Niechciane otwieranie przeglądarki www przez programy

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Wiele programów podczas instalacji, deinstalacji lub aktualizacji otwiera mi przeglądarkę internetową. Nawet jeśli zablokuję im połączenie z internetem, to przeglądarka i tak się otwiera, tylko po prostu strona programu się wtedy nie wczytuje. Jest to dość irytujące. Czy da się jakoś zablokować możliwość otwierania przeglądarki internetowej przez wybrane aplikacje?

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Te programy ładują odpowiednie pliki do folderu TEMP dzięki czemu zostaje uruchomiona przeglądarka z odpowiednią stroną. Zablokowanie strony w firewalu nie wystarczy, w tym przypadku dał by rade odpowiedni moduł hips który wyłapał by takiego dziada zanim się uruchomi, wystarczyło by go zablokować. Niestety mogło by to być bardziej irytujące od otwierania się przeglądarki, (ilość powiadomień + znajomość nazwy odpowiedniego pliku i w pore go zablokowanie :facepalm ).

Jak wpisuje dziaada to wyskakuje mi kochasia :zaciesz

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Czyli nie ma sensu z tym walczyć? Ech, no trudno...
Dzięki za odpowiedź :)

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
d0r0t@ napisał:
Czyli nie ma sensu z tym walczyć? Ech, no trudno...
Dokładnie tak jak piszesz, niema sensu z tym walczyć. Zapewne nie instalujesz aż tyle softu żeby było to tak dokuczliwe. Przy deinstalacji programu niekiedy autor prosi o informację zwrotną tzw. feedback w celach informacyjnych np. jaki jest powód że odinstalowywujesz program. Prawdę mówiąc nigdy nie podchodziłem do tego tematu jako do natręctwa. Wyzwalacz otwierania konkretnej strony jest zawarty w instalce programu, szkoda więc nerwów i czasu żeby walczyć z "aż" taką bolączką.
:piwko

Do góry