problem z partycją recovery

mayszka1

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Radlin
Możesz też wykorzystać program z dzisiejszej promocji AOMEI Partition Assistant Pro Edition 5.2

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
do zarządzania partycjami i wykonać rozruch z ukrytej partycji z płyty bootowalnej utworzonej w tym programie.

Mam nadzieję że ci się uda, powodzenia.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Wygląda na to, że instalując "obcy" system zniszczyłeś oryginalny MBR na dysku twardym. Można włączyć odzyskiwanie z partycji Recovery na każdym dysku ze zniszczonym MBR ustawiając tę partycję jako aktywną. Niestety nie w każdym wypadku metoda ta daje 100% gwarancję odzyskania oryginalnego systemu. Wcześniej uruchamiamy komputer z pendriva z Mini Windows Xp na którym zainstalowany jest Paragon Partition Manager. Uruchamiamy go z paska szybkiego uruchamiania, odnajdujemy partycję Recovery i ustawiamy ją jako aktywną. Po restarcie komputer powinien się uruchomić z opcjami odzyskiwania właśnie z partycji Recovery.
Program do utworzenia pendriva z Mini XP znajdziesz utaj

... jedna uwaga odnośnie utworzenia takiego pena, otóż można go utworzyć z pozycji systemu XP. Skorzystaj więc z uprzejmości kogoś kto ma komputer z systemem XP. Jak się okazuje system Xp ciągle jeszcze w pewnych sprawach jest niezastąpiony.

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
Dzięki chłopaki za pomoc będę próbował gdy tylko znajdzie się więcej czasu

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
witam ponownie. ustawiłem partycję recovery jako aktywną i teraz wogóle się windows nie uruchamia jest tylko napis BOOTMGR is missing co robić pomocy

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ustaw ponownie małą partycję 100 MB jako aktywną , o ile ją masz-jest to zastrzeżona przez system partycja tworzona podczas instalacji Windows 7, a jeśli jej nie ma ustaw jako aktywną tę na której zainstalowany jest Windows 7. Komputer zawsze startuje z partycji aktywnej i szuka plików rozruchowych. System się nie uruchamia bo komputer startuje z Recovery ale jeśli nie startuje odzyskiwanie to szanse odzyskania systemu są nikłe, chociaż istnieją. Należało by uruchomić komputer z jakiejkolwiek płyty instalacyjnej Windows 7 32 bit , wybrać opcje naprawcze i za pomocą wiersza poleceń wystartować plik imagex.exe, w folderze tools na Recovery.
Pomógłbym ci w tym, bo robiłem już takie awaryjne przywracania ale niestety zdalnie przeprowadzić się tego nie da.

mayszka1

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Radlin
Wszystkie przypadki masz w instrukcji której link dostałeś ode mnie wystarczy dobrze popatrzeć.
Rozdział dotyczący twojego przypadku to:
Temat:
Instalacja Windowsa z recovery, kiedy rozruch z recovery został uszkodzony

A

Anonymous

Kiedyś wchodziłem na poniższą stronkę:

Jest tam link do programu Windows 7 Recovery Discs (x86/x64) - niestety teraz jest płatny... ale gdybyś go zdobył to:
01. Wypalasz płytkę pod Linuxem.
02. Odpalasz system z płyty: wybierasz język, klawiaturę itp.
03. Klikasz w opcję Repair your computer i wybierasz w okienku swój system.
04. Komenda: Startup repair.
05. Instalacja powinna naprawić system.
06. Restart.

Możesz wybrać drugą opcję, gdy pojawi się Repair your computer
01. Wybierasz: Command Prompt
02. Wpisujesz: bootrec/fixboot
03. Restart i wyciągasz płytę.

Cetus

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
47
ok dzięki chłopaki ale nadal się borykam z odzyskaniem systemu z partycji recovery dzięki jeszcze raz za pomoc. jeśli się nie uda to najwyżej odwiedzę jakiś serwis komputerowy. mam jeszcze do Was pytanko a gdybym ściągnął z netu windows seven starter i zainstalował go z kluczem który znajduje się na komputerze to system będzie legalny??

