OS X a Windows czyli o wyższości świąt ....

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
OS X a Windows czyli o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi.
Chciałabym poznać Wasze zdania nt. plusów i minusów systemu OS X - w odniesieniu do naszej rzeczywistości. W czym Windows jest lepszy, a w czym przegrywa z konkurentem?
Czy i dlaczego kupujemy albo kupilibyśmy, albo byśmy nigdy nie kupili komputera z OS X.

A

Anonymous

Osobiście miałam możliwość testowania Maca i powiem tak, poza wyglądem tego systemu nic mnie w nim nie zachwyciło i nawet gdybym miała możliwość kupienia Maca, to nie kupiłabym go gdyż poza przeglądaniem sieci i obsługą photoshopa, to nic tam w zasadzie nie można zrobić.
Mam windowsa i w zasadzie nie gram w żadne gry itp, ale w czasie pracowania na OS X, czułam się strasznie ograniczana i nagle zapragnęłam robić to, czego na tym systemie w zasadzie nie mogłam robić, czyli np granie w gry czy coś innego.
Jeśli chodzi o plusy i minusy obu systemów to jak dla mnie wygląda to tak:

Windows

Za tym systemem przemawia przede wszystkim, to że wszystkie aplikacje i gry na nim działają, czyli możemy robić wszystko co tylko chcemy

Na nie jest według mnie ilość wirusów oraz błędów, które potrafią pojawiać się w windows

Mac

Na plus jest duże bezpieczeństwo (coraz mniejsze)

na minus jest cena, ograniczenia systemu

Oczywiście plusów i minusów tych dwóch systemów jest wiele więcej, ale nie ma najmniejszego sensu ich wszystkich wymieniać

Nie chcę nikogo obrażać, ale jak czasami trafiam na jakieś fora o macu, to mam wrażenie, że większość osób, które mają maca, albo strasznie chcą go mieć podejmują taką decyzję, że mieć maca jest takie "super", w przekonaniu wielu osób jak masz maca, to jesteś kimś, nie ważne, że sporo osób nie potrafi obsłużyć tego systemu, ale najważniejsze jest, że mają komputer z jabłuszkiem ;))
Oczywiście nie każdy tak do tego podchodzi, ale spora część osób tak

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
I o to właśnie pytałam. Czy warto? Nie miałam okazji spotkać się osobiście z tym systemem, ale właśnie tak mówią właściciele Maców, że ONI pracują na MACu. Będę w niedalekiej przyszłości kupować nowy komputer - lapek. Mam możliwość kupienia w Stanach (czyli taniej), więc dlatego zadałam to pytanie. Jednak, tak jak przypuszczałam, nie usatysfakcjonowałby mnie system, na którym nie mogłabym robić tego wszystkiego, co robię. Jeszcze kłopot bym miała! :Stop
Dziękuję Olu za opinię! :dziękuję

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
.
iLNgH8V.jpg

Don’t Be a Faggot :szydera

windows_pc_vs_apple_mac.jpg

więcej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Windows używałem 20 lat i przez ten czas wystąpiło wiele problemów od wirusów po różne maści zwiechy , problemy ze sterownikami , problemy z kompatybilnością programów i co za tym idzie kolejnymi problemami ze stabilnością , można wymieniać i wymieniać. Nigdy przy tym systemie nie można było się nudzić
Aha zawsze orginalne systemy od 95 do windows 7 o win 8 nie będą w ogóle pisał :)

Co do maca krótko i na temat, spójny szybki system, 10 lat użytkowania i kilka systemów instalowanych jako oryginały po update i zero jakikolwiek problemów z systemem, system po tym czasie nie zwolnił , ładuje się tak samo szybko na moim leciwym macu.

Dlaczego przesiadłem się na maca? Sprawił to jedno zdarzenie , zainstalował update MIcrosoftu przez usługę windows update i komp po restarcie nie wstał, niestety straciłem ważna dla mnie dane.

To jest główny powód

Mój jedyny minus osx - starsznie nudny system w porównaniu z Windowsem , wiecie o co chodzi?
Minus macbooków - za drogie urządzenia, nie na naszą kieszeń.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Do góry