Program do tworzenia kopii partycji systemowej

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Szukam wygodnego i darmowego programu za pomocą którego zrobię kopię całej partycji wraz z systemem i wszystkimi zainstalowanymi aplikacjami (chodzi o to aby po przywróceniu pulpit był już przystosowany do pracy - czyli w takim stanie w jakim go zrobiłem przed backupem).

Przez ostatni rok używałem Aomei Backupper ale ostatnio zawiódł mnie po problemach i próbie przywróceniu systemu i partycji.

Mam w PC 1 dysk SSD i chciałbym zrobić backup na zewnętrzny dysk USB (WD Elements 1TB). Ważne aby w razie problemów można było go łatwo przywrócić.

Proszę o pomoc.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
zefirek83 napisał:
Szukam wygodnego i darmowego programu za pomocą którego zrobię kopię całej partycji wraz z systemem i wszystkimi zainstalowanymi aplikacjami (chodzi o to aby po przywróceniu pulpit był już przystosowany do pracy - czyli w takim stanie w jakim go zrobiłem przed backupem).

Przez ostatni rok używałem Aomei Backupper ale ostatnio zawiódł mnie po problemach i próbie przywróceniu systemu i partycji.

Mam w PC 1 dysk SSD i chciałbym zrobić backup na zewnętrzny dysk USB (WD Elements 1TB). Ważne aby w razie problemów można było go łatwo przywrócić.

Proszę o pomoc.

WD ma program do backupu, taka okrojona wersja Acronisa, myślę ,że Cię zadowoli.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12360
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Możesz też sprawdzić Keriver 1-Click Restore. W wersji free ma wystarczające możliwości do tego co potrzebujesz

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
andyxa napisał:
zefirek83 napisał:

Proszę o pomoc.

WD ma program do backupu, taka okrojona wersja Acronisa, myślę ,że Cię zadowoli.

A który to program jest od WD? Bo znalazłem jakiś SmartWare ale jest płatny.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż a ja polecę darmowy Reboot Restore Rx możesz podczas instalacji zaznaczyć , które partycje cię interesują.
Program o tyle dobry że ma konsolę odzyskiwania i kiedy Windows nie ruszy to podczas uruchomiania i kliknięcia klawisza home możesz przywrócić cały swój system ze wszystkimi ustawieniami.Program malutki i prościutki po instalacji robi sobie pierwszego snapa a potem możesz zrobić to np:raz w tygodniu , w trayu jest mały biały kwadracik , kiedy chcesz zrobić snapa najeżdżasz myszką na ten kwadracik i przyciskasz prawy przycisk myszki i robisz snapa systemu , ikona zmieni się na kolor brązowy i tu jest zagwozdka o której trzeba pamiętać ! Jeżeli nie najedziemy ponownie na ikonkę i nie klikniemy aby zmieniła kolor na biały to po zamknięciu systemu możemy stracić zapisane dane typu dokumenty bądź dopiero co zainstalowany program.Ikonka w kolorze brązu to wirtualizacja systemu a zatem możemy tak zrobić kiedy testujemy jakiś niepewny program zaś kiedy zmienimy kolor na biały wszystko będziemy mieli zapisane i zawsze gdyby co to możemy wrócić do ostatnio zapisanego snapa. Program tworzy tylko jeden punkt przywracania i to jest pewien mankament , osobiście go polecam bo jest bardzo szybki w działaniu , tworzenie obrazu systemu czyli zmiana ikonki z białej na brąz to sekundy a przywrócenie systemu to 2-3 minuty.

