Polskie programy nie dla Polaków

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas
Latanie koło ptaka i gniazda może być zgubne, pamiętajcie o tym. :p :p :p
A skoro Wam to lata to im tym bardziej. :pala :pala :pala

mac

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3
Miasto
Starogard Gdański/Berlin
Niestety prawa rynku, nic na to nie poradzimy :dziwak Gdyby mieli stronkę tylko po PL to na szersze wody by nie wypłynęli zapewne :klawik. A jak wiadomo każdy chce się rozwijać i zajść jak najdalej w tym co robi :jezyk
A tak poza tym to szczerze mówiąc lata mi to koło ptaka :szydera mam ważniejsze problemy :hippie :dziękuję
Dobrze piszesz marsellus :)
Po zatem Oxy jestem z Tobą :dziwak
SADZIĆ,PALIĆ,ZALEGALIZOWAĆ !! !! !! :szef :D

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44668
Miasto
Gdzieś w Polsce
Z jednej strony też powiem, że mi to koło ptaka :fakolec , ale z drugiej skoro sam producent zlewa produkt na swoim rynku, to jak on może się tu sprzedawać ?? :ireful ??

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
marsellus napisał:
Niestety prawa rynku, nic na to nie poradzimy :dziwak Gdyby mieli stronkę tylko po PL to na szersze wody by nie wypłynęli zapewne
Nie muszą mieć TYLKO strony PL.

Nie wiem czy to picie do konkretnych producentów czy tez softo-pismaków czy też ogólnie, mnie to wszystko jedno. Skoro od groma firm / sprzedawców / producentów itp przekłada swoje strony na polski lub mają polskie strony to wypadałoby aby polski producent też miał. co to za problem ??

Mam do takich identyczny stosunek jak do polaczków, co to wyjechali na roczek lub dwa za robotą za granicę (wszystko jedno gdzie) i po tym roczku czy dwóch latkach już nabrali takiego obcego akcentu i zapomnieli podstawowej gramatyki polskiej, że trudno ich zrozumieć.

Co do piractwa ->

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Szwajcarski rząd orzekł, że obecne prawo dotyczące praw autorskich nie wymaga zmian, gdyż konsumenci zaoszczędzone na piractwie pieniądze przeznaczają na inne cele, wspierając w ten sposób rozwój gospodarki. Co trzeci Szwajcar w wieku powyżej piętnastu lat regularnie „piraci” muzykę, filmy i gry. Co więcej, według badań, większość z nich nawet nie zdaje sobie sprawy, że łamie prawo, mimo kampanii edukacyjnej na ten temat.
:ok :ok :ok

win98

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
50
bizon napisał:
Latanie koło ptaka i gniazda może być zgubne, pamiętajcie o tym. :p :p :p
A skoro Wam to lata to im tym bardziej. :pala :pala :pala

Nic dodać, nic ująć.

Jeszcze do niedawna miałem zamiar kupić program firmy trololololo, czy tralalalala. Ale zobaczyłem ich stronkę i mnie zatkało - wszystko tylko po angielsku, serwer w Niemczech. Polska firma w Polsce, pracują w niej Polacy, a do nas rodaków (w tym klientów) szacunku nie mają. Niech się walą na ryj :fakolec. Na ulicy bym takim ręki nie podał, a mam dać im zarobić ? Jak to wytłumaczyć, że tylko kasa jest ważna, to na ile wyceniamy szacun do samych siebie ? Zagraniczny producent konkurencyjnego oprogramowania nie ma z tym problemu (posiada polskojęzyczną stronę), dlaczego ?

