Nowy dysk - problem z formatowaniem .

A

Anonymous

Pany dodałem nowego twardziela pod starego XP-eka.Konkretnie model WD Blue WD10EZEX 1TB i przy próbie tworzenia nowych partycji za pomocą AOMEI Partition Assistant wyskakuje mi taki zonk :

Nb1rYDo.png

Może ktoś będzie miał pomysł co z tym zrobić ?

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Re: Nowy dysk-problem z formatowanie.

Ciekawe co Ci blokuje? Podziel linuksowym GParted.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76

dziwne
musisz mieć coś zainstalowanego, co z miejsca skanuje dyski
może AV

Ze swojej strony napiszę, że już bardzo dawno zrezygnowałem z wszelakich programów zewnętrznych. Pod XP możesz przecież założyć partycje bez użycia zewnętrznych programów.
prawy przycisk na ikonce komputer / zarządzaj / magazyn / zarządzanie dyskami
Do ssd to się nie nadaje ale hdd ładnie dzieli.
Jak wbudowany w XP zarządca hdd nie da rady podzielić to zostaje płyta startowa albo GPar. albo aomei (powinna być opcja tworzenia takiej płyty).

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76

A, fakt, nowy hdd może wymagać aktywacji w zarządzaniu dyskami - zapomniałem o tym. W zarządzaniu dyskami trzeba sprawdzić czy jest "online".
In case of an offline or read-only status disk or volume, the modification of partition table could not be finished, then you need to switch them onto Online mode with Windows Disk Management or Diskpart tool, or to relieve the read-only attribute by Diskpart.

A

Anonymous

smarkałem się cały dzień z tym dyskiem :dziwak ...to wina XP-eka...na nim nie ruszy...na siódemce jest widoczny więc jutro machnę nowszy sys.
Dzięki Chłopcy !

Do góry