Link :

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Tadek59 napisał:
No cóż a ja polecę darmowy Reboot Restore Rx możesz podczas instalacji zaznaczyć , które partycje cię interesują.
Program o tyle dobry że ma konsolę odzyskiwania i kiedy Windows nie ruszy to podczas uruchomiania i kliknięcia klawisza home możesz przywrócić cały swój system ze wszystkimi ustawieniami.Program malutki i prościutki po instalacji robi sobie pierwszego snapa a potem możesz zrobić to np:raz w tygodniu , w trayu jest mały biały kwadracik , kiedy chcesz zrobić snapa najeżdżasz myszką na ten kwadracik i przyciskasz prawy przycisk myszki i robisz snapa systemu , ikona zmieni się na kolor brązowy i tu jest zagwozdka o której trzeba pamiętać ! Jeżeli nie najedziemy ponownie na ikonkę i nie klikniemy aby zmieniła kolor na biały to po zamknięciu systemu możemy stracić zapisane dane typu dokumenty bądź dopiero co zainstalowany program.Ikonka w kolorze brązu to wirtualizacja systemu a zatem możemy tak zrobić kiedy testujemy jakiś niepewny program zaś kiedy zmienimy kolor na biały wszystko będziemy mieli zapisane i zawsze gdyby co to możemy wrócić do ostatnio zapisanego snapa. Program tworzy tylko jeden punkt przywracania i to jest pewien mankament , osobiście go polecam bo jest bardzo szybki w działaniu , tworzenie obrazu systemu czyli zmiana ikonki z białej na brąz to sekundy a przywrócenie systemu to 2-3 minuty.

Link :

Interesujący program.. ale teraz ważna sprawa.. Np gdy już mi tak się zepsuje system że nawet nie będzie chciał się odpalić.. to jak wtedy użyć tego softu?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
A który to program jest od WD? Bo znalazłem jakiś SmartWare ale jest płatny.

Jako posiadacz dysku WD ,masz go za free ,tylko za wersję Pro byś musiał płacić, a tu masz Acronisa za free

,
podobnie jest jak masz dysk Seagate.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
zefirek83 napisał:
Tadek59 napisał:

Link :

Interesujący program.. ale teraz ważna sprawa.. Np gdy już mi tak się zepsuje system że nawet nie będzie chciał się odpalić.. to jak wtedy użyć tego softu?

Przecież napisałem , jest tzw:konsola odzyskiwania kiedy włączysz komputer musisz wciskać klawisz Home i wówczas pojawi się konsola z napisem po angielsku restore ( przywróć ) klikasz i po 2-3 minutach masz przywrócony system , jeżeli będziesz chciał z jakiegoś powodu usunąć program klikasz uninstal i wówczas go w całości odinstalujesz łącznie ze snapem.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Tak samo jak al_arsen proponowałbym Ci Keriver 1-Click Restore, używam od dawna i nigdy się nie wysypał. Konsole odzyskiwania możesz zainstalować na dysku wewnętrznym ( oczywiście na partycji innej niż systemowa ) lub na jakimś zewnętrznym nośniku i w razie całkowitego padnięcia systemu z niego odpalić odzyskiwanie...prosto, szybko i skutecznie :ok

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
A czym się rózni program rollback rx home od wspomnianego Reboot restore rx? Niby ta sama firma ale hm nie czaję po opisach ;/

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
zefirek83 napisał:
A czym się rózni program rollback rx home od wspomnianego Reboot restore rx? Niby ta sama firma ale hm nie czaję po opisach ;/

Różnice są takie: rollback rx home może zrobić 7 migawek a Reboot restore rx tylko jedną ale rollback rx home może przywrócić tylko 1 partycję ( systemową ) a Reboot restore rx wszystkie partycje czyli cały twój dysk !
I to co dobre to to że oba są bezpłatne !

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Hmm kusi mnie twój zaproponowany soft.. Bo hm zrezygnowałbym w sumie też z VirtualBox`u. Ja pracuję w domu przy komputerze i niestety jestem często zmuszany do instalacji niebezpiecznych softów.. Zawsze robiłem to na virtualboxie. Muszę to przemyśleć..

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29952
Miasto
Trololololo
zefirek83 napisał:
zasada działania jest taka sama ale akurat ja wybrał bym z tych dwóch rollback rx home bo można więcej kopii zrobić.

Do góry