Problem z ubywającym miejscem na dysku ,,C''

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Ostatnio gdzieś widziałem podobny temat i problemem okazał się program do robienia migawek. Linka nie podam bo nie pamiętam gdzie to widziałem.
Jeśli chodzi Reboot Restore Rx to wyczytałem, że program tej samej firmy czyli Rollback RX nawet po wykasowaniu migawek nie zwalnia do końca miejsca na dysku. Trzeba te migawki najpierw zdefragmentować z poziomu programu czy jakoś tak bo są one nie widoczne dla systemu. Spróbuj odinstalować Reboot Restore Rx i wtedy zdefragmentuj dysk C.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Prawdopodobnie mógłbym Ci pomóc ale tylko używając pomocy zdalnej, np Team Viewer... Zbyt wiele jest niewiadomych np. lista programów uruchamiających się na starcie w tym programy wbudowane w system Windows 7 np automatyczna kopia zapasowa, ten program tworzy w tle pliki kopii zapasowej wszystkich plików systemu, plików multimedialnych i dokumentów osobistych wykorzystując albo folder Temp, albo System Volume Information (domyślnie ukryty i systemowy oraz całkowicie niedostępny dla użytkownika i administratora. Sprawdź pojemność tego folderu w ten sposób:
Żeby zobaczyć ten folder trzeba w opcjach plików i folderów odznaczyć zaznaczenie Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego oraz zaznaczyć pokaż ukryte pliki potwierdzić wykonanie tej operacji.
8b1bbe54-95fb-467c-b1f1-6b4ad6c85378_1_001.jpg

78b53481-c19c-43a1-8c3d-e34cc0fd6f22_1_002.jpg

b6911c73-d145-4c5d-a564-2bbb4d85ebf9_1_015.jpg

System Volume Information pokazuje nam zerową ilość miejsca zajętego ale tak naprawdę może zawierać do kilkudziesięciu punktów przywracania i tymczasowych plików kopii zapasowych.
Żeby zobaczyć co znajduje się w środku musimy uzyskać prawa dostępu do folderu.

Otwieramy notes i wpisujemy ciąg polecenia :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

W miejsce nazwa użytkownika wpisujemy zalogowanego użytkownika np. Emmers. I kopiujemy go do schowka.

Teraz otwieramy okienko uruchom z prawami administratora w menu start wpisujemy CMD i klikamy Enter. Wyświetla się okno wiersza poleceń gdzie wklejamy skopiowany z notatnika ciąg poleceń. Klikamy enter i w tym momencie folder o nazwie System Volume Information został odblokowany.
29e101a1-0bf4-4e60-99a7-3473bda8896b_1_poradnik%20004.jpg

Otwieramy folder i możemy sprawdzić czy faktycznie jest pusty. Jeśli znajduje się w nim bardzo dużo danych możemy go poprostu usunąć używając programu Unlocker. Po restarcie systemu utworzy się on sam automatycznie bez uszczerbku dla reszty systemu i danych.
Przy okazji wyłączmy automatyczne tworzenie kopii systemu w ustawieniach systemu.
Również niektóre programy mogą być przyczyną znikającego miejsca na C... np Shadow Deffender, programy do pobierania plików z Internetu (Ares, uTorrent , IDM)
Wszystko jednak wymaga szczególowej analizy systemu i to bezpośrednio. Dlatego prponuję Ci pomoc zdalną

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Elvis_JXL napisał:
Ostatnio gdzieś widziałem podobny temat i problemem okazał się program do robienia migawek. Linka nie podam bo nie pamiętam gdzie to widziałem.
Jeśli chodzi Reboot Restore Rx to wyczytałem, że program tej samej firmy czyli Rollback RX nawet po wykasowaniu migawek nie zwalnia do końca miejsca na dysku. Trzeba te migawki najpierw zdefragmentować z poziomu programu czy jakoś tak bo są one nie widoczne dla systemu. Spróbuj odinstalować Reboot Restore Rx i wtedy zdefragmentuj dysk C.

Dzięki kolego miałeś rację to wina tego programu odinstalowałem łącznie z migawkami i odzyskałem 40 GB , potem zdefragmentowałem dysk i na koniec ponownie go zainstalowałem innego tego typu programu nie mam a on robi to co robi dobrze i parę razy mnie ratował a w programie do defragmentacji dałem wykluczenia żeby nie defragmentować tego obszaru gdzie jest zainstalowany. No cóż raz na jakiś czas będę musiał go odinstalować i zdefragmentować dysk ale już wiem co było przyczyną :D

Jeszcze raz :dziękuję

Do góry