Napięcie, natężenie i potencjał elektryczny

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Cześć, mam prośbę, czy mógłby mi ktoś z was po ludzku wytłumaczyć co to jest napięcie, natężenie oraz potencjał elektryczny?
Kompletnie nie mogę tego zrozumieć, a jest mi to potrzebne, bardzo proszę wytłumaczyć mi to możliwie jak najprościej.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Re: Napięcie, natężenie i potenciał elektryczny

Natężenie prądu elektrycznego
Prąd elektryczny dość często porównuje się do cieczy (np. wody) płynącej rurą. W takim modelu natężenie prądu jest odpowiednikiem ilości przepływającej wody w jednostce czasu. Im więcej ładunku (w modelu - wody) przepływa, tym większe jest natężenie prądu.

Napięcie
Napięcie to rodzaj ciśnienie elektrycznego, bez którego prąd nie popłynie.
Prąd to przepływy ładunku elektrycznego w czasie. (elektron itp.)
Bateria lub inny rodzaj źródła energii elektrycznej dostarcza napięcia jak i prądu. O wielkości prądu decyduje odbiornik podłączony do tej baterii.
I najprostsza analogia obwodu elektrycznego to hydrauliczna.
Prąd możemy sobie wyobrazić jako przepływ wody w rurach.
Prąd płynie w przewodach podobnie jak woda w rurach wodociągowych czym więcej elektronów (wody) przepływa w jednostce czasu, tym większy prąd.
Jeśli prąd elektryczny porównaliśmy do przepływu wody, to napięcie możemy sobie wyobrazić jako ciśnienie wody w instalacji.
W instalacji wodociągowej może panować duże ciśnienie (napięcie), ale jeśli wszystkie krany są pozakręcane, to woda (prąd) nie płynie.
Dokładnie tak jest z napięciem i prądem. Jeśli bateria(zasilacz) nie jest do niczego podłączona, to na jej biegunach występuje napięcie, ale prąd nie płynie.

Śnieżynka

Wygadany
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Polska
Dziękuję Ci remool teraz rozumiem już więcej.
A możesz mi jeszcze powiedzieć co to jest ƒ„potencjał elektryczny”?

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12550
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Potencjał elektryczny w danym punkcie pola to jest stosunek energii potencjalnej jaką ma ładunek w danym punkcie do wartości tego ładunku.

A tak obrazowo powiem Ci, że potencjał to jest taki "popychacz" który przepycha ładunek z jednego miejsca w drugie.

A różnica między potencjałami w różnych punktach to jest napięcie o którym remool napisał Ci wyżej.

A

Anonymous

Z reguły nie odkopuję tematów, zwłaszcza po takim czasie, ale ponieważ pytania o napięcie, natężenie pojawiają się na okrągło w całej sieci, więc temat jest ciągle aktualny, a ponieważ w pewnym programie było to ładnie wytłumaczone, to postanowiłam, że wstawię dla Was fragment tego programu

Do góry