Program do obróbki grafiki

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Panowie mam problem. Otóż wiem, że najlepszy program do obróbki grafiki to Photoshop - lecz niestety jest płatny.

Szukam prostszego i darmowego programu, którym będę mógł łatwo i szybko na przykład wymazać dowolny fragment, wkleić tło zamiast innego.. Np jest grafika
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
- chodzi o ten cover pudełko od wersji mac. Aby łatwo można było jego wyciąć.

Mam obecnie IrfanView i Zoner Photo PRO - tym drugim niby się daje rade zrobić, ale jest jakiś trudny ;/

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Polecam darmowy
. Program po polsku, a pomoc i tutoriale znajdziesz tutaj:

Gdybyś mimo to miał problemy z obsługą, to mogę pomóc przez Skype. Wycięcie tego pudełka ze zdjęcia jest bardzo proste, ale wiadomo, że z każdym programem trzeba się zapoznać. W Zonerze w zasadzie robi się to podobnie jak w GIMP-ie. Trzeba sobie dla precyzji powiększyć widok do ok. 200% i użyć narzędzia Lasso wieloboczne. Następnie odwrócić zaznaczenie i wyczyścić tło klikając DELETE. W GIMP-ie też jest narzędzie lasso, ale lepiej użyć ścieżek. Zmiana tła na inne będzie łatwiejsza w GIMP-ie, ponieważ Zoner w zasadzie nie obsługuje warstw. Jest tam taka namiastka warstw i można sobie poradzić, ale wolałabym do tego użyć GIMP-a.
Generalnie GIMP nie jest prostszy w obsłudze od Zonera, ale ma więcej opcji i niektóre rzeczy chyba wygodniej jest zrobić w GIMP-ie, zwłaszcza gdybyś chciał wyciąć coś bardziej skomplikowanego niż takie proste pudełko. No i na pewno jest prostszy od PS-a ;)
Raczej nie znajdziesz programu, w którym można wyciąć element ze zdjęcia i podmienić tło łatwiej niż w Zonerze czy GIMP-ie. Chociaż kiedy trzeba obrysować kontury skomplikowanego obiektu ścieżkami, to wolę to zrobić w Inkscape (wygodniej manipulować ścieżkami) :p

Do góry