problem ze sterownikami do usb w windows 8

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Od pewnego czasu mam problem ze sterownikami do
rozszerzony kontroler hosta usb rodziny mikroukladów Intel(R) 6 Series/C200 Series-1C2D
rozszerzony kontroler hosta usb rodziny mikroukladów Intel(R) 6 Series/C200 Series-1C26
wgrałem ostatnio najnowsze i było ok , ale od wczoraj problem powrócił
tzn raz jest wykrzyknik w menadżerze zadań a raz nie
pomaga uruchom ponownie / zamknięcie i uruchomienie po pewnym czasie nic nie daje/
wtedy nie ma żóltego wykrzyknika,że brak
jakieś sugestie ??
ps
na 7 nie było z tym problemów

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
459
Re: problem ze sterami do usb w 8

Spróbuj reinstalacje tych sterowników lub powróć do starszej wersji.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Re: problem ze sterami do usb w 8

wracałem do starszych /obecnie są/ nie mam już na to pomysłu
może ostatnie aktualizacje /wtorek/ coś pokombinowały albo jak próbowałem ten hyper-v w 8 /już wyłączony/
zależy tak jakby od jego humoru kiedy mają dobrze działać a kiedy ich brak
tylko z nimi jest ten problem

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
podobny problem w Windows 10 TP

Odkopuje temat.
Zainstalowałem sobie Windows 10, niedawno nawet najnowszy build 9879 i co ważne instalacja od zera (ISO ściągnięty ze strony M$) a nie z poziomu Windows 10 poprzedniego build-a.
Wszystko, ładnie, pięknie - to znaczy wszystkie bebechy pracują bez problemów. Zachciało mi się w ten weekend poeksperymentować z Hyper-V, dodałem funkcje Hyper-V do systemu. Ponowne uruchomienie systemu, jeszcze jedno uruchomienie i...problem !!
Ekran powitalny gdzie wpisuje się hasło jest ale ani myszka ani klawiatura nie działa (oba urządzenia wpięte do portów USB 2.0). Pomogło wpięcie dodatkowej klawiatury i myszki do nieużywanych portów USB 3.0. Od razu "lecę" do menadżera urządzeń i tam jak u andyxa wykrzykniki. Wykonuje dezaktywuj a zaraz potem aktywuj i wszystkie problemy znikają. Klawiatura i mysz (te podstawowe) komputer już rozpoznaje.
Uruchamiam ponownie (bez klawiatury i myszki na USB 3.0) i problem powraca...i coś mi się przypomniało...już to kiedyś miałem...kiedy testowałem Windows 8.1 (ISO ze strony M$, trial 90 dni) tyle że wtedy problem pojawiał się raz na jakiś czas i co ważne wtedy od razu po instalacji dodałem Hyper-V do systemu. Podobał mi się ten Hyper-V ale wkurzało czekanie kiedy to po raz następny będę miał problem przy włączeniu komputera. Szukałem rozwiązań. Okazało się że problemem mógł być kontroler ASMedia USB 3.0 i to że Windows 8.1 inaczej obsługuje USB. Poczytałem także że ludzie musieli dezaktywować inne części komputera aby nie było problemów z USB w Windows 8. Część ludzi modyfikowała system aby obsługiwał USB jak Windows 7 ale nie miałem ochoty na takie eksperymenty.
Nie chciałem się denerwować więc Windows 8.1 "wyleciał" w kosmos :pala
Dziś po usunięciu Hyper-V Windows 10 hula bez problemu tyle że ja już wolę Windows 7 a Windows 10 zostawiłem dla takiego małego "sportu" ale bez Hyper-V to nie ma sensu.
Pozostał mi jeszcze jeden trik czyli dezaktywacja w BIOSie legacy USB (podobno działa) ale to wtedy kiedy będę miał więcej czasu i więcej cierpliwości.
Pytanie:andyxa czy Ty rozwiązałeś swoje problemy z USB?

Do góry