie dokonało w ustawieniach serwisu żadnych zmian. Przeciwną odpowiedź udzieliło 26,78% użytkowników.
Na pytanie o to, czy pytany wie jakie typy danych osobistych zbiera Facebook, użytkownicy serwisu odpowiedzieli:
Z danych Mozilli wynika też, że tylko 19,34% użytkowników Facebooka wie jak znaleźć wszystkie dane zebrane na ich temat przez serwis. 19,22% wie jak stworzyć kopię zapasową wszystkich osobistych treści na Facebooku. 63,72% wie jak dodać wpis, który byłby widoczny tylko dla wąskiej grupy znajomych. Tylko 45,91% użytkowników serwisu twierdzi, że wie jak usunąć swój profil.
- Tak: 25,88%
- Nie: 26,1%
- Nie mam pewności: 48,01%
Co ciekawe, w pewnej kwestii świadomość użytkowników serwisu jest całkiem duża. Na pytanie o to, kto jest najbardziej odpowiedzialny za ochronę osobistych informacji w sieci, w sondzie były następujące odpowiedzi:
- Ja: 64,24%
- Firmy: 18,71%
- Nie mam zdania: 12,03%
- Rząd: 5,02%
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
źródło ankiety:
Zaloguj
lub
Zarejestruj się