Problem z instalacją gry na tablecie

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Hej :hi
Parę dni temu kupiłem chrześniakowi tablet Nvidia Shield K1 i do tego kartę pamięci 64GB. Tablet zaktualizowany do andka 6 a karta sformatowana jako pamięć wewnętrzna. Na tablecie pozostaje wolne ok 8 GB przestrzeni a na karcie prawie 58 GB a mimo to nie może zainstalować gry Hearthstone Heroes of Warcraft tzn po ściągnięciu gry pokazuje się komunikat **gra zainstalowana poprawnie** ale w czasie jej uruchamiania ( w trakcie rozpakowywania skrzyń, cokolwiek to oznacza :dziwak ) pojawia się błąd instalacji o treści ** Na twoim urządzeniu jest za mało wolnego miejsca, by zainstalować grę usuń część plików aby zwolnić grę. Jeśli korzystasz z zewnętrznego urządzenia magazynującego, jak karta SD, upewnij się, że masz uprawnienia do zapisu.** ?? ??
Poczytałem o tym trochę w necie i ile opinii tyle rad...a ja nie jestem androidowcem więc może ktoś z Was zna rozwiązanie??

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Zainstaluj program "Android Assistant" - zacznij od wyczyszczenia śmieci ("narzędzia" - oczyszczanie cache i śmieci systemowe - ostrożnie z "oczyszczanymi plikami")
Zerknij na pierwszej zakładce "Monitorowanie" na ilość pamięci ROM, pamięci wewnętrznej i karcie SD - jakie masz wartości?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
ROM 2,66GB/11,95GB
Pamięć wewnętrzna 2,66GB/11,95GB
RAM 1,03GB/1,89GB

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Z tego co widzę - nie widzi pełnej pojemności karty. Być może trzeba ją jeszcze raz sformatować. Być może nawet wymienić. Dasz radę podmienić na inną, chociażby mniejszą - i sprawdzić, czy działa gra?

RAM jest raczej do wyczyszczenia - zająć gigabajt to raczej system nie powinien. Druga zakładka - Procesy - wykończyć to, co się da.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Wchodząc w ustawienia systemu w zakładkę Pamięć i USB widnieje info 4GB wykorzystane z 69GB w tym Pamięć Wewnętrzna wykorzystano 2,67GB z 11,9GB i Karta SD wykorzystano 1,33GB z 58GB. Tak jak napisałem wcześnie karta Sd sformatowana nie jako nośnik wymienny tylko pamięć wewnętrzna ( tak ma nowy andek) i wszystkie apki instalują się na karte SD.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Karta Kingston micro SDXC SDC10G2/64GB 64GB Class 10 UHS-I
W necie wyczytałem, że gra instaluje sie na karcie SD ale wypakowuje na partycje systemowa która może być za mała i trzeba zwolnić miejsce ?? ??

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
gra zajmuje 2.32GB po rozpakowaniu

- Czyli powinna się zmieścić i śmigać.
Ciekawi mnie tylko, że program widzi 16 GB (11) na karcie - a powinien, tak jak system, widzieć te 64 (58) - zatem ALBO problem z kartą SD (sprzętowy) albo z dostępem do niej (co sugeruje komunikat) - chociażby uprawnienia.

Wyjmij ją całkowicie - i zainstaluj program ponownie. Pamięci wbudowanej spokojnie wystarczy. Kartę przetestuj i włóż jakąkolwiek inną - 8, 16... Ponieważ, jak poucza nVidia - ma być w NTFS, jeśli jest 64GB:

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Dopytałem młodego i sytuacja przedstawia się tak.... otóż gra była zainstalowana parę dni temu i przeniesiona na kartę pamięci, wszystko działało jak należy. można było grać bez problemu. W dniu wczorajszym gra dostała aktualizacje, pobrała ją ale nie może juz rozpakować plików i uruchomić się z powodu braku miejsca.
Kartę andek sformatował chyba do exfatu bo 7ka wcale jej nie widzi.
Może przywrócić tablet do fabrycznych to zwolni więcej pamięci i gra się bujnie ??
edit Doczytałem, że formatując w andku kartę jako "pamięć wewnętrzna" nie ma możliwości użycia jej w innym urządzeniu i może dlatego jest niewidoczna?

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199

- to nie ma co szukać innej przyczyny poza aktualizacją. Negatywne oceny gry dotyczą w przeważającej większości błędów po aktualizacji - różowe tło, brak obrazków, brak możliwości uruchomienia programu. Albo czekać - albo darować sobie tą aktualizację.

- można - ale gra się i tak nie bujnie. Nie ma zatem sensu.

Karta to karta - jeśli usunie się z niej partycję i sformatuje w NTFS - będzie dostępna. Win 7 (zwłaszcza 64 bit) ma niekiedy problem z odczytem exFAT. Będzie "nierozpoznany", "niewidoczny" lub o pojemności 0 GB.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Już prawie udało się zainstalować ale jednak brakło kilka MB wolnego a nie było już co wyłączyć i usunąć z systemu...i tu pojawił się problem :klawik. ...otóż chyba za dużo wywaliłem i tablet nie uruchamia się :dziwak . Odpaliłem go z kombinacji przycisków power i volume i mam do wyboru opcje **continue** ** Fastboot Protocol** **Recovery mode** ** Reboot** **power off**
Pewnie musiałbym wybrać Recovery mode aby przywrócić go do ust. fabrycznych?

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Pewnie tak...
Ale co, na litość, mogłeś usunąć takiego drażliwego bez praw root'a - administratora?

Chyba że ISTOTNIE gra ma kilkanaście gigabajtów wbrew temu, co napisałem - i zajęła praktycznie całą pamięć. W co wątpię.

Być może jednak problem jest w samym tablecie - może być jednak coś w nim uszkodzone.

Czyli - recovery mode na chwilę obecną. Później na czystym (i pustym) w pierwszym rzędzie spróbuj zainstalować grę.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Na czystym fabrycznym to samo z ta różnicą, że komunikat pokazuje się dosłownie milimetr przed końcem paska instalacyjnego...do tej pory działo się tak w środku instalacji. Czyli im więcej wolnego miejsca i pamięci tym gra rozpakowuje wiecęj plików....
Ale co, na litość, mogłeś usunąć takiego drażliwego bez praw root'a - administratora?
Źle to ująłem, nie usunąłem ale wyłączyłem wiele procesów i usług w tym systemowych i andek nie wstał
W necie wyczytałem, że wielu ludzi ma podobny problem gdyż gra pobiera i docelowo instaluje się na kartę SD ale przed instalacją wypakowuje się na partycje systemową do katalogu bodajże data, który jest zbyt mały i stąd ten problem. Rozwiązaniem ma być root i przeniesienie powiększonego kat data na kartę SD ....ale ja w to nie będę się bawił :nea ...nie mój sprzęt....

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Otrzymałem info, że po ostatniej aktualizacji gry, która miała miejsce kilka dni temu naprawiono problem i instalacja przebiega bez problemu.
Dzięki Quń za próby rozwiązania problemu, leci plusik :ok

Do góry