Nowy dysk - podział na partycję, problem z instalacją

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Dlatego proponuję ci pomoc...

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Emmers napisał:
Gdy będziesz instalował od nowa wejdź w opcje zaawansowane i usuń wszystkie partycje, nie formatuj tylko usuń. . Nie dziel dysku na partycje tylko zainstaluj system na obszarze nieprzydzielonym, który powstanie po usunięciu wszystkich (absolutnie wszystkich) partycji. Tak będzie najprościej i najlepiej. Później po zainstalowaniu systemu pomogę ci podzielić dysk na partycje zrobimy to zdalnie.
ale po co używać dodatkowych programów, bo bez takich się nie obejdzie, skoro podczas instalacji sam instalator windows umożliwia podział dysku na partycje jakie tylko nam się przyśnią?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
eMCe napisał:
Emmers napisał:
Gdy będziesz instalował od nowa wejdź w opcje zaawansowane i usuń wszystkie partycje, nie formatuj tylko usuń. . Nie dziel dysku na partycje tylko zainstaluj system na obszarze nieprzydzielonym, który powstanie po usunięciu wszystkich (absolutnie wszystkich) partycji. Tak będzie najprościej i najlepiej. Później po zainstalowaniu systemu pomogę ci podzielić dysk na partycje zrobimy to zdalnie.
ale po co używać dodatkowych programów, bo bez takich się nie obejdzie, skoro podczas instalacji sam instalator windows umożliwia podział dysku na partycje jakie tylko nam się przyśnią?

tylko trzeba zacząć instalację

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
no i na tym ja bym się skupił ;)
hmm a czy wchodząc w Bios poprzez F2 i przechodząc do zakładki gdzie zmieniasz opcje bootowania masz którąś z tych rzeczy "Fast Boot" bądź "Secure Boot Control"?

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
andyxa napisał:
sorry,za post pod postem
chciałem od razu 8.1, a tu bum klucz nie działa
da coś radę wykombinować
mam kupione upgrade do 8
ważna rzecz -> "upgrade do win 8"
Trzeba na dysku zainstalować cokolwiek - win98 ..... win7, nawet bez podawania klucza, a dopiero potem odpalić instalację win 8. Przy pytaniu czy zrobić upgrade czy też nową instalke -> wybrać nową instalkę.

Mam " Win 8 pro upgrade" i jeśli zainstaluje na "goły hdd" to odrzuca mi mój klucz twierdząc że nieprawidłowy do tej wersji systemu. Jeśli z tej samej płyty robię nakładke na cokolwiek poprzedniego to przyjmuje klucz bezproblemowo.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
eMCe napisał:

Nie napisałem że potrzebny będzie jakiś dodatkowy program. Tylko, kolega instaluje system i dzieli dysk na partycje bodajże pierwszy raz w życiu. Dlatego radzę mu zainstalować system na całym dysku bez podziału na partycje. Podział dysku w Windows 8 można przeprowadzić po instalacji w zarządzaniu dyskami w bardzo prosty i przyjemny sposób.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Emmers napisał:
eMCe napisał:

Nie napisałem że potrzebny będzie jakiś dodatkowy program. Tylko, kolega instaluje system i dzieli dysk na partycje bodajże pierwszy raz w życiu. Dlatego radzę mu zainstalować system na całym dysku bez podziału na partycje. Podział dysku w Windows 8 można przeprowadzić po instalacji w zarządzaniu dyskami w bardzo prosty i przyjemny sposób.
ale czy jak zrobi tak jak mu napisałeś czyli nie utworzy partycji tylko zainstaluje system na całej wolnej powierzchni tego dysku, to rozumiem, że system sam utworzy jedną wielką partycję ale czy jest wtedy możliwość zmniejszenia z poziomu windowsa w zarządzaniu dyskami tej partycji systemowej?
wiem, że innych partycji tak ale czy systemowej hmm :scratch

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Panowie jestem na tym niedokończonym 8.1 ,proszę o wyrozumiałość

@eMCe
nie ma nic takiego,jest
boot 1 WD
boot 2 DVD

Trzeba na dysku zainstalować cokolwiek - win98 ..... win7, nawet bez podawania klucza, a dopiero potem odpalić instalację win 8. Przy pytaniu czy zrobić upgrade czy też nową instalke -> wybrać nową instalkę.

Mam " Win 8 pro upgrade" i jeśli zainstaluje na "goły hdd" to odrzuca mi mój klucz twierdząc że nieprawidłowy do tej wersji systemu. Jeśli z tej samej płyty robię nakładke na cokolwiek poprzedniego to przyjmuje klucz bezproblemowo.

zgadzam się,też mam upgrade 8,ale mam też wypalone 8.1 i instalka tego za pomocą mojego klucza nie była możliwa
dopiero ruszyła dzięki kluczowi od kolegi Emmersa

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Conti napisał:
andyxa napisał:
sorry,za post pod postem
chciałem od razu 8.1, a tu bum klucz nie działa
da coś radę wykombinować
mam kupione upgrade do 8

a nie było kiedyś z Windows 7 jeszcze, że sprzedawali za coś ponad 100 złotych upgrade w bodajże Carrefour i ludzie instalowali go na czysto, wszystko śmigało, klucz przyjmowało tylko nie do końca to takie legalne było :scratch

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
andyxa napisał:

@eMCe
nie ma nic takiego,jest
boot 1 WD
boot 2 DVD

zgadzam się,też mam upgrade 8,ale mam też wypalone 8.1 i instalka tego za pomocą mojego klucza nie była możliwa
masz możliwość w tym miejscu zmiany na coś takiego:
boot 1 DVD
boot 2 WD
?? ??

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
eMCe napisał:
andyxa napisał:

@eMCe
nie ma nic takiego,jest
boot 1 WD
boot 2 DVD

boot 1 DVD
boot 2 WD
?? ??

czyli restart i zmiana na tak jak piszesz ,będzie możliwość powrotu do tego jak jest teraz ??

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
W licencji win 8 upgrade jest wyraźnie, że należy dokonać upgrade z poprzedniej wersji systemu. Dlatego też instalator sprawdza czy był jakiś system na hdd. Jeśli był to klucz wersji upgrade jest przyjmowany, jeśli nie to odrzucany. Nie wiem jak z legalnością obejścia tego, ale nie sądzę, żeby ktokolwiek czepiał się.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Conti napisał:
Nie wiem, mam win7 boxa i dokupiłem upgrade do 8. W licencji win 8 upgrade jest wyraźnie, że należy dokonać upgrade z poprzedniej wersji systemu. Dlatego też instalator sprawdza czy był jakiś system na hdd. Jeśli był to klucz wersji upgrade jest przyjmowany, jeśli nie to odrzucany. Nie wiem jak z legalnością obejścia tego, ale nie sądzę, żeby ktokolwiek czepiał się.

to jest nowy dysk ,aklucza z upgrade nie przyjął :(

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
andyxa napisał:
boot 1 DVD
boot 2 WD

czyli restart i zmiana na tak jak piszesz ,będzie możliwość powrotu do tego jak jest teraz ??
DVD to napęd DVD
a WD to raczej dysk Western Digital czyli twardziel (no chyba że masz SSD)
A jeszcze jedno pytanie:
Sprzęt kupiłeś/dostałeś/znalazłeś :D
z systemem czy był "goły" ?

Do góry