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Widzę, że o mały włos nie wziąłbym udziału w ciekawej dyskusji :scratch
@Bizon powiem ci tak, że jeżeli chcesz walczyć z takim przejawem "dyskryminacji" polskich producentów oprogramowania to chyba jedynie w Sejmie. Np:. mógłbyś złożyć obywatelski projekt ustawy,że firma która jest zarejestrowana w Polsce, ma tutaj swoją główną siedzibę itp. jest obowiązana do wydania Polskiej wersji programu i utworzenia polskojęzycznej strony. Nawet być może jedna z partii zainteresowałaby się tym tematem i istniałaby realna szansa jego realizacji a bynajmniej podniesiono by dyskusję na ten temat w mediach :scratch :eek:
Conti napisał:
Nie wiem czy to picie do konkretnych producentów czy tez softo-pismaków czy też ogólnie, mnie to wszystko jedno. Skoro od groma firm / sprzedawców / producentów itp przekłada swoje strony na polski lub mają polskie strony to wypadałoby aby polski producent też miał. co to za problem ??

Mam do takich identyczny stosunek jak do polaczków, co to wyjechali na roczek lub dwa za robotą za granicę (wszystko jedno gdzie) i po tym roczku czy dwóch latkach już nabrali takiego obcego akcentu i zapomnieli podstawowej gramatyki polskiej, że trudno ich zrozumieć.
Zgadzam się z Tobą. W ogóle z takim podejściem jakie mają polscy producenci oprogramowania to można by sądzić, że po co uczyć się w ogóle Polskiego. Ale to już w historii przerabialiśmy nie raz już chcieli nas "zrusyfikować" i "zgermanizować".
A po co Polscy producenci mieliby dbać o Stronę internetową po Polsku i Polską wersję językową programu?
A po to żeby chociaż w innych krajach wiedzieli, że program "pochodzi" z Polski i żeby nie lekceważyli naszego kraju. Może wtedy nawet spojrzeliby na mapy googla gdzie jest położony. Dlaczego to takie ważne? Bo były przypadki np: w latach 90-tych gdy Polski dziennikarz wyjeżdżał jako korespondent do innego kraju mówił, że jest z Polski a ludzie go pytali z jakiej Polski? Przecież Polski już dawno nie ma.
To tyle w tym temacie.

Eru

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Sosnowiec
Wy to na prawdę macie niezłe problemy...
Mi tam nie przeszkadza brak polskiej wersji strony, a nawet interfejsu danego programu po polsku, no ale zawsze znajdzie się ktoś komu to przeszkadzać będzie...
@Bizon widzę dalej ciągnie tę głupotę nie wiadomo po co... Chyba pojąć nie możesz, że lepiej zaistnieć na rynku globalnym niż lokalnym (tym bardziej w PL - no sorry taka prawda :p) (no chyba, ze chcesz żeby dany program zmienił się np w takiego ArcaVir'a :p) ... A jak na prawdę cię to tak trapi to nie używaj danego programu po prostu i po krzyku, przecież do używania nikt cię nie zmusza - jakbyś nie wiedział że np program jest polski i nie ma języka i strony w języku polskim to nie byłoby krzyku... I to tyle z mojej strony ponieważ nie widzę sensu marnować czasu na taką dyskusję :p

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas
Eru, Twoje opinie w tym temacie rozkładają mnie na łopatki, niezła młodzież nam wyrasta.
Tłumaczenie Tobie po co poważni producenci wprowadzają wiele różnych wersji językowych programów i swoich stron i do czego one służą nie ma sensu, Tobie i tak to lata. Lata Ci widać to jakim językiem mówisz, przyjdzie Niemiec i każe Ci gadać po niemiecku, to będziesz gadał, przyjdzie Rusek, będziesz klepał cyrylicą...Ty w ogóle wiesz jakiej jesteś narodowości i zależy Ci na niej? Weź się zastanów nad sobą chłopie.
Istnienie na rynku globalnym to istnienie także na swoim narodowym, kumasz to czy Ci to lata?
Jeśli będę uważał dany program za wart używania to będę go używał bez względu na cokolwiek, np. SS chociaż mam do producenta swoje anse.
Jakoś w normalnych krajach autorzy softu nie olewają swojego pochodzenia i strona w ojczystym języku jest jedną z podstawowych. Są kraje np. Francja, które wręcz obsesyjnie pilnują swojej tożsamości narodowej regulując to prawnie. Np. rozgłośnie radiowe mają obowiązek emitowania minimum 40% piosenek w jęz. francuskim w stosunku do tych po angielsku.
Mnie w tym wszystkim chodzi o poważne i uczciwe traktowanie nas polskich klientów przez co niektórych rodzimych autorów softu. Takie fora jak nasze powinny mieć w tej kwestii swoje zdanie i walczyć z tym, może to przynieść skutek. Wysługiwanie się im za byle lickę nie jest dobrym rozwiązaniem.
Mam zamiar napisać do UOKiK i zapytać jak to wszystko wygląda od strony prawnej.
Tyle w temacie, dzięki Oxy za założenie wątku. :jezyk

