Niesprawność klawitury

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Ostatnio użytkuję Dell Latitude E6510
W ostatni weekend zabrałem go na pewien wyjazd. Podróżował w bagażniku w oryginalnej torbie. Po przejechaniu 120 km w laptopie nie działają pewne klawisze - Esc; 1; q; a; z;
Co może być przyczyną? Czy ktoś miał podobny problem?

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Powiem tak , jeśli klawisze ci nie wypadły wciskają się ok i przed wyjazdem wszystko działało ok , to ja stawiam na to że prawdopodobnie wypiął się ci pasek łączący klawiaturę z płytą główna jest to usterka mechaniczna związana z złym transportem laptopa .Jeśli jest na okresie gwarancyjnym to tylko serwis zostaje.Jeli jest już po gwaracji i wie się jak można dostać się pod klawiaturę usterke można usunąć samemu wpinając pasek na nowo w gniazdo łączące .Ja bym stawiał na to.

Moja rada :

Zdecydowanie pierwszą rzeczą, jaką należy nabyć w momencie zakupu laptopa, to specjalna torba, albo plecak. Zazwyczaj specjalne plecaki i torby są nieco droższe niż tradycyjne. Dlaczego? Są wykonane z mocniejszych i wytrzymalszych materiałów, posiadają dodatkowe zabezpieczenia i dodatki jak np. pokrowce, dzięki którym nasze urządzenie niezostanie porysowane w trakcie transportu lub zgniecione .

bag-400x400.jpg
torba_do_laptopa_natec_boxer_black_173.jpg

Wybór plecak, czy torba to sprawa indywidualna – wszystko zależy od naszych preferencji. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Jak już wspominałem na jakość wykonania i naprawdę nie warto tutaj oszczędzać szczególnie wtedy, gdy komputer będzie nam towarzyszył niemal codziennie w drodze do pracy, czy na uczelnię.

Ułóż go bezpiecznie

Odpowiednie ułożenie laptopa to też bardzo istotna sprawa. Najlepiej ułożyć go tak, aby był poddawany jak najmniejszym drganiom, minimalizując ryzyko uszkodzenia matrycy lub dysku twardego. Teoretycznie najlepiej komputer ułożyć pionowo, a nie płasko – w ten sposób przenoszona jest najmniejsza ilość drgań.

Tak naprawdę, bardzo dużą rolę będzie odgrywało to, czy transportujemy komputer w specjalnym miękkim pokrowcu – jeżeli tak jest, to drgania zostaną zminimalizowane, a my musimy zadbać tylko o to, aby torba była umieszczona nieruchomo np. w bagażniku samochodu, żeby nie suwała się na boki podczas jazdy .

Zrób kopie zapasową

Regularny backup może okazać się ratunkiem nie tylko w sytuacji, gdy komputer nagle odmówi współpracy, ale także wtedy, gdy zostanie skradziony. Utracony sprzęt może szybko zostać zastąpiony przez nowy, ale z danymi nie pójdzie już tak łatwo, szczególnie gdy na dysku notebooka przechowywaliśmy jedyną kopię istotnych dokumentów.

Dostępnych jest wiele różnych sposobów na robienie kopii zapasowych. Jedni regularnie zapisują na zewnętrznych dyskach tylko najważniejsze dokumenty i katalogi, inni z kolei robią pełne kopie obrazów dysków. Najważniejsze jest jednak to, abyśmy regularnie wykonywali backupy – zaoszczędzi nam to sporo pracy i czasu.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Dziękuję za odpowiedź.
O kopiach pamiętam, torba jest firmowa dell wg mnie profesjonalna. Po powrocie sprawdzę podłączenie klawiatury, znalazłem w Internecie poradnik dla tego modelu i przyznam że jest bardzo prosty, nie trzeba rozbierać całego laptopa. Laptop jechał w bagażniku, droga była nierówna więc być może masz rację.
Pozdrawiam

Do góry