Nvidia sterowniki

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Które pobrać i zainstalować ze strony Nvidii czy producenta laptopa Asusa
do tej pory pobierałem z Nvidii ,ale po dzisiejszej rozmowie z serwisem mam dylemat
oni twierdzą ,że od nich,,czy mają rację ??
wagowo mają raz więcej niż ze strony Nvidii
karta to GeForce Gt 540 M
czy to jakaś rożnica,że sterowniki są zunifikowane :scratch ,a nie do konkretnego modelu ??

A

Anonymous

Jeżeli masz "javę" na stronie nvidi kliknijsz bodajże "Wyszukaj sterowniki" i samo wyszuka najnowsze sterowniki pod twoją kartę graficzną :).Co do różnicy to zależy.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
andyxa napisał:
Które pobrać i zainstalować ze strony Nvidii czy producenta laptopa Asusa
do tej pory pobierałem z Nvidii ,ale po dzisiejszej rozmowie z serwisem mam dylemat
oni twierdzą ,że od nich,,czy mają rację ??
wagowo mają raz więcej niż ze strony Nvidii
karta to GeForce Gt 540 M
czy to jakaś rożnica,że sterowniki są zunifikowane :scratch ,a nie do konkretnego modelu ??

Hm moim zdaniem ze strony producenta laptopa , przynajmniej masz pewność że będą kompatybilne z twoim modelem laptopa !

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Ja bym brał ze strony Asusa. W końcu to oni wiedzą lepiej co siedzi w konkretnym modelu ich laptopa.
nVidia Ci powie jak będzie jakiś problem, że to nie ich wina tylko Asusa.
U mnie na PC przy jednej z kart graficznych, nie wiem dlaczego już od kilku lat te od nVidii rozwalają system. Jak się zapomnę to czasami je zainstaluję i mam wtedy problem.
Wszyscy są dobrzy w tzw. spychologii...

Myślę, że bez względu skąd weźmiesz, powinny działać. Różnica pewnie jest w ilości dołączonych śmieci które i tak trzeba po instalacji powyłączać, a jak się da to pousuwać.

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
Sterowniki do kart graficznych ZAWSZE należy instalować ze strony producenta danego układu graficznego a nie strony producenta laptopa, w twoim wypadku Asusa.Sterowniki na stronie Asusa będą dużo starsze a co za tym idzie mniej zooptymalizowane do najnowszych gier.Żadnych śmieci przy tym się nie instaluje, wybierasz instalację niestandartową, w okienku odptaszkowujesz składniki które nie są ci potrzebne np. składniki 3D, automatyczne aktualizacje itd. a pod okienkiem zaznaczasz > czysta instalacja co zapewni pierw odinstalowanie starych sterowników i zainstalowanie najnowszych.Instaluję w ten sposób sterowniki od zawsze i nigdy nie rozwaliły mi systemu, oczywiście wybieram tylko stabilne wersje z certyfikatem WHQL a nie jakieś bety.

A

Anonymous

saper1972 napisał:
Sterowniki do kart graficznych ZAWSZE należy instalować ze strony producenta danego układu graficznego a nie strony producenta laptopa, w twoim wypadku Asusa.
Dyskutował bym.
Z samym twierdzeniem, co nie znaczy że nie Masz racji.
Sterowniki należy zawsze instalować z strony producenta laptopa.
Nvida sama podaje:
Sterowniki mogą nie działać na niektórych modelach laptopów (instalator poinfromuje nas o tym w trakcie instalacji) - w takim przypadku trzeba je pobrać z witryny producenta laptopa lub na przykład ze strony:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Są po prawej stronie:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Inna sprawa że producenci sprzętu po jakimś czasie, mają w nosie i nie dbają o aktualizację sterowników.
Asus pod tym względem jest ok, 2 dni przed premierą Windows 8.1 już dał nowszą wersję biosu, kilka dni potem resztę sterowników.

Samsung do tej pory udostępnił tylko sterowniki do grafy i do tego starsze od aktualnych o pół roku, i bluetooth. I nic po za tym.
Żeby było ciekawiej bo lap ma dwie karty, po instalacji samodzielnie, nie z strony producenta, wydajność kart na systemie Windows 8 podnosiła się i to dużo.

Asus nie robi z dbaniem o starszy sprzęt inaczej, może tylko dłużej trwa czas dodawania nowych wersji sterowników.
Mimo że producent doradza inaczej. Zawsze w nowszej wersji jest coś poprawione.
A serwisanci zawsze tak twierdzą, ale na pytanie kiedy się pokaże wreszcie nowsza wersja do naszego modelu cisza..
Stąd wniosek tak jak pisze saper1972 korzystniej jest jednak pobrać samemu.
I taka jedna uwaga.
Windows update w wyszukiwaniu sterowników bardzo się poprawił, chyba dwie wersje do tyłu Nvidia wypuściła sterowniki niedopracowane. Co ciekawe Update Microsoftu w aktualizacjach pokazał że jest aktualizacja sterowników, mimo że była to w sumie wersja beta. A na lapie z kartą ATI, pobrał mi takie stery których nawet na stronie AMD nie ma.

Szalony Informatyk napisał:
Jeżeli masz "javę" na stronie nvidi kliknijsz bodajże "Wyszukaj sterowniki" i samo wyszuka najnowsze sterowniki pod twoją kartę graficzną :).Co do różnicy to zależy.
Po co java, można samemu, wystarczy wskazać:

4882959Zrzut_ekranu__2_.png

I jest możliwość wyboru konkretnej karty:

3918263Bez_tytu__322_u.png

Do góry