Problem z wymianą ramu

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
W moim już starszym laptopie Acer z 2007 r. postanowiłem wymienić dwie pamięci 2X1GB na 2x2 GB.Kupiłem takowe i przy wymianie mam problemy.Po zamontowaniu tych pamięci laptop w ogóle się nie uruchamia.Po wyjęciu jednej z nich ,laptop się pięknie uruchamia i pracuje na jednej pamięci.Po dodaniu pamięci.1GB też się laptop uruchamia,ale aida informuje mnie o ogólnej pamięci tylko 2GB,chociaż są w sumie 3GB.Co zrobić aby działały dwie pamięci 2x2GB?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Witam !

Sprawdziłeś że obie pamięci chodzi o te 2 GB chodzą każda osobno i jest dobrze a jak włożysz razem obie kości to nic się nie dzieje ?

I koleje pytanie obie kości są tej samej firmy i są zgodne z taktowaniem twojej płyty głównej i ile masz pustych slotów na pamięć 2 czy 4 , sprawdź każdy slot wkładając sprawdzony nowy ram czy w każdej kieszeni ( slocie ) pamięć działa.

I jeszcze jedno i najważniejsze jeżeli twój system jest 32 bitowy to więcej niż niecałe 3 Gb nie zobaczysz , tylko system operacyjny 64 bitowy obsłuży 4 , 8 , 16 itd GB ramu !

Być może jedna z tych nowych kości jest uszkodzona , sprawdź to programem MemTest
Link :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Tadek59 napisał:
I jeszcze jedno i najważniejsze jeżeli twój system jest 32 bitowy to więcej niż niecałe 3 Gb nie zobaczysz , tylko system operacyjny 64 bitowy obsłuży 4 , 8 , 16 itd GB ramu !
Zacznij przede wszystkim od tego, co napisał powyżej Tadek59 i sprawdź zalecenia producenta - nie napisałeś jaką architekturę ma Twój lapek. Zawsze możesz wyguglać markę komputera i takie dane znajdziesz. Dopiero później rozważ inne przyczyny.

senior38 napisał:
Po zamontowaniu tych pamięci laptop w ogóle się nie uruchamia.
Jeśli system nie obsługuje 4 GB RAM-u to lapka między innymi nie odpalisz.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Dziękuję za podpowiedz.Sprawa rozwiązana mój system jest 32bit i większego ramu nie zainstaluję.Ale czy mogę zostawić jeden ram 2GB a drugi 1GB na tych pamięciach laptop hula.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54772
senior38 napisał:
Dziękuję za podpowiedz.Sprawa rozwiązana mój system jest 32bit i większego ramu nie zainstaluję.Ale czy mogę zostawić jeden ram 2GB a drugi 1GB na tych pamięciach laptop hula.

Możesz zostawić ten zestaw, zawsze o 1GB więcej !! !!

A

Anonymous

senior38 napisał:
Senior38 !! Musisz coś uściślić. Ostatecznie co chcesz zachować? Czy 1 x 2 GB, czy też 2 x 1 GB. Nie będę już poruszał wątku działania pamięci RAM w trybie dwukanałowym (dual channel). Musiałbyś sprawdzić w jakim trybie pracuje Twój stary lapek. Możesz to zrobić za pomocą jakiegoś programiku do testowania pamięci. Przykładowo darmowy MaxxMEM² - PreView do pobrania z poniższej strony:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Wcześniej napisałeś, że po włożeniu jednej kości 2 GB i dodaniu drugiej - 1 GB, komputer i tak widzi 2 GB. Zostawienie jednej kości 2 Gb i drugiej 1 GB nic Ci nie da. Laptop będzie hulał, powtarzam hulał w dwóch przypadkach:
- 1 x 2 GB
- 2 x 1 GB
:hi

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Nie jestem znawcą laptopów ale jeśli to coś na bazie Intela i chipsetu 945 to nie zawsze rozpoznaje 4GB. Pamiętam jak chciałem sobie kiedyś kupić używanego "kultowego" Lenovo T60.
Czy sprawdzałeś uaktualnienia BIOS-u? może tam coś będzie o ilości RAM...
Czy próbowałeś wejść w ustawienia BIOS-u?
Co do pamięci to teoretycznie 2 x 2GB (nawet jeśli nie widzi tego system) będzie lepsze od 1GB + 2 GB bo przy 2 identycznych kościach korzystasz z dual channel.
Pytanie ile "tracisz" w codziennych, realnych operacjach a nie "pustych" benchmarkach...ale to już wymaga testów.
No i najważniejsze - jeśli system to XP to nie ma co się męczyć.

A

Anonymous

Mikelonsky napisał:
Nie jestem znawcą laptopów ale jeśli to coś na bazie Intela i chipsetu 945 to nie zawsze rozpoznaje 4GB. Pamiętam jak chciałem sobie kiedyś kupić używanego "kultowego" Lenovo T60.
W systemach 32-bitowych podskoczysz co najwyżej do 3 GB (czasem z kawałkiem).
Mikelonsky napisał:
Co do pamięci to teoretycznie 2 x 2GB (nawet jeśli nie widzi tego system) będzie lepsze od 1GB + 2 GB bo przy 2 identycznych kościach korzystasz z dual channel.
Senior38 napisał wcześniej, że nie mógł odpalić lapka po włożeniu 2 x 2 GB - architektura 32-bitowa. Nie wiadomo czy jego lapek pracuje w trybie dwukanałowym.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Mikelonsky napisał:
Pytanie ile "tracisz" w codziennych, realnych operacjach a nie "pustych" benchmarkach...ale to już wymaga testów.
No i najważniejsze - jeśli system to XP to nie ma co się męczyć.
Jest to właśnie system XP.

Do góry