Problem z CDROm

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Zmieniłem dziś dysk w laptopie,zainstalowałem system Win7 32bit taki był i wszystko jest ok oprócz braku ikony CDROm.Wkładając płytę do napędu słychać rozruch,ale nie widzi ją laptop.Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie?

A

Anonymous

senior38 napisał:
Zmieniłem dziś dysk w laptopie,zainstalowałem system Win7 32bit taki był i wszystko jest ok oprócz braku ikony CDROm.Wkładając płytę do napędu słychać rozruch,ale nie widzi ją laptop.Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie?
Pokaż zrzut ekranu z menadżera urządzeń.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
kiedyś miałem podobny problem i pomogło zainstalowanie sterownika Rapid Storage

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Nie instalowałem i nie wiem skąd je pobrać.Dodam,że po zainstalowaniu systemu ikona stacji dysków była widoczna a dysk pobrał sobie swoje sterowniki i wtedy nastąpił problem.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
BIOS widzi napęd? Jaki to laptop?
I a propos - po zainstalowaniu sterowników chipsetu powinno dopiero wykryć dodatkowe urządzenia i zainstalować / zażądać podania sterowników. Da się znaleźć na stronie producenta laptopa lub, jak w przypadku chipsetu intela, ze strony Intela.
Dysk twardy wykrył system - ale win7 ma wbudowaną CZĘŚĆ sterowników SATA. Instalacja np. XP bez zintegrowanych sterowników SATA na dysku SATA, bez włączenia w BIOS obsługi "SATA as IDE" zakończy się komunikatem "brak dysku twardego" - nie zostanie wykryty.

Pokaż jeszcze menedżer urządzeń z widokiem ukrytych urządzeń.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Quń napisał:
BIOS widzi napęd? Jaki to laptop?
I a propos - po zainstalowaniu sterowników chipsetu powinno dopiero wykryć dodatkowe urządzenia i zainstalować / zażądać podania sterowników. Da się znaleźć na stronie producenta laptopa lub, jak w przypadku chipsetu intela, ze strony Intela.
Dysk twardy wykrył system - ale win7 ma wbudowaną CZĘŚĆ sterowników SATA. Instalacja np. XP bez zintegrowanych sterowników SATA na dysku SATA, bez włączenia w BIOS obsługi "SATA as IDE" zakończy się komunikatem "brak dysku twardego" - nie zostanie wykryty.

Pokaż jeszcze menedżer urządzeń z widokiem ukrytych urządzeń.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Bios widzi ponieważ zainstalowałem w tej chwili celem sprawdzenia XP ka i tu właśnie był komunikat brak dysku.Mój laptop to staruszek Acer TravelMate 2480.Poprzednio był dysk Pata 120G ale chciałem zwiększyć na 160GB i po zainstalowaniu Win 7 i póżniej Xp stworzył się właśnie ten problem Zrzut jest z tego dysku i zainstalowanego XP ka.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
1. Menedżer urządzeń XP - Widok - pokaż ukryte urządzenia. Jeśli jest widoczne coś pod CD / DVD na "szaro" - odinstaluj i zrestartuj, po restarcie punkt 2.
2. Do XP - sterowniki chipsetu intela, chociażby stąd:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
- jeśli to wina sterowników, nie zaś sprzętu - powinno wykryć CD i zainstalować sterownik.
3. Opcja hardware - wyłącz, odkręć śrubkę (w szczelinie oznaczonej ideogramem płytki CD na spodzie), przesuń płaskim śrubokrętem w odpowiedniej szczelinie (wysuń napęd z gniazda i wsuń - kilka razy), skręć.

Istnieje też najśmieszniejsza opcja - Win 7 pogryzł uprawnienia XP :D, a sam sterowników nie ma...

Co do problemu przy instalowaniu XP po win 7 - usuń partycje, załóż i sformatuj na nowo - w instalatorze windowsa.

I pytanie - czemu na takim sprzęcie win7? Z powodu zmiany dysku na większy? Przecież można utworzyć kilka partycji, jeśli potrzeba - a XP sobie poradzi i z większymi HDD niż 160 GB, a będzie jednak działał lepiej.

Do góry