Pokaż swojego kompa!

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2
Witam! Nie znalazłem takiego tematu, więc postanowiłem założyć. Pewnego czasu buszując przy swoim starym dellu gx60 poszła mi płyta główna, a z nią pozostałe podzespoły. Musiałem kupić coś na cito. Jako, że nie jestem zapalonym graczem ,a komputer służy mi tylko do słuchania, oglądania filmów, pisania i korzystania z przeglądarki, złożenie takiego kompa nie było drogie. Jako, że lubię składać, skręcać i tworzyć coś samemu, komputer złożyłem od podstaw. Komputer miał być jak najbardziej cichy, a wszystkie jego podzespoły nowe lub leżaki na gwarancji - takie było założenie.

Na początek płyta Mini ATX - niezbyt górnych lotów, MSI PM8PM-L (MS-7222) dedykowana dla komputerów Medion. Leżak z 3 miesięczną gwarancją z przesyłką kosztował koło 70 zł z przesyłką.

LD0000519991.jpg

Generalnie nic ciekawego, ale jak na moje potrzeby wystarczy. Wejście AGP trochę komplikuje sprawę i kupowanie jakiejkolwiek dobrej karty graficznej mija się z celem, ponieważ przewyższa kwotę komputera.

Następnie procesor na slot 775. Pentium IV 3.0 1mb, cache, 800 mhz szyna - 25 zł i 6 miesięcy gwarancji. Na zdjęciu model z 2 mb cache

SL7Z9.jpg

Następnie kluczowa rzecz - chłodzenie. Od tego zależy temperatura procka i głośność. Trafiłem na promocję CoolerMastera TX3 i razem z przesyłką wyniósł mnie ok 60 zł - 2 lata gwarancji. Obecnie kosztuje ok 100.

Cooler%20Master%20Hyper%20TX3%2001.jpg

Do tego jego głośny wentylator został zamieniony na cichutki 9-łopatkowy Arctic Cooling F9 PWM

ac-f9-pwm-92mm_0.jpg

Następnie 2x1gb ram 533 mhz ddr2 - w sumie 80 zł, 1 rok gwarancji

super_talent_ddr3.jpg

Kolejny był zasilacz. Miał być tani i stabilny. Wybór padł na Fortrona FSP350-60 MDN - za 60 zł z przesyłką i 6 miesięczną gwarancją.

zasilacz-fortron-fsp350-60apn-350w-aktywne-pfc-bulk.jpg

Od razu wymieniłem w nim wentylator na Arctic Cooling F12 TC.

C-fakepath-arctic-f12-tc-ies81115.jpg

Jest to wentylator z czujnikiem temperatury na 40 cm kablu, dzięki któremu samoczynnie dobiera sobie obroty. Ten model Fortrona jest skonstruowany tak, że oddaje ciepło przez całą obudowę, a nie tylko radiatory w środku. Wentylator rozpędza się do 1350 RPM przy temperaturze 38 stopni, więc umieściłem czujnik w środku obudowy zasilacza na bocznej ściance. Uzyskałem kompromis między ciszą, a wydajnością. Podpiąłem go pod płytę główną, przez co mam możliwość kontrolowania obrotów w zasilaczu. Dodatkowo ściągnąłem grill dla lepszego przepływu powietrza, odizolowałem zasilacz od obudowy i zamocowałem wentylator na gumowych kołkach:

PC-RS1B.jpg

Kolejnym elementem była obudowa. Wybór padł na Foxconn TLM725

synnex_54688.jpg

Z przesyłką wyniosła mnie 60 zł. Nowa z wadą fabryczną, której rzekomo nie widać. Blachy niestety cienkie, kanty ostre, lakier łatwo się ściera pod śrubami. Poza tym nic lepszego mi nie trzeba. Spodobała mi się, dlatego ją wybrałem. Mój egzemplarz ma nieco inną ściankę boczną, różniącą się od tej na zdjęciu. Posiada większe otwory wentylacyjne. Pomieści 2 12 cm wentylatory z przodu i boku i jeden 90 mm z tyłu obudowy.

Ostatnim zakupem był dysk. Bardzo długo zastanawiałem się między 3.5 a 2.5. Wybór padł na Hitachi 80 gb 7200 RPM, 16 mb cache 80 gb pojemności. Koszt - 80 zł z przesyłką i 6 miesięczną gwarancją.

hts722080k9a300-pic3.jpg

Zamocowałem go na szynach:

Z10717_8450.jpg

Z10717_8449.jpg

A tak wygląda mój komp w całości.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A tak środek po uprzątnięciu i poukładaniu kabli

Z pracy jestem zadowolony. Komputer, mimo że technologicznie przestarzały, po odpowiedniej optymalizacji i konfiguracji śmiga aż miło. W dodatku jest cichutko, bez jakichkolwiek słyszalnych wibracji, tak jak chciałem. A tak wyglądają temperatury poszczególnych podzespołów w idle:

Schowek02_rhaenpp.jpg

W stresie temperatura procesora nie przekracza 45 stopni

Nie wiem, czym jest AUX, ale komputer w stresie nie zmienia tej temperatury. Generalnie, w nocy jest ledwo słyszalny. Pod obciążeniem wydaje z siebie cichy i miły dla ucha szum.

