Problem z lenovo

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Wiatm :hi
Strzeliłem sobie ostatnio takiego lapka Lenovo Y510P i5-4200M/8GB/1000/ GT755M, zainstalowałem 7ke i pojawiły się małe problemy
1 Po uruchomieniu lapka na widoku połączenia z siecią wi-fi pokazuje się żółty trójkąt z wykrzyknikiem a także komunikat " brak dostępu do internetu " ...dodam że połączenie wi-fi jest realizowane i internet działa. Trójkąt znika po odpaleniu np przeglądarki i rozpoczęciu wyszukiwania
2 w menu start nie wyświetlają się poprawnie ikony kilku programów np liska, MBAM, ccleaner, zastosowałem kilka porad z netu dt pamięci cache ikon i bez zmian
3 Jak postępować z dyskiem tego lapka
Dysk twardy 1000 GB, SATA 5400 obr/min
Dodatkowy dysk 8 GB SSHD
standardowo czy brać pod uwagę że jest to hybryda?

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Jak u mnie jest ten żółty trójkącik, to mur-beton nie mam żadnego połączenia (np.router wyłączony) :p
Próbowałeś pewnie w związku z ikonami metodę z kasowaniem pliku IkonCache i restartem Explorera? Mnie czasem ten sposób pomagał, a czasem nie. Potem samo jakoś wszystko wracało do normy.
Ten dysk 8 GB, to od czego jest? No w każdym razie i tak "trza Ci dzielić tysiaka :klawik..

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Co do punktu 2 to tego próbowałeś?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Jeżeli chodzi o punkt 1, to być może ma to związek z zarządzaniem energią.

Ed2//
Wprawdzie problem wyglądał trochę inaczej ale może się przyda:

A

Anonymous

A czy ten lapek nie ma przypadkiem oryginalnie zainstalowanego Windows 8?
Co do dysku, to możesz go swobodnie traktować jak zwykły HDD, gdyż partycja flash nie jest dostępna dla defragmentatorów ani menadżerów plików.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
@up
A czy ten lapek nie ma przypadkiem oryginalnie zainstalowanego Windows 8?
Myślisz, że nie zauważyłbym tego :szydera :friends
Lapek kupiony bez systemu... hybryda daje mu niezłego kopa...
Cieszy mnie to, że dysk nie wymaga specjalnej konserwacji i może być traktowany jak zwykły HDD
Manila
Mnie czasem ten sposób pomagał, a czasem nie. Potem samo jakoś wszystko wracało do normy.
Tak samo miałem na samsungu gdzie wszystkie kombinacje alpejskie z ikonami nie pomogły aż do czasu kiedy samo wszystko wróciło do normy...oby tym razem było tak samo i obym nie musiał zbyt długo na to czekać :dziwak
.....No w każdym razie i tak "trza Ci dzielić tysiaka :klawik..
Tysiak podzielony na 5 partycji

Dzięki graf za linki , dziś lub jutro przetestuje porady i napisze co z tego wynikło

Pojawił się jeszcze jeden problem lecz raczej nie związany z lenovo tylko drugim lapkiem (samsung )....chodzi mianowicie o brak możliwości utworzenia połączenia w grupie domowej. Tworzę grupę na lenowo, generuję hasło, podpinam pod to samsunga połączenie jest tworzone a po chwili ukazuje się komunikat, że nie wykryto żadnej grupy domowej...dlaczego uważam ze to wina samsunga?....otóż zwykłe udostępnianie sieciowe miedzy tymi lapkami działa z ta różnica, że z samsunga nie mogę przeglądać plików udostępnionych przez lenovo ponieważ wyświetla się komunikat " system windows nie może uzyskać dostępu " lub "zły adres sieciowy "

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Przetestowałem wszystkie porady, odnośnie ikon, zawarte w linkach i nadal nic.....choć kilka dni później kilka ikon samoczynnie się "naprawiło" lecz kilka znowu "zepsuło" :dziwak może faktycznie za jakiś czas wszystko wróci samo do normy....oby
Problem z łączeniem się przez wi-fi nie wiedzieć czemu ustąpił sam ( za dużo rzeczy samych się dzieje na tym lapku :sarkazm ).
Pozostało jeszcze rozwikłanie zagadki braku możliwości utworzenia grupy domowej.
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy tego lapka ( może są tu takowi) dlaczego klawisze funkcyjne f9 f10 f11 f12 nie działają z klawiszem Fn skoro są do nich przypisane jakieś skróty a ja pobrałem wszystkie stery ze strony lenovo...no może oprócz tych do kopii zapasowej.
Działa za to klawisz F4 który nie jest funkcyjny :dziwak

A

Anonymous

Uruchom services.msc i sprawdź, czy nie masz masz wyłączonej usługi Dostawca grupy domowej a najlepiej zresetuj ustawienia usług systemowych do ustawień domyślnych za pomocą tego narzędzia:

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy tego lapka ( może są tu takowi) dlaczego klawisze funkcyjne f9 f10 f11 f12 nie działają z klawiszem Fn skoro są do nich przypisane jakieś skróty a ja pobrałem wszystkie stery ze strony lenovo
nie jestem posiadaczem lenowo, ale może to coś da ,potrzebujesz ATK Package lub ATK Hotkey
one są u mnie odpowiedzialne za działanie klawiszy funkcyjnych

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
No i grupa domowa nadal nie działa :scratch miałem kilka komunikatów ( na lenovo) odnośnie zapory systemowej, że to ona blokuje....ale jak się do tego zabrać :dziwak
Wyłączyłem zapkę i nadal bez zmian ...
Z tego co się dowiedziałem to pod win7 wszystkie klawisze funkcyjne mogą nie działać ( działają pod 8 ale pod 8.1 już nie :dziwak ) ...jednym słowem loteria taka

Do góry