Likwis

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Okolice Krk
Zgadzam się z Her.Bizonem w 100%, nic dodać , nic ująć, wyczerpująca wypowiedź . :ok Polać mu! :piwko

Eru

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Miasto
Sosnowiec
Nie no na takie coś to aż wypada odpisać:

Tobie i tak to lata. Lata Ci widać to jakim językiem mówisz, przyjdzie Niemiec i każe Ci gadać po niemiecku, to będziesz gadał, przyjdzie Rusek, będziesz klepał cyrylicą...Ty w ogóle wiesz jakiej jesteś narodowości i zależy Ci na niej? Weź się zastanów nad sobą chłopie.

Hmmm nie wciąż będę mówił po Polsku bo jestem Polakiem (na niejednym filmiku widać jak Polacy uczą np przeklinać Anglików - my mamy z tego polew i oni też ale czy to dobrze o nas świadczy?) ale to w ogóle nie ma nic do rzeczy chłopie... Co ty jesteś dzieckiem zaborów czy co? :p

Istnienie na rynku globalnym to istnienie także na swoim narodowym, kumasz to czy Ci to lata?

Co nie zmienia tego, ze w Polsce mamy po prostu zacofanie informatyczne - tak dokładnie zacofanie - np ludzie wciąż wieżą, że AV mogą mieć 100% wykrywalność i płaczą jak coś ich zainfekuje - taki jeden przykład tylko :p

Są kraje np. Francja, które wręcz obsesyjnie pilnują swojej tożsamości narodowej regulując to prawnie. Np. rozgłośnie radiowe mają obowiązek emitowania minimum 40% piosenek w jęz. francuskim w stosunku do tych po angielsku.

Ale co mnie to interesuje? Co ty masz po prostu obsesje na pkcie patriotyzmu czy co? Fakt faktem mam totalną olewkę na wszystko (chociaż chętnie bym pozmieniał kilka rzeczy w naszym państwie) ale jakby co to mogę "łapać za karabin i bronić ojczyzny - toć to moja Ojczyzna" :p A to czego będę słuchał to tylko moja decyzja i nikt nie może mi tego narzucić :p

Mnie w tym wszystkim chodzi o poważne i uczciwe traktowanie nas polskich klientów przez co niektórych rodzimych autorów softu.

A co to, że program jest np tylko w języku ENG chociaż jest polski to nieuczciwe i lekceważące traktowanie klienta? A tu tak trochę z kontekstu: "Poza tym kupiłeś lickę, że nazywasz się klientem?" :p

Sam przetłumaczyłem kilka softów w tym Screenpresso (którego zresztą używasz) i dostałem dożywotnią lickę i uważam, że jakoś źle na tym nie wyszedłem gdyż i tak używam tego programu :p

Takie fora jak nasze powinny mieć w tej kwestii swoje zdanie i walczyć z tym, może to przynieść skutek.

No to walcz jak nie masz czego innego do roboty - zobaczymy co z tego wyniknie :p

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas
Te Twoje wypociny świadczą na jakim poziomie rozwoju zatrzymałeś się w tej chwili.
Nawet nie chce mi się już na to odpowiadać bo skończy się na kolejnej burdzie z Tobą.

Do góry