Programy do sklonowania i wyczyszczenia dysku twardego

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Jaki program skutecznie usunie dane z dysku HDD (zewnętrzny)? Tak, żeby następny właściciel nie mógł odzyskać danych.

Pytanie drugie przy okazji: jakim programem sklonować dysk? Odpowiedź domyślna: Acronisem? :scratch
Chodzi o to, że na tym dysku mam kopie zapasowe systemów, a dysk oddaję, więc zależy mi na skopiowaniu 1:1.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
CCleaner nie wystarczy do wymazania danych?
Jeśli chodzi o klonowanie dysku, to dopiero co była na SOS fajna aplikacja do tego m.in. celu - Tenorshare Windows Boot Genius. Nagrana i uruchamiana płytka lub nośnik USB w WinPE i można klonować. Clonezilla też się nada.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Wypowiem się tylko o usuwaniu ....wszystko zależy od tego co masz na dysku i na jakie prawdopodobieństwo " nie odczytania" danych liczysz
np całkowite wymazanie danych bez możliwości ich odzyskania nawet przez...... wiadomo kogo :klawik.
kolejność i programy b.ważna
1 DBAN, 1 przebieg nadpisu danymi losowymi z opcją bez potwierdzenia zapisu

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
2 Secure Erase

3 DBAN, 1 przebieg nadpisu danymi losowymi z opcją weryfikującą zapis
i wuala wszystko znika nawet ukryte witaminy od producenta

Jeśli nie chcemy kasować całych dysków lecz tylko pojedyncze pliki to b. dobrym wyborem jest Eraser

A

Anonymous

01. Usuwanie danych. Darmowe programy jak w powyższym poście remoola lub Paragon Disk Wiper, O&O SafeErase, Laplink SafeErase, które były w promocjach. W zasadzie to wystarczy. Zanim przystąpisz do działania, usuń dodatkowe partycje z dysku.
02. Klonowanie. Jeśli masz Acronis True Image to odpowiedź oczywista. Niedawno był w promocji O&O DiskImage 7 Professional.

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Mam pytanie bo sprzedaje dysk zewnetrzny i szukam solidnego programu do permamentnego oczyszczenia partycji .. aby wiadomo osoba która kupi nie odzyskała danych.. Czy jest coś cekawego?

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12577
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Mam pytanie bo sprzedaje dysk zewnetrzny i szukam solidnego programu do permamentnego oczyszczenia partycji .. aby wiadomo osoba która kupi nie odzyskała danych.. Czy jest coś cekawego?

jest taki program Eraser

Możesz też wyzerować dysk ale to trochę dłużej potrwa.

Tomasz Bielski

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
32
Miasto
Szczecin
Oki dziękuje.. wyzerowanie to chbya będzie trwało zbyt długo.. A nie miałem jakiś mega ważnych danych by tak uchronić swoje pliki

Do góry