Zapraszam Wszystkich do zamieszczania swoich zdjęć i opisów :)

A

Anonymous

@Grummer-a dlaczego właściwie mamy ograniczać się do kompa ? Proponuję rozszerzyć temat o: "pokaż swoją chawirę","pokaż swoje auto" albo (dla odważnych) "pokaż swoją pannę" :hippie

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2
Chyba nie zrozumiałeś założeń tego tematu :). Chwalić się swoim samochodem mogę na na forum samochodowym, swoim domem na forum budowlanym, a to jest chyba forum o tematyce komputerowej prawda? I nie chodzi o chwalenie się, sam jak widzisz niespecjalnie mam czym się chwalić :jezyk

A

Anonymous

No nie wiem-w temacie wyraźnie czytam "pokaż" a nie "pochwal się" więc nic się nie stanie jeśli pokażesz swój dom Oxy jest bardzo elastyczny więc na pewno nie będzie Cię dyscyplinował za ujawnienie zdjęć nie związanych z tematyką komputerową ;)

A

Anonymous

Hornet napisał:
@Grummer-a dlaczego właściwie mamy ograniczać się do kompa ? Proponuję rozszerzyć temat o: "pokaż swoją chawirę","pokaż swoje auto" albo (dla odważnych) "pokaż swoją pannę" :hippie
Proponuje jeszcze dodać "pokaż swój tyłek" :szydera

To teraz ja :D
Procesor:
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
Płyta główna:
Asus Maximus IV Extreme-Z /intel Z68/
Pamięć RAM:
Patriot 12GB (3x4GB) 1600MHz CL7 Viper II Sector 7
Wentylator:
Noctua NH-U12DX 1366
Dysk twardy:
Western Digital Black 2 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 panisko :D
Karta graficzna:
Asus GeForce GTX 590 3GB DDR5 /782bit/ 3xDVI/mDP
Karta dźwiekowa:
Asus Xonar D2X/XDT
Głośniki:
Genius SW-HF6000 200W (5.1)
Nagrywarka DVD:
Samsung BD-ROM Combo SH-B123L x8 SATA (black)
Klawiatura:
Logitech G19 Gaming Keyboard
Mysz:
Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse
Zasilacz:
Seasonic X-660 660W 80 Plus Gold
Obudowa:
Cubitek HPTX-Tank Black

:szydera :szydera :szydera :szydera

baarao7

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
3
Pokaż swojego kompa, a powiem Ci kim jesteś :D Tak mi się nasunęło :dziwak

A

Anonymous

marsellus napisał:
To teraz ja :D
Procesor:
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
Płyta główna:
Asus Maximus IV Extreme-Z /intel Z68/
Pamięć RAM:
Patriot 12GB (3x4GB) 1600MHz CL7 Viper II Sector 7
Wentylator:
Noctua NH-U12DX 1366
Dysk twardy:
Western Digital Black 2 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 panisko :D
Karta graficzna:
Asus GeForce GTX 590 3GB DDR5 /782bit/ 3xDVI/mDP
Karta dźwiekowa:
Asus Xonar D2X/XDT
Głośniki:
Genius SW-HF6000 200W (5.1)
Nagrywarka DVD:
Samsung BD-ROM Combo SH-B123L x8 SATA (black)
Klawiatura:
Logitech G19 Gaming Keyboard
Mysz:
Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse
Zasilacz:
Seasonic X-660 660W 80 Plus Gold
Obudowa:
Cubitek HPTX-Tank Black

:szydera :szydera :szydera :szydera
Ale masz pięknie wyselekcjonowaną maszynę,prawdziwe cudeńko :ok jesteś może synem Zygi Solorza albo Jurka Staraka :szydera ?

A

Anonymous

iMac 21,5

Procesor: Intel Core i5-2400S 6MB (czterordzeniowy)
Pamięć RAM: 4 GB (2x GB) pamięci DDR3 1333 MHz
Dysk twardy: 500 GB (7200 obr/min)
Procesor graficzny: AMD Radeon HD 6750M z 512 MB pamięci GDDR5
Kamera internetowa: Apple FaceTime HD
Napęd optyczny: HL-DT-ST DVDRW GA32N SuperDrive
Klawiatura: Apple Wireless Keyboard
Mysz: Apple Magic Mouse

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Mac Pro: 2x Xeon 4 jajcowy co daje 8 jajek, Radeon HD 5770 (albo 5870), ram - sporawo .... i 2 ciekawe monitory pro .....
PC z c2d 8200, gf8800gt, 6 gb ram i caviar black 2x1TB. PC-eta zawsze składam własnoręcznie z w miarę przyzwoitych komponentów. :suuper Ostatnie składanie tak mi się udało, że od prawie 4 lat tylko wyganiam czasami pająki z obudowy .... :suuper :suuper

A

Anonymous

Dobra to teraz już poważnie :wariat

Proc:
Intel Core 2 Duo E7500 2,93GHz
Mobo:
ASUS P5KPL/EPU słabizna :jezyk
Grafa:
ASUS GF GTS250 1GB 256bit
Ram:
A-Data 4GB 800MHz nie pamiętam jaki model dokładnie :gwizdek
Dysk:
Western Digital Blue 500GB
Obudowa:
Jakaś noname z alledrogo :D do wymiany w najbliższym czasie....
PSU:
Od niedawna zapasowe-jak wyżej :p
Czyli jednym słowem szału nie ma :sarkazm
Komp już hula przeszło 2 lata i na razie problemów brak :D

20120106-wlgp-54kb.jpg

A

Anonymous

Conti napisał:
Mac Pro: 2x Xeon 4 jajcowy co daje 8 jajek, Radeon HD 5770 (albo 5870), ram - sporawo .... i 2 ciekawe monitory pro .....
PC z c2d 8200, gf8800gt, 6 gb ram i caviar black 2x1TB. PC-eta zawsze składam własnoręcznie z w miarę przyzwoitych komponentów. :suuper Ostatnie składanie tak mi się udało, że od prawie 4 lat tylko wyganiam czasami pająki z obudowy .... :suuper :suuper

Chyba nie piszesz na poważnie...
Naprawdę masz dwa Maki Pro (8000-10000 zł) ??

Do góry