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Cetus napisał:
ok dzięki chłopaki ale nadal się borykam z odzyskaniem systemu z partycji recovery dzięki jeszcze raz za pomoc. jeśli się nie uda to najwyżej odwiedzę jakiś serwis komputerowy. mam jeszcze do Was pytanko a gdybym ściągnął z netu windows seven starter i zainstalował go z kluczem który znajduje się na komputerze to system będzie legalny??
Oczywiście , że legalny. Ważny jest klucz a nie pochodzenie nośnika, pozostaje kwestia aktywacji po instalacji systemu. Nie zawsze uda się aktywować system automatycznie ze względu np, na brak połączenia z internetem tuż po instalacji systemu. Ale nie należy rezygnować, jeśli na laptopie jest naklejka z kluczem i rodzaj systemu jest zgodny z kluczem, system powinien się aktywować. W ostateczności za pomocą połączenia telefonicznego, chociaż taka ewentualność występuje bardzo rzadko. jeśli limit aktywacji na tym samym sprzęcie został wyczerpany albo jest problem z połączeniem z serwerem Microsoftu. Prawdopodobnie problem będzie również z zainstalowaniem spolszczenia ale można go rozwiązać za pomocą VistaMizer.
Obraz ISO systemu możesz pobrać tutaj:

mogę udostępnić darmowy transfer, kwestia dogadania się w czasie, bo jeśli udostępnię teraz to za moment ktoś to wykorzysta.

A

Anonymous

Cetus napisał:
mam jeszcze do Was pytanko a gdybym ściągnął z netu windows seven starter i zainstalował go z kluczem który znajduje się na komputerze to system będzie legalny??
Nie mam pojęcia, czy dzisiaj jest to legalne. Musiałbyś zapytać u źródeł - Microsoft. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Jeśli kupiłeś komputer niedawno i nie wypaliłeś płytki/płytek recovery, może lepiej zwrócić się do Toshiby w tej sprawie. Sprawdź też w dokumentacji komputera, czy nie ma stosownej informacji na ten temat.

Pamiętaj też o tym, że jeśli będziesz chciał pociągnąć z netu Windows Seven Starter, skorzystaj z pewnego źródła. Ktoś przede mną podał Ci namiary. Nie bierz przypadkiem z torrentów, ponieważ wpakujesz się na pole minowe. Od siebie mogę podać namiary do wersji angielskiej edycji Windows 7 (Home Premium 32/64bit i Professional 32/64bit), którą można spolszczyć za pomocą Vistalizatora.

Wersja angielska Windows 7:

Vistalizator+pakiety językowe:

Oficjalne pakiety językowe systemu Windows 7 RTM:

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
giveawayday napisał:
Cetus napisał:
mam jeszcze do Was pytanko a gdybym ściągnął z netu windows seven starter i zainstalował go z kluczem który znajduje się na komputerze to system będzie legalny??
Nie mam pojęcia, czy dzisiaj jest to legalne. Musiałbyś zapytać u źródeł - Microsoft. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Jeśli kupiłeś komputer niedawno i nie wypaliłeś płytki/płytek recovery, może lepiej zwrócić się do Toshiby w tej sprawie. Sprawdź też w dokumentacji komputera, czy nie ma stosownej informacji na ten temat.

Pamiętaj też o tym, że jeśli będziesz chciał pociągnąć z netu Windows Seven Starter, skorzystaj z pewnego źródła. Ktoś przede mną podał Ci namiary. Nie bierz przypadkiem z torrentów, ponieważ wpakujesz się na pole minowe. Od siebie mogę podać namiary do wersji angielskiej edycji Windows 7 (Home Premium 32/64bit i Professional 32/64bit), którą można spolszczyć za pomocą Vistalizatora.
Przecież człowiekowi chodzi o wersję Starter a nie Home premium, Home Premium (polską) mam oryginalną w szufladzie i można od "wieków" ją pobrać na moim chomiku dla posiadaczy oryginalnego klucza, nie wydaje się płyty indywidualnie dla każdego komputera-nośniki są uniwersalne. Tak samo jest z wersją Starter, nośnik jest identyczny dla notebooków HP. Dell, Toshiba itp... inne są dodatki i informacja OEM Mam również CD z XP Home OEM i XP Professional OEM i jeszcze się nie zdarzyło by klucze z naklejek nie pasowały do systemów z tych CD.
Jeśli chodzi o legalność tego typu operacji o jaką pyta zainteresowany to chyba logiczne, że klucz systemu będzie zgodny ze stickerem, będzie aktywowany w Microsofcie i dodatkowo ma przecież dokumenty zakupu notebooka, w których czarno na białym jest napisane, że notebook ma zainstalowany system Starter Wyczerpuje to całkowicie znamiona legalności systemu bez względu na to z jakiego nośnika został ponownie zainstalowany.

