Prosty, darmowy program do 3D z menu PL?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Szukam jakiegoś prostego w obsłudze i przede wszystkim niezbyt obciążającego komputer, darmowego programu do tworzenia grafiki 3D z polskim menu. Słyszałam, że Google SketchUp jest prosty w obsłudze, ale najnowsza darmowa wersja jest tylko po angielsku. Z darmowych wersji PL znalazłam tylko SketchUp 6. Nie wiem, czy warto go pobierać, czy może jest jakiś inny, lepszy program tego typu. Nie zamierzam renderować jakichś skomplikowanych obiektów typu ludzie, więc najbardziej zależy mi na lekkości i prostocie.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Xara Photo & Graphic Designer 7 z promocji Komputer Świata z moim spolszczeniem...

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję za szybką odpowiedź, ale mogłabym prosić o jakiś link, bo nie mogę znaleźć? I czy ta Xara faktycznie jest lżejsza i prostsza w obsłudze od SketchUp? Naprawdę nie zależy mi na jakiejś super wypasionej grafice. Tylko proste kształty bez użycia tekstur czy oświetlenia. Zresztą mój laptop na pewno nie uciągnie czegoś bardziej skomplikowanego. Już i tak zdycha jak mam więcej obiektów w Inkscape.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję, w takim razie muszę najpierw zakupić to czasopismo.
A ten SketchUp 6 jednak się nie nada?

@Edit:
Trochę sobie pogooglowałam na temat tej Xary i widzę, że nie jest to program przeznaczony wyłącznie do tworzenia grafiki 3D, ale również do edycji zdjęć, publikacji itp. Szczerze mówiąc, wolałabym jednak coś tylko do 3D. Pozostałe opcje są mi po prostu zbędne. Trochę się też obawiam, że może tam np. nie być niektórych funkcji. Konkretnie, potrzebuję utworzyć coś w rodzaju rzutu mieszkania w perspektywie, jak tutaj:

iOlCrZ1Q1clii.png
, tylko same ściany z podłogą, bez tych mebelków, a odnoszę wrażenie, że to 3D w Xarze, to raczej do tworzenia jakichś logo itp.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dziękuję, tylko czy w tym programie można np. zmienić wysokość części ścian, aby były o połowę niższe? I druga sprawa, czy utworzony ostatecznie obraz można użyć w menu innej aplikacji, przeznaczonej do celów komercyjnych?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
W końcu jednak zainstalowałam ten SketchUp 6. Jest leciutki i dziecinnie prosty w obsłudze, jednak mam pewien problem. Mimo, że podczas eksportu do PNG zaznaczam wygładzanie, to krawędzie obiektu nadal są postrzępione. Mniej niż przed eksportem, ale jednak nadal niefajnie to wygląda:
ibrM3DpOLqjKvp.png

:( Czy ten program tak po prostu ma? A może w tej najnowszej, darmowej wersji jest lepiej? Ktoś się orientuje?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dzięki ale skoro już zainstalowałam ten SketchUp, to na razie chyba nie będę zmieniać, zwłaszcza że jest leciutki i nie obciąża komputera. Przynajmniej dopóki się nie dowiem, czy nie da się nic zrobić z tymi krawędziami. W sumie to chętnie zainstalowałabym tę najnowszą wersję, bo widzę, że są do niej ciekawe wtyczki, np. zapis do SVG, co by mi się bardzo przydało, a w v.6 ta wtyczka niestety nie działa. Tylko właśnie problem w tym, że nie znalazłam spolszczenia do tej najnowszej :(

@Refresh:
Są jakieś szanse na spolszczenie do najnowszej, darmowej wersji SketchUp? Ktoś się orientuje?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Możesz spolszczyć w ten sposób
..przetestuj najpierw całą procedurę na wirtualnym systemie
Rozpocznij instalacje SketchUp Pro 8 PL

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
...w pierwszej kolejności zacznie instalować się polski pakiet językowy, potwierdź tę czynność....następnie rozpocznie się instalowanie głównej aplikacji, oczywiście przerwij tę czynność a wtedy instalacja polskiego pakietu językowego dobiegnie do końca.
Zainstaluj wersję darmową SketchUp 8 która odpali się z naszym językiem
wMlLSZ6.jpg

sonia

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
44
Jak Emmers mi pozwoli to podam jego spolszczenie i program Xara 7, mam schowane na chomiku.
Spolszczyłam program tak jak kazał Emmers.
Program znałam a teraz zapomniałam.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
@remool - dzięki, wypróbuję ten sposób, tylko teraz jednak pojawiły mi się w systemie jakieś dziwne problemy. Nie wiem czy to infekcja, czy jednak wina tego Toolwiz Time Freeze. Dopiero dziś zauważyłam, że coś jest nie tak. A konkretnie, to nie mogę dodawać folderów do biblioteki Obrazy ani używać Malwarebytes Anti-Malware, bo program po kliknięciu w dowolną opcję przestaje działać. Muszę więc najpierw znaleźć przyczynę tych problemów.

@sonia - a Ty używasz tej Xary? Wiesz jak tam wygląda to modelowanie 3D? Na pewno nada się do czegoś takiego jak tworzenie pokoi i mebli?

Ten PC Format 4 to jest z marca, więc nie wiem, czy gdziekolwiek go teraz dostanę...

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Jeśli za problemy na kompku winisz Toolwiz Time Freeze to go wywal i sprawdź co to da...najlepiej jeśli potem zainstalujesz Shadow defendera, lekki, bezproblemowy soft legenda.
Nie bój się tej operacji spolszczenia...przebiega bezproblemowo....jeśli jednak masz cykora to jest sposób na dłuższe testowanie SketchUp Pro 8 PL....
Skoro jednak upierasz przy tej Xarze to pobierz ją z tego linku

a pokój i meble utworzysz wspaniałe ale coś mi się zdaje, że tylko w formie napisu 3D ( oczywiście mogę się mylić :jezyk )....jest tam cała płyta także staniesz się szczęśliwą posiadaczką innych płatnych programów ( i nie tylko Ty :sarkazm )

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
@remool - dzięki :) Nie mówię, że się upieram, ale Emmers polecał, to chciałam się dowiedzieć, czy faktycznie się ta Xara do tego nada. Też mi się wydawało, że chyba raczej nie do końca, dlatego dopytuję tych, co ten program znają.

Co do ToolWize Time Freeze, to niekoniecznie go winię. Być może to akurat zbieg okoliczności. Przywróciłam system do punktu sprzed instalacji tego programu, a problemy pozostały, więc prawdopodobnie to jednak nie jego wina i nie wiem, co jest grane :(

Do góry