A

Anonymous

Emmers napisał:
Przecież człowiekowi chodzi o wersję Starter a nie Home premium, Home Premium (polską)... Tak samo jest z wersją Starter, nośnik jest identyczny dla notebooków HP. Dell, Toshiba itp... Jeśli chodzi o legalność tego typu operacji o jaką pyta zainteresowany to chyba logiczne, że klucz systemu będzie zgodny ze stickerem, będzie aktywowany w Microsofcie i dodatkowo ma przecież dokumenty zakupu notebooka, w których czarno na białym jest napisane, że notebook ma zainstalowany system Starter Wyczerpuje to całkowicie znamiona legalności systemu bez względu na to z jakiego nośnika został ponownie zainstalowany.
Emmers, chyba się nie rozumiemy. Nie mam bladego pojęcia jak wyglądają na dzień dzisiejszy przepisy prawne Microsoftu w sprawie licencjonowania ich produktów. Jeśli jesteś prawnikiem, podaj linki do wykładni prawnej, jeśli nie jesteś, to rozumiem, że opierasz się li tylko na swojej interpretacji. Skoro tak podkreślasz, co jest legalne, a co nie, chcę Ci zwrócić uwagę na pewien drobny fakt: Windows 7 Starter można nabyć wyłącznie z nowym komputerem w postaci licencji typu OEM. Ściągnięcie z internetu to już inna bajka. Chyba dostrzegasz tę różnicę. Oczywiście Kolega Cetus zrobi to co uważa za stosowne i tyle w temacie. To jego sprawa. Natomiast nie zmienia to faktu, że przede wszystkim powinien zwrócić się w tej sprawie do Toshiby.
Emmers napisał:
Mam również CD z XP Home OEM i XP Professional OEM i jeszcze się nie zdarzyło by klucze z naklejek nie pasowały do systemów z tych CD.
Zgadza się pod względem technicznym, ale nie prawnym. Nie czepiam się, tylko nie lubię, jak ktoś nadinterpretuje pewne fakty. Każdy z nas jest dorosły i zrobi to co uważa za słuszne.

Pozdrawiam
:hi

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Zgadza się pod względem technicznym, ale nie prawnym. Nie czepiam się, tylko nie lubię, jak ktoś nadinterpretuje pewne fakty. Każdy z nas jest dorosły i zrobi to co uważa za słuszne.
Na dzień dzisiejszy wystarczy dokument zakupu systemu lub komputera z systemem, konsultowałem to z przedstawicielem Microsoftu telefonicznie kilka miesięcy temu. Kupiłem komputer HP z systemem Windows XP Pro , ale tylko teoretycznie (na obudowie jest sticker z kluczem i adnotacja w fakturze) fizycznie komputer nie miał dysku twardego i nawet pamięci RAM , ba- nawet procesora. Telefonicznie konsultowałem się z przedstawicielem Microsoftu czy zainstalowanie systemu i aktywacja kluczem ze stickera jest legalna i otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że tak. System skopiowałem ze starego komputera zmieniając jedynie klucz narzędziem KeyUpdateTool.
Microsoft jest bardzo tolerancyjny jeśli chodzi o źródło pozyskania instalatora i w każdej chwili daje możliwość legalizacji systemu w postaci zakupu aktualizacji, niestety obecnie jedynie do wersji najnowszej czyli Windows 8 z astronomiczną kwotą 1199 złotych, chociaż Windows 8 ciągle jeszcze można kupić w sklepie za niecałe 200 złotych. Tej polityki firmy absolutnie nie rozumiem.
U kolegi znalazłem oryginalne polskie wydanie DVD z instalatorem Windows 7 Starter SP1 -GSP1RMCSTFREO_PL_DVD.

Do góry